Somerolainen Kolatun juusto valtakunnallisessa itsenäisyyspäivän kampanjassa

0
Somerolaisen Kolatun Juustolan Ruska löytyy kuvan alareunasta.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna kotona ja lähipiirissä. Oma perhe tai pieni ystäväporukka ovat hyvä syy kattaa pöytään kotimaisia herkkuja! Juustot ovat näppärää juhlaruokaa. Tarjottavat voi valmistella etukäteen ja nostaa pöytään itsenäisyyspäivän juhlijoiden nautittavaksi.

Ruokakaupan juustohyllyt notkuvat herkkuja moneen makuun. Kotimaisesta raaka-aineesta, Suomessa valmistetun juuston tunnistat tutusta Hyvää Suomesta -merkistä.

– On hyvä tiedostaa, että kotoisalta kuulostavat termit kuten kartanon tai maatilan -alkuiset tuotenimet eivät kerro tuotteen alkuperästä, neuvoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitosta MTK:sta.

Kotimaisia juustoja löytyy kaupoista kattavasti moneen eri käyttötarkoitukseen: raikkaita arkisia leivänpäällysteitä, täyteläisiä tuotteita ruuanlaittoon ja erilaisia luonnikkaita herkkujuustoja juhlapöytään. Kypsytettyjen juustojen lisäksi valikoimissa on leivontaan ja ruuanlaittoon tai leivän päälle levitteeksi sopivia suomalaisesta maidosta valmistettuja tuore- ja sulatejuustoja.

– Kotimainen tuote kaupassa on pieni, mutta merkittävä valinta: elintarvikeketju Suomessa työllistää noin 340 000 suomalaista eli noin 13 prosenttia kaikesta työvoimasta, muistuttaa MTK:n maitoasiamies Marjukka Mattio.

Juustohyllyltä saattaa löytyä myös todellista lähijuustoa: suomalaisia, kotimaista maitoa jalostavia juustoloita sijaitsee muun muassa Haapavedellä, Jalasjärvellä, Joensuussa, Kuusamossa, Lapinlahdella, Leivonmäellä, Porlammilla, Somerolla, Vantaalla ja Äänekoskella. Elintarviketeollisuus on merkityksellistä paikallistalouden ja elinvoimaisuuden kannalta.

Somerolta mukaan on valittu Kolatun Juustolan Kolatun Ruska, joka on paistettu munajuusto.

Outi Kolattu-Tolvi ja Janne Tolvi juustolassaan.

– Juusto on perinteinen ja kiehtova elintarvike. Maukas juusto valmistuu vain laadukkaasta maidosta. Maito on herkästi pilaantuva elintarvike, jonka käsittely vaatii taitoa ja tietoa koko ketjulta maatilalta kauppaan saakka. Suomalainen maito on tunnettu huippulaadustaan, eikä ihme, sillä maitotiloilla ja koko maitoketjussa laatutyötä on tehty jo vuosikymmeniä, sanoo Mattio.

Reseptejä ja vinkkejä kotimaisiin herkkujuustoihin täällä: Reseptit