Somero-opiston keväässä paljon uutuuskursseja

0
Pauliina Aarikka kertoo verkkoluennollaan äitinsä Kaija Aarikan ja isänsä Erkki Ruokosen elämästä.

Koronapandemia rajoittaa edelleen ryhmäkokoja

Somero-opiston tarjonnassa on tulevana keväänä paljon uutuuskursseja. Alkamassa olevista 74:stä kurssista noin 40 prosenttia on uusia tai uusintoja vuosien takaa. Niitä löytyy erityisesti kädentaidoista. Opistokausi käynnistyy lähiopetuksena tammikuun toisella viikolla, ellei koronatilanne estä. Luennot ovat seurattavissa vain verkossa, ja ohjelmassa on myös pari verkkokurssia.

Kevään opinto-opas on luettavissa opiston nettisivuilla ja painettu opas jaetaan Someron ja Kosken koteihin 31.12. Ilmoittautumisia otetaan vastaan maanantaista 4.1. alkaen internetissä ja puhelimitse. Uusia kursseja käynnistyy viikosta kolme alkaen.

Koronapandemiasta huolimatta opiston kevätkausi pyritään käynnistämään pääosin lähiopetuksena. Mikäli se ei ole mahdollista, useimmat kurssit voidaan toteuttaa myös etänä. Ryhmäkokoja rajoitetaan edelleen, ja kasvomaskien käyttöä suositellaan kaikilla aikuisten kursseilla.

Opiston rehtori sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm näkee, että opiston rooli arjen rikastuttajana ja yhteisöllisyyden lisääjänä on korostunut koronan myötä entisestään.

– Verkko-opetus on hyvä lisä, mutta opistotoiminnan ydin on viikoittaisiin tapaamisiin perustuvat kurssit, Mäkelä-Rönnholm näkee.

Uutuuskurssien monipuolinen tarjonta suo mahdollisuudet uuden oppimiselle. Tarjolla on muun muassa geneettistä sukututkimusta, osakesijoittamista, maskityöpaja ja nahkatöitä. Biologi Päivi Eronen opastaa kurssillaan villivihannesten käyttöön ruoanvalmistuksessa.

Joillekin syksyllä alkaneille pitkille kursseille voidaan ottaa kevätkaudeksi myös uusia opiskelijoita. Mukaan pääsy riippuu kurssin opetussuunnitelmasta ja opiskelijamäärästä.

Verkkoluento Kaija Aarikan urasta ja elämästä

Somerolla syntyneiden Kaija Aarikan ja puolisonsa Erkki Ruokosen perustama Aarikka Oy on yksi Suomen tunnetuimmista brändeistä. Heidän tyttärensä Pauliina Aarikka kertoo verkkoluennollaan äitinsä ja isänsä elämänvaiheista ja urasta.

– Luento on ajankohtainen nyt, kun Somerolle puuhataan pidempiaikaista näyttelyä Kaija Aarikan tuotannosta, kertoo suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen.

Kolme kurssia järjestetään kokonaan ulkona

Luonnossa liikkumisesta on muodostunut koronavuonna trendi, johon vastataan kolmella kokonaan ulkona järjestettävällä kurssilla.

Biologian ja maantiedon opettaja Heikki Tuominen luotsaa aloittelijoita lintuharrastuksen pariin kurssilla, jolla opitaan tunnistamaan yleisimmät pihojen ja peltojen linnut.

Retkeily- ja geokätköilykurssit toteutetaan myös luonnossa.

Verkossa voi opiskella tilkkutöitä ja joogaa

Tilkkuseikkailukurssille voi osallistua kokonaan kotoa käsin. Tuntityöskentely tapahtuu yhteisöllisesti oman ompelukoneen äärellä älylaitteita ja kuvaa apuna käyttäen.

Syksyllä hyvän vastaanoton saanut joogan verkko-opetus jatkuu myös kevätkaudella.

– Verkkoon striimattu joogatunti on turvallinen tapa jatkaa harrastusta ja rentoutua arjen haasteista, vinkkaa koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä.