Tekninen lautakunta lausui kantanaan: Mikään ei tue katsomon suojelua

0

Tekninen lautakunta muotoili lausuntonsa urheilukentän katsomon suojelusta. Aiemmin lausuntonsa ovat asiasta antaneet ympäristölautakunta ja Liikunta ry.

Lausuntopyynnön takana on Varsinais-Suomen Ely-keskus, jonka pitää tehdä päätös Someron rakennusperinne ry:n huhtikuisesta suojeluesityksestä. Yhdistys esitti, että katsomo määrättäisiin suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla.

Tekniseltä puolelta pitkä lausuntokirjaus lähti loppupäätelmällä ”mikään edellä esitetystä ei tule katsomon suojelua”.

Päätös ei kuitenkaan ollut yksimielinen, vaan sitä edelsi äänestys. Riitta Lehtinen (sd.) ja Anne Teräväinen (kok.) yhdessä jättivät muutosesityksen lautakunnalle.

Kaksi ja puoliliuskainen esitys toteaa, että ”urheilukenttä tulee säilyttää alkuperäisessä koossaan ja nykyinen katsomo jättää paikoilleen. Seiväskarnevaalit, Tiistaikisat ja muut tutuksi tulleet tapahtumat voidaan järjestää kuten ennenkin”.

”Muutaman nuorten jalkapallo-ottelun saaminen Somerolle ei ole tarpeen, jos sen seurauksena tarvitaan mittavat huoltotilat, kenttäalueen suurentaminen ja uusi katsomo. Ensisijaisesti urheilukenttäalueen tulee palvella somerolaisia liikunnan harrastajia ja kuntalaisia alueelle sijoitettavien aktiviteettialueiden kautta”, muutosehdotus tähdensi.

Esitys toteaa edelleen, että ”katsomo on hieno esimerkki sodan jälkeisen Suomen liikuntapaikkarakentamisesta, sekä tärkeä osa Someron urheilukenttäalueen ja koko Someron identiteettiä. Katsomo on edelleen tarkoituksenmukainen, viihtyisä ja yhteisöllinen. Toiminnallisuus ei ole vanhentunut.”

Väliaikaisella (5 vuotta) sitten rakennusluvan saanutta SoLun rakennusta muutosehdotuksen esittäjät ehdottivat poistettavaksi. Sitä ei enää tarvita lukion väistötiloina. Tyyliltään se ei sovi urheilukenttäalueelle, eikä ole energiataloudellisesti ilmastoystävällinen ratkaisu, sillä kaukolämmön sijaan lämmönlähteenä on suora sähkö.

Rakennuspaikka hankaloittaa urheilukenttäalueen täysimääräistä käyttöä ja liikuntapaikkojen sijoittamista järkevästi. Nykyiset toiminnot voitaisiin siirtää muualle. Kiinteistön myymisellä saataisiin rahaa esimerkiksi nykyisen katsomon korjaamiseen.

Esityksen antajat eivät pidä katsomon suojelua tarpeellisena, mutta pitävät tärkeänä sen säilyttämistä ja korjaamista.

Äänestys päätyi numeroihin 5–4. Pohjaesityksen puolesta olivat keskustan Juha Salo (varapuheenjohtaja), Sirkku Kankaanpää, Outi Laine ja Mikko Älli sekä perussuomalainen Harri Känkänen .

Muutetun esityksen kannalle jäivät Lehtisen ja Teräväisen lisäksi Heikki Lehtinen (vas.) ja Henry Seppälä (kok.)

Lisää nauloja katsomon purkamiseksi valmisteltuun hauta-arkkuun naputti tekninen johtaja Marko Mäkinen. Raksantti Oy Jokioisilta oli toimittanut konsulttina alustavan lausunnon, joka sisälsi huolestuttavan havainnon.

– Katsomon kattoristikkorakenteet eivät kestä lumikuormaa kuin murto-osan. Sen takia katsomo laitetaan nyt käyttökieltoon, kunnes asiasta on saatu lisäselvityksiä ja tehty korjaussuunnitelma.

Kestävyyden heikentyminen johtuu Mäkisen mukaan hänen ja tilahallinnon päällikkö Jari Kaupin keväisestä huomioista, että kantavat rakenteet ovat siirtyneet.

– Niissä huomattiin silloin siirtymiä. Ja nyt asiaa on selvitelty lisää.

Ratkaisua suojeluasiassa saadaan odottaa Elyltä maaliskuulle asti. Rahan saaminen urheilukentän korjaamiseen ei ole varmaa.

– Sitä ei osaa sanoa, mikä sen tilanne silloin on. Rahoituspäätös oli tälle vuodelle ja olemme mukana rahoitussuunnitelmissa vielä ensi vuonna. Mutta mikään ei takaa, saadaanko rahaa vai ei. Se ei ole päätös, se on vain rahoitussuunnitelma, Marko Mäkinen huomauttaa.

– Kukaan ei loppujen lopuksi tiedä, mitä hankkeelle tulee tapahtumaan. Tilanne on nyt sellainen aikataulun suhteen, ja kun ei tiedä vielä toteutustavastakaan. Siitäkään ei olla 100-prosenttisesti yhtä mieltä. Aika näyttää, mitä siitä loppujen lopuksi tehdään.

Mäkinen lisää, että SoLun tiloihin mahdollisesti rakennettavat urheilukentän tilat lohkaisevat siitä muun muassa varasto-, sosiaali-, toimisto- ja tuomaristotiloineen hieman yli 400 neliötä.