Tietoa koronasta

0

Altistuminen

Altistuneeksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa Covid-19-positiivisen tuloksen saaneen henkilön kanssa 48 tunnin aikana, ennen oireiden alkua, sekä 7 päivää oireiden alun jälkeen. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille.

Lähikontaktilla tarkoitetaan muun muassa:

– Yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä

– Yli 15 minuutin oleskelu suljetussa tilassa (ei välttämättä yhtäjaksoisesti, mutta 24 tunnin aikana), esimerkiksi samassa taloudessa, luokkahuoneessa, työ-, kokous- tai -odotustilassa

Lähikontakteihin otetaan yhteyttä ja heille kerrotaan mahdollisesta tartunnasta sekä hoitoon hakeutumisesta. Lähikontakteja neuvotaan välttämään sosiaalisia kontakteja ja matkustamista sekä seuraamaan oireiden kehittymistä 10 vuorokauden ajan viimeisen altistumisen jälkeen.

Altistuneeksi ei tällä hetkellä katsota henkilöä, joka on ollut lähikontaktissa virallisesti altistuneen henkilön kanssa.

Oireettomia altistuneita ei testata ja negatiivinen testitulos ei poista määrättyä karanteenia.

Omaehtoinen karanteeni

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Omaehtoiseen karanteeniin ohjataan esimerkiksi henkilö, joka odottaa koronatestin tulosta tai tulee Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta. Matkustamiseen liittyvän omaehtoisen karanteenin pituutta voi lyhentää koronatesteillä.

Karanteeni

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Covid-19-taudissa karanteenin pituus on yleensä 10 päivää ja perhealtistuksissa 14 vuorokautta.

Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä.

Karanteenipäätös perustuu tartuntatautilakiin, ja karanteenin noudattamatta jättäminen on rikoslain mukaan rangaistava terveydensuojelurikkomus.

Karanteeniin asetetulla henkilöllä on oikeus Kelasta haettavaan tartuntatautipäivärahaan.

Eristys

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona. Eristyksessä tulee välttää kontaktia myös perheenjäseniin.