Pullan tuoksu tulvii hissiin. Tervaskannon Toivo- ja Tyyne-kodissa paistetaan pullaa. Keskiviikkona pyöritellään pikkupullia, torstaina oli joulutorttujen ja siirappipipareiden vuoro.

Maija Hagelberg tarttui taikinaan heti. Vaikka lähimuisti alkaa ”prakata”, niin vanha taito ei unohdu. Se on selkäytimessä.

Marketta Salminen kertoi äitinsä opettaneen pikkupullien pyörittelemisen. Taikinapalleroiset molempiin käsiin, kämmensyrjät kiinni pöytään, pieni kuppimuoto ja varovasti painetaan pöytää vasten pyöritellessä. Niin yhtäaikainen molemmilla käsillä pyörittely sujuu.

– Nyt onnistuu vain oikealla; vasen käsi on kipeä, harmitteli Salminen.

Terttu Korhonen sanoi pikkutyttönä valmistaneensa äitinsä vieressä karjalanpiirakoita.

– Niitä tehtiin kotona niin usein, ettei ihme, että rypytys onnistuu vieläkin, heläytti Korhonen.

Hänestä karjalanpiirakat ovat joka ajan herkkua, joulunkin.

Marketta Salmiselle joulumakeista parhain on joulutorttu ja kakkosena siirappipiparit.

– Niissä on niin paljon voita ja sokeria, maiskutteli Salminen.

Salmiselle ja Korhoselle joulu ei tule ilman kinkkua; eikä joulukuusta, tonttujoukkoja eikä joululauluja.

Pullataikinan oli valmistanut leivottavaksi terveyskeskuksen keittiö.

– Kiitokset keittiölle. He suostuvat meidän pyyntöihimme leipomissessioihin, makkaranpaistoihin ja muihin. Ovat tehneet meille esimerkiksi lettu- ja vohvelitaikinoita, kiitteli hoitaja Taina Hagelberg.

– Kun vaan muistaa pyytää tarpeeksi ajoissa. Maanantai on hyvä päivä pyyntöihin, opasti Leena Käkönen keittiöstä.

Hänestä on mukava, että pyyntöjä ja palautetta tulee.

– Vähän aika sitten oli paperi odottamassa: Sosekeitto oli hyvää! Sitä olisi pitänyt olla vaan enemmän, kertoi Käkönen.

Emäntä tekee ruokalistat. Niissä on huomioitu kauden juhlapäivät ja muut sesongit. Esimerkiksi pääsiäisenä hoivakotiin saadaan mämmit ja vapuksi simat.

Jouluksi yököt paistavat osastoilla kinkut. Tuoksu leijailee joka kolkkaan. Hyvää lihaa maiskutellaan aamutuimaan.

– Tuoksut tuovat muistoja. Maistelu ja yhdessä syöminen ovat niitä elämän pikku nautintoja, totesi hoitaja Hagelberg.

Ensimmäinen joululounas keittiöltä lähtee tulevana keskiviikkona 16.12. Siihen kuuluu ainakin kinkkua, rosollia, peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoa ja silliä.

Riisipuuroakin hoivakoteihin on luvassa ennen joulua.

– Se on pikkuisen parempaa laatua: siihen lorahtaa vähän kermaa ja voitakin, valaisi Leena Käkönen reseptin saloja.

Osastoilla leivotut pullat, tortut ja piparkakut eivät kaikki menneet asukkaiden ja henkilökunnan suihin. Osa oli tarkoitus myydä Aholassa myyjäisissä.

– Vallitseva tilanne ja ohjeet on otettava huomioon. On syytä olla varuillaan. Kaiken kansan myyjäiset jäivät, mutta myyn näitä leivonnaisia henkilökunnalle ruokasalin aulassa perjantaina, kertoi hoitaja Taina Hagelberg.

Myynnistä saadut eurot on tarkoitus käyttää yhteiseen mukavaan.

– Tehdään yhdessä jotain kivaa, esimerkiksi syödään hyvää tai kuunnellaan musiikkiesitys.

– Kun on ankeat ja pimeät ajat, niin tarvitaan piristystä, tiesi Hagelberg.