
Sydänyhdistyksen tukihenkilö kuuntelee herkällä korvalla
Kun sydänpotilas sairaalassa saa ohjeita suuren operaation, vaikkapa ohitusleikkauksen tai pallolaajennuksen jälkeen, hän ei ole vastaanottavaisemmillaan. Mieli ja keho ovat vielä myllerryksessä. Vasta kotona tulee mieleen, miten tästä selvitään ja mitä uudessa elämäntilanteessa saakaan tehdä ja syödä. Mieli saattaa olla synkeä ja masentunut käänteentekevän operaation jälkeen: Oliko se elämä nyt sitten tässä?
– Ei ole, sanoo sairaanhoitaja Anette Ojanen Someron terveyskeskuksesta.
Hän ohjeistaa kyselemään terveyskeskuksesta neuvoja. Myös Sydänliiton nettisivut ja puhelinpalvelu ovat verraton apu. Sydän.fi – ja Terveyskylä.fi -sivustolta saa tietoa sydänterveydestä ja sairaudellisista asioista.
– Sairaalasta meille ilmoitetaan perusterveydenhuollon jatkoseurantaan siirtyvistä somerolaisista. Tarvittaessa pyydämme sitten ohjauskäynnille terveyskeskukseen. Ensisijaisesti otamme yhteyttä puhelimitse, mutta jos tarvetta on, voimme jutella myös kasvotusten. Soitto ensin ja sitten sovitaan aika ohjauskäynnille. Täältä saa tietopaketin ja oheismateriaalia, opastaa Ojanen.
– Me ohjaamme eteenpäin, jos omat neuvomme eivät riitä. Ravitsemusterapeutille ja fysioterapeutillekin voidaan varata aika, jotta saa tietoa ravinto- ja liikunta-asioista.
Ojanen muistuttaa, että akuuteissa kiputiloissa pitää soittaa päivystykseen, jotta saa mahdollisimman nopeasti tarvitsemansa avun.
Terveyskeskus tekee yhteistyötä paikallisen sydänyhdistyksen kanssa ja ohjaa vertaistuen piiriin.
Someron Sydänyhdistyksen koulutettu sydäntukihenkilö on Helena Kara. Häneen sydän-/sepelvaltimopotilas voi ottaa yhteyttä.
– Kun on hieman orpo olo, kuvailee Kara tilannetta, milloin hänelle voi soittaa.
– Kuuntelen, keskustelen, olen läsnä, autan ja ohjaan. Kenties ulkoillaan, ja jos tarvitsee, niin ohjaan oikealle taholle saamaan apua, selvittää vertaistuen periaatetta hoitotyön ammattilainen Kara, joka viettää eläkepäiviä sairaanhoitajan työstään.
Sydänyhdistyksen vertaistuki on sitä varten, että olo helpottuisi, tuntisi olevansa turvassa ja pärjäisi kotona paremmin. Vertaistuki on sydänyhteisön ydintoimintaa.
Moni pelkää, kun on ollut lähellä kuolemaa. Tukihenkilö antaa toivoa: elämä jatkuu.
– Ei elämä lopu sydänoperaatioon. Useita harrastuksia voi jatkaa, korostavat Ojanen ja Kara.
– Huolen ei tarvitse olla suuren suuri. Ei pidä olla liian arka eikä ujo kysyäkseen. Yhdyshenkilöllä on vaitiolovelvollisuus, sanoo Helena Kara.
Ojanen ja Kara kehotttavat, että sydänterveydestään tulee huolehtia.
– Ota vastuu elämästäsi. Muista huolehtia itsestäsi. Mittaile verenpainetta ja seuraa missä mennään. Milloin on käynyt viimeksi laboratoriossa? Onko lääkitys kohdallaan?
– Ravinto, liikunta ja ihmissuhteet ovat tärkeät kulmakivet. Tee sydänystävällisiä valintoja.
Anette Ojanen sanoo, että arki-, niin sanottu hyötyliikunta, on parasta.
– Että häärää pientä kotinurkissa ja pihalla. Tekee askareita voimien mukaan. Valitsee portaat hissin sijasta. Ulkoilee, piipahtaa päivittäin saamassa raikasta ilmaa.
Ruokavaliossa tulee tarkkailla suolan käyttöä. Aikuisella suolan eli natrium-kloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa, eli vajaa teelusikallinen päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.
Päivittäisestä suolasta noin 80 prosenttia tulee elintarvikkeista piilosuolana. Suurimmat suolan lähteet ruokavaliossamme ovat lämpimät eli pääruoat, leipä ja muut viljavalmisteet, lihavalmisteet, kuten makkarat, leikkeleet, juustot, mausteseokset ja naposteltavat, kuten sipsit ja vastaavat.
– Kun suolaa syö suositusten mukaisesti, ei nesteitäkään pääse kertymään liiaksi. Ja sydän jaksaa pyörittää palettia, kertoo Anette Ojanen.
– Suolan sijasta voi laittaa muita mausteita, kuten lipstikkaa ja rosmariinia. Lado lautaselle paljon vihanneksia. Valitse kaupasta Sydänmerkkituotteita, ohjeistaa Helena Kara.
Nesteiden saantia tulee olla tarkkailla.
– Muista juoda vettä, mutta ei liikaa, jatkaa Ojanen.
Paino tulee pitää kuosissa. Tupakkaa ja liiallista alkoholinkäyttöä tulee välttää.
Helena Kara muistuttaa, ettei mentäisi kuitenkaan kohtuuttomuuksiin, vaan elettäisiin elämää.
– Elämässä saa olla nautintoja.
Niitä ovat mukava tekeminen ja kanssakulkijat.
– Pidä yhteyttä läheisiin. Se piristää.