Tämä koulu on nyt taputeltu

0
Ella Nyman, Roosa Joosela ja Pinja Pesonen ovat syksyn 2020 ylioppilaat Someron lukiosta.

– Olo on haikea ja helpottunut. Tämä koulu on nyt taputeltu, tuumasi ylioppilaslakin kutreilleen painanut Ella Nyman, vierellään juhlan kanssasisaret, Roosa Joosela ja Pinja Pesonen.

Sen verran Jooselalle ja Pesoselle jäi hampaankoloon omista suorituksistaan, että he aikovat korottaa joitakin oppiaineita ensi keväänä.

Kolmikko kirjoitti 6–8 ainetta. Pinja Pesonen biologian, kemian, terveystiedon, englannin, äidinkielen ja pitkän matematiikan ja Ella Nyman historian, uskonnon, filosofian, ruotsin, englannin ja äidinkielen.

Roosa Joosela ahkeroi kahdeksan: kemian, biologian, yhteiskuntaopin, pitkän matematiikan, äidinkielen, englannin, ruotsin ja saksan. Hän ajatteli, että monella aineella useampi ovi on avoinna tulevaisuudessa. Joosela on vielä mietintävaiheessa jatkon suhteen. Hän on miettinyt, olisiko esimerkiksi oikeustieteellinen hänen juttunsa.

– Minua kiinnostaa niin moni asia. Olen avoin kaikelle, totesi hän.

Nymanilla ei ole tarkkaa suunnitelmaa. Hänestä kiinnostavia ovat etenkin äidinkieli, historia ja uskonto.

– Plussaa on, jos voi käyttää luovuutta työssään, aprikoi Nyman, jolla oli ylioppilastodistuksen ja lukion suorittamisen lisäksi kansiossa diplomeja ja suorituksia useammastakin aiheesta.

Pinja Pesonen on miettinyt kaupallisen alan tai sosionomin opintoja ammattikorkeakoulussa. Varhaiskasvatus kiinnostaisi, ja sitä kautta kenties lastentarhanopettajan työ.

Yläkoulun ja lukion yhdistetyn itsenäisyys- ja lakkiaisjuhlan ohjelmat oli osin tallennettu jo etukäteen. Puheet, runo ja lakitus tallennettiin suorana. Osuudet yhdistettiin ja striimattiin nähtäväksi auditoriosta, jossa paikalla oli vain kymmenkunta henkilöä. Oppilaat seurasivat juhlaa luokissaan.

Kolmikon mielestä korona-aika ei määritellyt heidän lukio-opintojaan.

– Me olimme jo oppineet, miten opiskella lukiossa; olimme hyvässä vauhdissa opinnoissa ennen koronaa, pohtivat nuoret.

Ylioppilasjuhlintaan rajoitusten tiukentuminen toi kiemuransa.

– Tämä on kerran elämässä tilaisuus. Kurjaa, kun äiti eivätkä muut läheiset voineet tulla paikalle, harmitteli Pesonen, jonka äiti pystyi töissä ajantasaisena seuraamaan netissä tyttärensä lakitusta ja striimattua juhlaa.

Ella Nymanista ”riisuttu” juhla oli mielenkiintoinen kokemus, ja ehkä rennompikin, kun oltiin pienellä porukalla. Ei tarvinnut jännittää.

Pesonen ja Nyman pitivät juhlat läheisilleen; Pesonen Jukolassa ja Nyman Terttilän Toukolassa. Vieraat saapuivat paikalle porrastetusti. Kerrallaan paikalla oli kymmenkunta ihmistä.

Roosa Joosela juhli pienen porukan kanssa. Keväällä hän pitää isommat kekkerit sukulaisten kera.

Ilmassa oli jännitystä h-hetken lähestyessä. Someron lukion rehtori Merja Klemola asettui kuvattavaksi jo ennen juhlan alkua.

Someron lukion rehtori Merja Klemola toivotti kolmikon tervetulleeksi tulevan kevään ylioppilasjuhlaan.

– Toivottavasti saamme silloin jo juhlia.

Rehtori kehui puheessaan, että nyt kirjoittaneet ylioppilaat eivät ole tyytyneet suorittamaan matalinta oppimäärää. Jokainen on kirjoittanut vähintään kuusi oppiainetta.

Joosela, Nyman ja Pesonen antoivat kiitosta Someron lukiolle.

– Täällä on rento ja hyvä fiilis; hyvät opettajat ja ilmapiiri.

– Opiskelijat otetaan huomioon yksilöinä. Jos tarvitsee apua, niin saa. Opettajat antavat aikansa juuri sinulle.

Lakitetut antoivat lukiolaisille pari ohjetta.

– Kannattaa keskittyä siihen, mitä tekee, opasti Pesonen.

– Muista rentoutua välillä, heitti Nyman.

– Älä silti jätä mitään viimeiseen iltaan, muistutti Joosela.

Näin tiedot ja taidot kartuttavat. Ahkeroinut saa palkinnon kirjoituksiin lukiessaan.

”Julistan teidät ylioppilaiksi…”
Roosa Joosela, Ella Nyman ja Pinja Pesonen.