Tuodaanko polttopuut Kiinasta?

0
Pussin päällä oleva teksti Place of production: China, oli hämmentävä.

Eläkeläinen Yrjö Ritanen omistaa 10 hehtaaria metsää, mutta ei jaksa sinne enää mennä. Siksi lapset toivat mökille koivuklapeja Tokmannilta.

– Ihmettelin, kun ne olivat niin ”hötön” näköistä tavaraa, köykäistä ja tuhkaa tuli paljon. Huomasin lapun, että valmistettu Kiinassa. Eikö Suomesta saa ja kasvaako sielläkin koivua? Vai viedäänkö Suomesta puut ja pilkotaan ja pakataan siellä? Ritanen hämmästelee.

Vastaajana on Tokmannin sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen .

– Me olemme ostaneet puut suomalaiselta tavarantoimittajalta. Myymme miljoonia säkkejä lähes 200 myymälässä. Ne ovat SFS-sertifioitua tavaraa. Elleivät ne ole koivua, siitä kannattaa tehdä myymälään reklamaatio.

Ovatko Kiinasta, koska pussissa lukee China?

– Eiväthän ne sieltä asti, ihan mahdotonta, Mikkonen huomauttaa.

– Klapit on tuotu Venäjältä. Me ostamme niin suuria määriä, että suomalaisilta tavarantoimittajilta ei sellainen ole mahdollista. Siksi puuaines on Venäjältä.

– Mutta totta kai me haluamme tietää, jos ostaja on saanut virheellistä tavaraa. Jos se ei olekaan koivua, ja onkin mäntyä. Etiketti on näköjään syytä poistaa, koska se selvästi harhauttaa luulemaan puita kiinalaisiksi.

Kyllä puut koivua ovat. Männyn kaarnan ja koivun tuohen erottaa selvästi.