Joulukalenteri: luukku 22

0
kuva Jori Liimatainen/TS

Poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta – tai ehkä juurin sen vuoksi, joulu saa tänä vuonna suomalaiskodeissa erityisen merkityksen. Perinteiden vaaliminen tuo tänä vuonna jouluun oman erityisen juhlavan ja samalla turvallisen kotoisan tunnelmansa, vaikka joulupöydän ääreen kokoontuisikin tavallista pienempi porukka. Yksi tärkeimmistä jouluperinteistä vuodesta toiseen on kotimainen joulukinkku. Tästä joulupöydän kunkusta ei tingitä tänäkään jouluna.

Joulukinkun suosio on säilynyt vankkana vuodesta toiseen. Foodwestin toteuttaman Jouluruokatutkimuksen 2019 mukaan lähes 90 % suomalaisista kertoo joulukinkun kuuluvan heidän joulupöytäänsä. Ostettaessa joulukinkkua tärkein valintatekijä on lihan kotimaisuus. Lisäksi moni haluaa edelleen kypsentää itse kinkkunsa, koska se kuuluu olennaisesti suomalaisiin jouluperinteisiin. Tänä vuonna jouluvalmisteluihin panostetaan, joten joulukinkun kypsennys omassa uunissa on varmasti tärkeä osa perheiden yhdessäoloa ja tuo iloa kotoiluaikaan.

Kierrätä Kinkkutempulla 

Kinkkutemppu-kampanjan avulla kierrätetään joulukinkun ja muidenkin jouluruokien paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Paistinrasvan kierrättäminen on helppoa, sillä paistinrasvan voi viedä esimerkiksi tyhjässä kartonkipakkauksessa lähimpään kierrätyspisteeseen. Näin varmistetaan yhdessä, ettei paistinrasvaa päädy viemärin tukkeeksi. Somerolla kierrätyspisteet löytyvät K-Supermarket Härkätiestä ja Someron jäteasemalta.

Kaikki kierrätyspisteet löytyvät listattuna täältä: kinkkutemppu.com .