Somerolaistaiteilija osti pulloilla oman talon

0
Kuvataiteen maisteri Pilvari Pirtola on edesmenneen ITE-taiteen uranuurtaja Erkki Pirtolan poika. -Taide on tullut minulle verenperintönä.

Teksti Kai Merilä

Somerolla asustava kuvataiteilija Pilvari Pirtola inspiroitui vuosia sitten lehtiartikkelista, jossa kerrottiin eräästä itäeurooppalaisesta pullonkerääjästä. Ahkera mies onnistui hankkimaan Suomessa keräämillään pullopanteilla talon Romaniasta.
– Idea alkoi heti itää mielessäni ja mietin, että miksi en minäkin pystyisi moiseen, Pirtola kertoo.
Aluksi mies alkoi etsiä netistä tietoja halvoista myyntikohteista. Yllätyksekseen hän löysi lukuisia Suomessa ja maamme rajojen ulkopuolellakin myynnissä olevia erittäin halpoja pientaloja. Hän päätti kohdentaa hakunsa kuitenkin kotimaahan.
Netistä löytyy taloja pitkin Suomea, jotka ovat olleet tyhjillään ostajaa odottamassa jopa vuosikymmeniä. Hintahistorioista huomaa, että summasta on ropissut pois tuhansia euroja per vuosi.
Pirtola aloitti pullojen aktiivisemman keräämisen 2015. Hän asui Helsingissä.
– Muistan viisi vuotta sitten, kun vein ensimmäisen muovikassillisen tyhjiä pulloja ja tölkkejä kauppaan. Totesin itsekseni, että tästä se sitten alkaa.

Taiteilijajuhlat tuottoisia keräyspaikkoja

Päätettyään toteuttaa talohaaveensa pulloja ja tölkkejä keräämällä, Pirtola aloitti samalla myös kyseiseen asiaan vihkiytyneen bloginsa kirjoittamisen.
– Sana alkoi liikkua kavereiden keskuudessa nopeasti ja minulle tuli yhteydenottoja, että voin käydä hakemassa pulloja sieltä ja täältä. Liikun kuvataiteilijana paljon erilaisissa taidepiireissä ja niissä nyt järjestetään illanistujaisia ja kaikenmoisia juhlia aina silloin tällöin. Porukat olivat vain tyytyväisiä, kun kävin aamusella siivoamassa tyhjät tölkit pois nurkista, Pirtola hymähtää.
Hän ei asettanut operaatiolle varsinaista aikarajaa, eikä myöskään tarkkaa eurorajaa.
– Ajattelin, että keräilen pulloja tässä nyt vaikka pari, kolme vuotta ja katson sitten missä mennään.

Pilvari Pirtola keräsi pulloja ja tölkkejä viiden vuoden ajan. Panttikuitit hän tallensi vanhaan piparirasiaan.

Satoja kuitteja piparirasiassa

Kolme vuotta sitten Pilvari Pirtola muutti maaseudulle Somerolle.
– Jotenkin mieli on aina vetänyt maaseudulle, vaikka olen ikäni asunut Helsingissä. Huomasin eräänä päivänä opiskelukaverini Antti Laitisen ilmoituksen Facebookissa, kun hän tarjosi vanhahkoa omakotitaloa vuokralle. Anttihan asuu myös itse Somerolla.
Etukäteen Pirtola tiesi kaverinsa lisäksi Somerosta ainoastaan Rauli Badding Somerjoen.
Somerolle muuton myötä pullojen keräilytahti hidastui.
– Keräilin niitä harvakseltaan omien kuvataidetöiden ohessa. Sehän olisikin ollut hieman vakavampi paikka, jos olisin tehnyt ensin talokaupat ja sitten lähtenyt vasta keräystouhuun, Pirtola naurahtaa.
Pullonpalautusautomaateilta saadut panttikuitit Pilvari tallensi vanhaan metalliseen piparirasiaan.
– Loppukesästä huomasin, että rasiahan alkaa olla jo aivan täynnä. Laskin kuiteissa olevat palautussummat ja yllätyin: siellähän oli reilut puolitoista tuhatta euroa!
Sitten miehen silmiin osui eräänä päivänä nettimainos, jossa esiteltiin Lapissa sijaitsevalla Kemijärvellä myynnissä olevaa 1 500 euron hintaista ja 20 vuotta tyhjillään ollutta puutaloa. Kiinteistökohteeseen kuului noin 40 neliön tupa sekä 30 neliön suuruinen aittarakennus. Tontti oli reilut 2 500 neliötä.
– Mietin, että tuo paikka täytyy käydä katsomassa.

Pilvari Pirtolan pulloilla ja tölkeillä hankkima talo sijaitsee Kemijärvellä. Talo sai nimekseen Pullotupa.
Kiinteistökokonaisuuteen kuuluu tuparakennuksen lisäksi 2500 neliön kokoinen tontti ja aittarakennus.

Oma talo kymmenellä tuhannella oluttölkillä

Loppukesästä Pilvari Pirtola reissasi katsomaan myytävänä ollutta kohdetta Pohjois-Suomeen. Talo sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kemijärven keskustasta Pöyliönperällä.
– Kaikki naksahti kohdalleen ja ajattelin, että se on siinä ja löimme myyjän kanssa kaupat kiinni.
Laskematta veroa ja kaupanvahvistajan palkkiota myyntikohteelle tuli hintaa tasan 1 500 euroa, eli juuri sen verran kuin Pirtolalla oli piparirasiassaan panttikuiteissa rahaa kiinni. Kyseinen summa vastaa yli kymmentätuhatta 0,33 litran oluttölkkiä.
– Annoin samalla talolleni uuden nimen: Pullotupa.
Ensi keväänä Pirtola aikoo ryhtyä remontoimaan ostamaansa taloa.
– Ensin huussi pihalle ja sitten aurinkopaneelit katolle sähköä varten. Ajatuksissa siintää idea tehdä talosta sellainen paikka, jossa taiteilijat voisivat kokoontua tekemään taidettaan. Siellä voisi sitten myöhemmin pitää näyttelyitä ja erilaisia taidetapahtumia, Pirtola pohtii.

Kuvataiteilija Pilvari Pirtola muutti kolme vuotta sitten Helsingistä Somerolle. -Viihdyn täällä maaseudun rauhassa. Ihmiset ovat erittäin mukavia.

Pilvari Pirtolalle itselleen voi sanoa taiteen tulleen verenperintönä, sillä hän on ITE-taiteen uranuurtajan, jo edesmenneen Erkki Pirtolan poika. Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2008 valmistunut Pilvari Pirtola on palkittu useista videoteoksistaan ja demoistaan. Hänen työstämänsä taidekokonaisuus käsittää perinteisen kuvataiteen ja grafiikan lisäksi myös installaatioita ja performansseja.
Vieläkös pullojen kerääminen innostaisi taiteilijaa, myydäänhän netissä esimerkiksi autojakin huokeilla hinnoilla?
– Ei nyt ihan ensimmäiseksi tule mieleen alkaa uudelleen samaan savottaan, tyytyväinen Pullotuvan omistaja naurahtaa.