Muistamiset uudelle vuosikymmenelle – 50-vuotiaille senioreille tulossa kisat toukokuussa

0
Puheenjohtaja Vesa Nurmi ojensi Someron Urheiluautoilijoiden puolesta seuran standardin, laatan ja arvokkaan näköisen lasitavaran Eero Närväselle ja Kari Eerikäiselle.

Someron Urheiluautoilijat ei voinut tänä vuonna koronarajoitusten vuoksi pitää perinteiseksi muodostunutta juhlatilaisuutta vuoden lopuksi. Ketään ei palkittu ja juhla siirrettiin vuodella eteenpäin. Sen sijaan UA muisti tapansa mukaan 70 vuotta täyttäneitä, ansioituneita jäseniään.

Neljännelle puheenjohtajakaudelle piakkoin lähtevä Someron UA:n puheenjohtaja Vesa Nurmi myönsi kunniajäsenyydet pitkän linjan urheiluautoilijoille Kari Eerikäiselle ja Eero Närväselle.

– Ei tässä mitään muistettavaa enää ole. On niin paljon aikaa siitä, kun on oltu aktiivisia, Eero Närvänen kevensi tulevaa kuvausjännitystä.

Vesa Nurmi muistutti näiden herrojen kuitenkin olleen ST-ajoissa jo 1960-luvun lopulla.

– Ensimmäiseen omaan kisaan lähtö taisi olla Somerniemen Työväentalon pihasta, Kari Eerikäinen muistaa.

Nurmi kertoo ajaneensa itsekin ST:tä nuorena miehenä, kunnes alkoivat tytöt kiinnostaa.

ST – kirjainlyhenteen Nurmi kertoo tulleen sanoista suunnistus- ja tarkkuus. 1960-luvulla harrastajamäärät olivat erittäin suuria. Vuosikymmenen lopulla ST-ajot muuttuivat suunnistuksellisemmiksi, jolloin autosuunnistus ja ralli lähtivät selkeästi eroamaan lajeina toisistaan. Sen jälkeen alettiin puhua Autosuunnistuksesta.

– Nyt siinä on menty tablettimaailmaan, eikä tietokoneista meikäläinen ymmärrä mitään. Kiekot olisivat tutumpia. Meillä kellään ei ole käsitystä siitä, miten lajissa nykyisin toimitaan, Närvänen hymähtää.

1970-luvulle tultaessa harjoiteltiin vielä kerran viikossa. Harrastajia oli Somerolla hyvin paljon.

– Vilkkainta taisi olla 70-luku. 80-lukukin oli vielä oikein vilkasta ja porukkaa riitti vielä 90-luvullekin. Siitä se sitten alkoi hiipua. Nykyisin ei ole yhtään harrastajaa. Forssassa on kuitenkin aika vireätä, Kari Eerikäinen tietää.

1990-luvulla Eerikäinen aloitti myös autourheilun kuvausharrastuksen. Jo vuosien ajan Eerikäinen on ilahduttanut lukijoita ja kuvannut kaikkea urheilua Somero-lehdelle, ja joskus muitakin aiheita.

Somerolaisista ainoana lajin piirissä jatkaa vain Jukka Tapio, joka suoritti toimitsijaluvan 1970-luvulla, kilpaili itsekin 80-luvulla ja on edelleen jatkanut tuomarikeikkoja muun muassa Forssassa.

– Kisoja oli Somerolla parhaimmillaan viikon–kahden välein. Eniten tietysti talvella, jolloin tiet ovat jäässä ja kestävät ajamista, sekä tietysti kesällä. Rospuuttoaikana keväällä ja syksyllä ei ajettu, Eerikäinen toteaa.

Eero Närvänen siirtyi ralliin 80-luvulla, jossa hän ehti olla kartanlukijana noin puolessatoistasadassa kilpailussa.

– Viime vuonna olin vielä kartturina, mutta tänä vuonna ei kisoja ole koronan takia ollut. Olen ajanut Vuoren Jussin, Piekkalan Sepon, Kaakisen Pekan ja Okkerin Juhan rinnalla. Kuskeille kaikki kunnia, mutta kartturi on hyvin tärkeä myös, Närvänen muistuttaa.

Eerikäinen ja Närvänen olivat molemmat ST-kuskeina, Vesa Nurmi kartanlukijana aikoinaan isälleen alaikäisenä.

Autosuunnistuksen parissa on kuitenkin luvassa tapahtumaa Somerolle.

– Seniorimestaruuskilpailut 50-vuotiaille senioreille on tarkoitus ajaa 23. toukokuuta, Vesa Nurmi vihjaa tulevaa.