Lukio siirtyi etäopetukseen, yläkoululaisille maskit

0
Aada ja Kaapo Nikander olivat eilen viimeistä

Someron lukio on siirtynyt etäopetukseen tänään perjantaina. Yläkoulussa otettiin käyttöön jo eilen oppilaille kasvomaskit. Henkilökunta ja lukiolaiset ovat maskeja jo käyttäneet.
– Yläkoulun oppilaat saavat maskit koululta, niitä on varattu jokaiselle 3–4 kappaletta per päivä. Myös koulukuljetusten aikana käytetään maskeja, kertoo sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm.

Kiiruun koulussa otettiin oppilaille maskit käyttöön. Kuvassa 8E-luokan tytöt Senni Nio, Saga Rupponen, Carita Tamsi, Anete Udras, Vilja Kesäniemi ja Helmiina Mettovaara. Kuva Aino Kesäniemi

Somero-opistossa aikuisten lähiopetus keskeytetään 7. joulukuuta, mutta lasten ja nuorten opetus jatkuu lähiopetuksena syyskauden loppuun saakka.
– Osa viimeisistä kurssikerroista pidetään etäopetuksena ja osa siirretään kevätkaudelle, mikäli kurssi on suunniteltu jatkuvaksi keväällä. Joidenkin päättymässä olevien kurssien osalta viimeiset kerrat jäävät pitämättä. Syyskauden opetus päättyisi useimpien kurssien osalta ensi viikon aikana, joten muutos koskee yleensä vain yhtä kurssikertaa, kertoo koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä .
– Opiskelijoille tiedotetaan keskeytyksistä ja etäopetukseen siirtymisistä tekstiviestillä, ja opettajat ohjeistavat etäopetukseen siirtyvien kurssiensa opiskelijat sähköpostitse.
Kevätkauden opetus alkaa Somero-opistossa tammikuun toisella viikolla, ellei koronatilanne sitä estä.
Lasten ja nuorten harrastustoiminta on rajattu suositusten ulkopuolelle, joten nuorisotilat pysyvät Somerolla auki.
Avoin päiväkoti sulkee ovensa 7. joulukuuta, sillä toimintaan osallistuu myös aikuisia.
– Ainoa poikkeus on kerhotoiminta, joka jatkuu edelleen, Mäkelä-Rönnholm sanoo.
Vanhusten palvelutaloissa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla sallitaan edelleen vierailut aiempien rajoitusten mukaan.

Kareliini sulki ovensa.

Monitoimitalon kuntosali on suljettu 23.12. saakka. Myös muut liikuntatilat (monitoimitalo, Kiiruun koulu, Joensuun koulu ja Kirkonmäen koulu) suljetaan aikuisten harrastusryhmien osalta. Poikkeuksena on aikuisten ammattimainen kilpa- ja huippu-urheilu.
– Someron kaupunki suosittaa lisäksi, että yksityiset toimijatkin ottavat käyttöönsä vastaavat toimet, Mäkelä-Rönnholm sanoo.
Myös uimahalli on suljettu poislukien uimaopetus sekä uimaseurojen alle 20-vuotiaiden uintivuorot.


Harrastustoiminta jatkuu alle 20-vuotiailla. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa järjestävät seurat ovat kuitenkin vastuussa turvavälien ja hygieniaohjeiden noudattamisesta. Eli pelaamista ei suositella, vaan pelinomaisten harjoitusten sijaan tulisi järjestää esimerkiksi yksilökohtaista turvavälit huomioivaa tekniikka- tai fysiikkaharjoittelua.
– Sen sijaan uimahallin kahvio pidetään avoinna arkisin. Se toimii asiakaspalvelupisteenä, jossa saa ladattua työnantajaedut ja hankittua lahjakortteja, vinkkaa Veera Hälli .
Ulkoliikuntapaikat pidetään Somerolla avoimina omaehtoista liikkumista varten.
Someron kaupunki suosittelee myös omalta osaltaan, että tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin koronan leviämisvaiheessa oleviin maakuntiin vältetään.

Kiiruun koulun oppilaat pitävät nys maskeja. Kuva Aino Kesäniemi