Koiralle vaaralliset jouluherkut
Jouluruoka on tärkeä osa joulun odotusta sekä joulunviettoa. Moni koiranomistaja haluaa hemmotella koiraansa jouluna ja antaa myös koiralle jouluherkkuja. Monet joulupöydän antimista ovat kuitenkin koiralle vaarallisia, eli turvallisin vaihtoehto on antaa vain koirille tarkoitettuja herkkupaloja ja sijoittaa koiralle myrkylliset jouluherkut koiran ulottumattomissa. Agria Eläinvakuutus listaa koiralle sopimattomia jouluruokia.
Suklaa
Ole erityisen tarkkana joulusuklaiden kanssa, sillä suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia, ja siksi se on koiralle vaarallisin.
Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen koira, joka painaa 10 kg voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata.
Jos koira on syönyt suklaata, tarkkaile sen vointia ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.
Joulukinkku ja luut
Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.
Joulukinkku kannattaa sijoittaa jäähtymään koiran ulottumattomiin. Itse kinkun lisäksi myös kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suolistotukoksen. Varmista myös, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.
Rusinat, pähkinät ja taikinat
Erilaiset hiivaa sisältävät taikinat eivät myöskään ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Taikinoiden sisältämät muut ainekset eivät myöskään ole koiralle hyväksi ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
Pähkinät eivät myöskään ole koiran vatsalle sopivia, sillä koiran elimistö ei pysty pilkkomaan niitä.
Glögin sekaan lisättävät rusinat eivät ole koiralle sopivaa syötävää, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa koiralle munuaisten vajaatoimintaa. Sijoita siis glögilisukkeet koiran ulottumattomiin.
Koirille vaarallisia jouluherkkuja
- Tumma suklaa
- Suolainen ja rasvainen joulukinkku
- Taikina
- Pähkinät
- Rusinat
- Sipuli
Tarkkaile koiran vointia
Jos koiran vointi heikkenee tai koira alkaa oksennella tai ripuloida, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, ripuli, tärinä, pidätysongelmat, vatsakivut sekä lisääntynyt syljentuotanto ja janontunne.
Jos haluat hemmotella koiraasi joulupyhinä, anna sille puruluita tai koiranameja ihmisten jouluherkkujen sijaan ja sijoita kaikki ihmisille tarkoitetut jouluruoat ja muut herkut koiran ulottumattomiin. Myös ruoka-aineet, jotka eivät ole koiralle vaarallisia voivat aiheuttaa koiralle ikäviä vatsavaivoja.

Joulun vaaroja kissoille
Joulun alla moni koti täyttyy kynttilöistä, joulukukista ja erilaisista joulukoristeista. Ne luovat jouluista tunnelmaa, mutta valitettavasti ne voivat myös tuottaa kissalle harmia. Yleisiä riskejä ovat muun muassa palovammat, haavat ja myrkytys. Agria Eläinvakuutus listaa yleisimpiä joulun vaaroja kissalle ja miten niitä voi ennaltaehkäistä.
Palavat kynttilät
Palavaa kynttilää tutkivan kissan viiksikarvat tai turkki voivat syttyä palamaan ja aiheuttaa kissalle palovammoja. Kissa voi myös kaataa tai pudottaa kynttilän ja aiheuttaa tulipalon kotona. Kynttilät tulisi aina sijoittaa kissan ulottumattomiin eikä jättää palavaa kynttilää valvomatta. Kissatalouteen turvallisin kynttilä on paristo- tai sähkökäyttöinen kynttilä.
Joulukukat ja -kasvit
Valitettavasti monet joulukasvit ja -kukat ovat kissoille myrkyllisiä, muun muassa jouluruusut, hyasintit ja amaryllikset. Lisäksi mistelin ja orjanlaakerin marjat sekä marjakuusen kaarna ovat myrkyllisiä kissoille. Kissalle sopimattomat kasvit ja kukat tulee aina sijoittaa kissan ulottumattomiin tai hankkia vain kissoille vaarattomia kasveja tai muovisia kasveja.
Paketointitarvikkeet ja lahjanarut
Kissa saattaa mielellään leikkiä ja pureskella joulukorttien ja –pakettien koristeluun tarkoitettuja tarvikkeita kuten kimalletta, vanua, lankaa ja lahjanarua. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa haavoja kissan suuhun tai jumittua kissan ruoansulatuselimistöön. Pahimmillaan nielty esine tulee poistaa kissan ruoansulatuskanavasta leikkauksen avulla. Kerää siis tarvikkeet aina käytön jälkeen pois kissan ulottuvilta.
Joulukuusi
Joulukuusi voi valitettavasti kissataloudessa aiheuttaa monenlaista harmia: kissa saattaa hypätä tai kiivetä joulukuuseen, sillä seurauksella, että kuusi kaatuu ja kissa loukkaantuu.
Jos kissalla on tapana kiipeillä kuuseen tai yrittää hypätä siihen, joulukuusi kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta kissa ei pysty hyppäämään kuuseen. Lisäksi joulukuuselle kannattaa hankkia painava ja tukeva kuusenjalka, jotta se ei kaadu yhtä helposti.
Yksi tapa pitää kissa pois kuusen luota on ripustaa kuuseen tai sen alle jotain kissalle epämiellyttävää hajua, jotta kissa pysyttelee poissa kuusesta. Kissat eivät yleensä pidä sitrustuoksuista eli voit käyttää karkotteena esimerkiksi jouluisia appelsiineja tai sitruunamehua.
Joulukuusen koristeet
Joulukoristeet voivat aiheuttaa kissalle haavoja tai suolisto-ongelmia. Lasiset joulupallot voivat kissan leikkiessä irrota ja särkyä aiheuttaen kissalle haavoja esimerkiksi tassuihin. Jos kissa pureskelee koristeita, ne voivat jumittua kissan nieluun tai suolistoon. Suosi siis mahdollisimman kestäviä koristeita, joita kissa ei voi särkeä tai syödä.
Kallisarvoisimmat koristeet kannattaa ripustaa kissan ulottumattomiin.
Lisäksi kissaa kannattaa viihdyttää omilla, sallituilla leluilla, jotta kuusen koristeet eivät olisi yhtä houkuttelevia leikkikaluja.
Kissan jouluherkut
Jos haluat hemmotella kissaa jouluna, turvallisin ja vatsaystävällisin vaihtoehto on antaa kissalle vain kissoille tarkoitettuja makupaloja. Kissalle voi halutessaan antaa myös pieniä maistiaisia jouluruoista, esimerkiksi pieniä lihapulla- tai kinkkupaloja. Älä anna kissalle liikaa ruokajämiä, jotta kissan vatsa ei mene sekaisin. Varmista myös, ettei herkkupalassa ole pieniä luita tai ruotoja, sillä ne voivat jumiutua kissan nieluun tai suolistoon.
Jos jotain sattuu
Selvitä hyvissä ajoin missä on lähin päivystävä eläinlääkäri joulupyhien aikaan. Hädän sattuessa on tärkeää saada kissa mahdollisimman pian hoitoon, ja selvittämällä missä on lähin auki oleva klinikka voit säästää kallisarvoista aikaa.
Älä anna kissaa lahjaksi
Muista, että kissa on elävä olento ja sitä ei tule antaa joululahjaksi. Kissan hankkiminen on suuri päätös ja tulevan omistajan tulee harkita asiaa tarkkaan ja tehdä päätös itse.