Kuuntele lasta herkällä korvalla

0

Merkitykselliset ja toimivat ihmissuhteet ovat keskeinen osa hyvinvointia. Erityisesti tänä jouluna tulee kannustaa ihmisiä pitämään huolta läheisistään ja kanssaihmisistä korona-epidemiasta huolimatta.

Poikkeusajat ovat tuoneet epävarmuutta myös lasten arkeen, kun kokoontumisia, koulunkäyntiä ja harrastuksia on jouduttu rajoittamaan.

Lapsia ja nuoria tulisi kuunnella yhteiskunnassamme erityisellä herkkyydellä varsinkin nyt sekä edistää osallisuutta.

Aikuisten tulisi havahtua kuulemaan, mitä lapset haluavat. Suomen nuorisokeskusyhdistyksen kyselyiden mukaan he toivovat eniten perheen yhdessäoloa, mukavaa yhteistä tekemistä ja kiireetöntä aikaa.

Lasten toivelistoilla on jouluisin myös uusia leluja, mutta varsinkin tässä poikkeusajassa tulisi antaa muisto lämpimästä yhteisestä ajasta. Se on esimerkki lapsille, että ketään ei jätetä yksin, ja lähimmäisistä huolehditaan. Esimerkiksi lasten joulutervehdykset sukulaisille, ystäville tai naapureille piristävät normaalia enemmän, kun tapaamiset tässä ajassa ovat hankalia. Ja myös päinvastoin: tervehdys aikuiselta osoittaa lapselle, että juuri minua muistetaan.