Läheiset voivat vierailla hoivakodeissa

0
- Tarttee noudattaa niitä neuvoja, joita annetaan. Mutta sitä, jolle ei voi mitään, ei kannata turhaan etukäteen murehtia, toteaa Mäntykodin asukas Liisa Yli-Hingistö. Vierellä seisoo Mäntykodin osastonhoitaja Marketta Aaltonen.

Soitto etukäteen, kerralla korkeintaan kaksi vierailijaa

Someron hoivakodeissa vierailukäytännöt jatkuvat entisenlaisina.

– Vierailla voi, mutta soittaa pitää etukäteen. Siinä samalla saamme kerrottua ohjeita, esimerkiksi ettei tulla flunssaisena, ei vähänkään sairaana, käsienpesusta ja desinfioinnista ja että vietetään aikaa asukkaan huoneessa eikä oleskella yhteisissä tiloissa, selvittää Mäntykodin osastonhoitaja Marketta Aaltonen tämän hetken käytännöt, jotka koskevat myös Tervaskantoa, Katajakotia, Lamminniemen Hyvinvointikeskusta ja Tuulentupaa.

– Toivotaan, että vierailijat tulisivat omien maskien tai visiirien kanssa. Mutta ei huolta, jos unohtaa maskin, meiltä saa kankaisen maskin tarvittaessa lainaksi.

Vierailijoiden määrä on rajattu kahteen kerralla. Lapsien kanssa joustetaan.

12 vakituisen asukkaan ja kuuden intervallipaikan Mäntykoti varautuu myös mahdollisiin tiukentuviin määräyksiin. Kaupunki on varustanut ulos konttia, eräänlaista tapaamishuonetta, jossa voi tavata läheisensä. Vastaavanalaista tapaamistilaa kaavaillaan myös Tervaskantoon.

– Se otetaan käyttöön varotoimena. Emme halua enää keväänlaista karua ikkunan takana kuikuilua, sanoo osastonhoitaja Aaltonen.

Jos haluaa viedä omaisen kotilomalle, se onnistuu. Kotijoukon tulisi olla alle 10 henkeä. Suositus on, että he, keiden luokse vanhus menee kotilomalle, olisivat olleet ennen vierailua sosiaalisessa eristäytyneisyyden tilassa 10 vuorokautta.

– Omaisen tulee kuitenkin pohtia etukäteen asiaa ja tiedostaa, mitä mahdollinen tartunta voisi aiheuttaa asukkaalle ja koko palvelutalolle, tähdentää Tervaskannon osastonhoitaja Mervi Uutela.