Kolmesatanen kruunasi tasokkaan keilafinaalin

0
Samu Valaranta tyylitteli keilafinaalin voittoon sunnuntaina Somerolla.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron keilahallissa läpi syksyn käynnissä ollut keilailun Erikoisteippi Open 2020 -kilpailu vietiin päätökseen.
Syyskuun puolivälissä käynnistyneille karsintakierrokselle osallistui 76 keilaajaa. Heistä 12 parasta kelpuutettiin loppukilpailuun. Tähän joukkoon kiilautui mukaan peräti seitsemän Someron Keilaajien edustajaa.
Jännittävä voittotaistelu käytiin kahden suurimman ennakkosuosikin, valtakunnan parhaimmistoon lukeutuvien Samu Valarannan ja Jesse Kallion kesken. Turun Palloseuran keilaajia edustava kaksikko oli jo karsintakilpailussa omaa luokkaansa.

Alku ja loppu Valarannan tahtiin

Valaranta aloitti hurjalla tahdilla, latoen kahteen ensimmäiseen sarjaansa tulokset 279 ja 283 pistettä. Kallio nousi mukaan voittotaisteluun kolmossarjassa, johon hän nakutteli kahdentoista peräkkäiskaadon putken, eli täydet 300 pinnaa.
Kalliolle kolmesatanen oli uran kolmas Someron keilahallissa ja kaiken kaikkiaan hänellä on maksimituloksia tehtynä jo noin seitsemänkymmentä. Vähän vajaat viisikymmentä kolmesatasta paukutellut Valaranta puolestaan saavutti lokakuun karsintavierailullaan kolmannen täysosumansa Somerolla.
Sunnuntain finaali huipentui viimeiseen, eli kuudenteen heittosarjaan, johon Kallio lähti seitsemäntoista pisteen etumatkan turvin. Valaranta venyi tiukassa paikassa komeaan 269 pisteen tulokseen, jättäen seurakaverinsa lopulta seitsemän pisteen päähän.
Valarannan voittopisteet olivat jälleen hienot 1506 (251/sarja). Pieni, mutta ratkaiseva ero Kallioon syntyi lopun kaatoputken ansiosta. Voittaja tehtaili kisassa kaikkiaan 52 kaatoa, eli kaksi enemmän kuin hieman paremmin paikkopelissään onnistunut Kallio.

Somerolaisilla tiukka vääntö

Loppukilpailussa kärkikaksikon kanssa samassa ryhmässä ratoja kiersivät karsinnan sijoille kolme ja neljä päätyneet somerolaiset Marko Launonen ja Anton Jakonen . Heidän kamppailunsa Someron herruudesta muodostui yhtä jännittäväksi kuin TPS:n miesten välinen voittotaistelu.
Tasaista heittotyötä, ilman huippusarjoja ja notkahduksia, tehnyt Launonen oli pitkään tiukimmin kiinni kilpailun kolmossijassa. Jakonen iskeytyi taisteluun mukaan viidennessä sarjassa, jonka 245 pinnaa nostivat hänet pisteen päähän Launosesta ennen viimeistä sarjaa.
Molemmat somerolaiset vakuuttivat keskittyneensä niin täydellisesti omiin suorituksiinsa, ettei kokonaistilanne ollut heille selvillä ennen kuin viimeiset heitot oli tehty.
Tällöin tulostaululta voitiin lukea Jakosen ohittaneen paikalliskilpailijansa kahdeksalla pisteellä ja napanneen samalla tämän erikoiskilpailun kolmannen sijan nimiinsä.
Karsinnassa hienosti päälle 1 300 pisteen nettotuloksen (1451/150 tasoituspisteellä) heittänyt ja silloin Jakosen edelle kolmanneksi päätynyt Launonen jatkoi finaalissa varmoja suorituksiaan 1 360 (”puhtaana” 1210) pisteen yhteistuloksella.
Yhtä lailla vakautta löytyi Jakosen suorituksista, sillä karsinnan nelossijaan oikeuttanut tulos (1412/1262) ei loppukilpailun paineessa heikentynyt mainittavasti (1368/1218). Kumpikin somerolaisheittäjä sai sarjaa kohden 25 tasoituspistettä.
Kolmanneksi parhaana somerolaisena Immo Pulkkinen oli finaalin kahdeksas (1250/1142).

Erikoisteippi Open 2020 loppukilpailu: 1) Samu Valaranta TPS 1506 (tasoitukset 0), 2) Jesse Kallio TPS 1499 (0), 3) Anton Jakonen SomKe 1368 (150), 4) Marko Launonen SomKe 1360 (150), 5) Mikko Pietilä Siniset 1322 (6)… 8) Immo Pulkkinen SomKe 1250 (108), 9) Timo Toivonen SomKe 1204 (66), 10) Kari Kulta SomKe 1196 (132), 11) Risto Nikkanen 1194 (132), 12) Mika Pieniniemi SomKe 1121 (120). Kilpailun kokonaisosanottajamäärä: 76.