Lajittelu on helppoa – yksinkertaiset joulun pakkauskierrätysvinkit

0
Esimerkiksi käytetyt tähtisadetikut kuuluu kierrättää metallinkeräysastiaan.

Lounais-Suomen Jätehuolto antaa ohjeet yleisimpien joulun- ja uudenvuoden jätteiden kierrätykseen:

Alumiinivuoka, -folio, tuikunkuori ja muut metalliesineet: Puhtaiksi huljuteltuna metallinkeräysastiaan. Myös tuikkukynttilöiden ja roihujen alumiinikuoret ovat metallia: ei haittaa, vaikka niissä olisi kynttilänjämiä.

Amaryllis: Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei kuitenkaan saa LSJH:n alueella laittaa biojätteen joukkoon, sen voi sirotella omalle pihalle tai kompostoriin. Vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan.

Glögipakkaus: Kartonkinen kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta, lasiset pullot voi kierrättää pakkauslasina. Pantilliset viiniglögipullot otetaan vastaan kauppojen palautusautomaatteihin.

Hautakynttilä: Lasinen ja muoviset lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Metalliset kannet metallinkeräykseen.

Ilotulitteet: Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet toimitetaan myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin.

Joulusuklaat: S uklaarasioiden pahviset osat kartonginkeräykseen, muoviosat muovipakkausten keräykseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä. Konvehtien karkkipaperit lajitellaan pääsääntöisesti muovipakkauksiin. Suklaapukkien foliokääreet kuuluvat metallinkeräykseen.

Joulukortit: Lajitellaan paperinkeräykseen.

Joulukoristeet: E simerkiksi joulupallot polttokelpoiseen jätteeseen.

Joulukuusi: Esimerkiksi risujätteenä lajitteluasemille. Muovikuusi metallinkeräyseen.

Kasvomaskit, kasvovisiirit ja kumihanskat:  Polttokelpoiseen jätteeseen.

Kinkun luu: Suurikokoiset luut polttokelpoiseen jätteeseen, pienemmät biojätteen joukkoon.

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat: Ei viemäriin! Imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa öljy tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan. Kinkkutemppu kierrättää paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi: Somerolla kierrätyspisteet löytyvät K-Supermarket Härkätiestä ja Someron jäteasemalta.

Kynttilänjämät: Polttokelpoiseen jätteeseen.

Lahjapaperi ja pakettinaru: Kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut. Paperipussit kartonginkeräykseen.

Led-kynttilä: Sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen, esimerkiksi lajitteluasemalle tai sähkölaitteita myyviin liikkeisiin.

Leivinpaperi ja lautasliinat: Leivinpaperi biojätteeseen, kompostoriin tai polttokelpoisen jätteen astiaan. Myös kertakäyttöiset lautasliinat ovat biojätettä.

Rosollipakkaus: Kaupasta valmiina ostetettu salaattipakkaus lajitellaan muovipakkauksiin. Muovipakkausten kannet ovat yleensä joko muovia tai metallia. Tee helppo rypistystesti: jos kansi jää puristettaessa muotoonsa, lajittele metallinkeräykseen.

Ruoantähteet: Biojätteeseen tai kompostoriin. Biojätteen lajittelu on ilmastoteko! Erilliskerätyn biojätteen käsittely biokaasulaitoksessa mahdollistaa ravinteiden kierrätyksen ja tarjoaa paremman hyötysuhteen energiantuotannolle verrattuna käsittelyyn polttokelpoisen jätteen seassa.

Tarpeeton tilpehööri: Lahjoita itsellesi tarpeettomat hyväkuntoiset tavarat hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin.

Tuotepakkaus, kuten lelupakkaus: Muovipakkaukset ja pakkausstyrox muovipakkausten keräykseen. Pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen. Metallikiinnikkeet metallinkeräysastiaan.

Tähtisadetikku: Metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat täysin jäähtyneet.

Uudenvuoden tina: Tinat eivät nimestään huolimatta ole tinaa, vaan enimmäkseen ympäristölle myrkyllistä lyijyä. Perinteistä tinaa ei enää myydä, mutta mikäli sitä löytyy vielä kotoa, toimita se lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin. Tinan sijasta voit ennustaa tulevaa vuotta vaikkapa mehiläisvahasta.

Valosarja: Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaiteromun keräykseen. Lajitteluasemien ja kierrätyskeskusten lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat myös suuremmat kaupat.