Uimahallin vakuusasia halutaan päätökseen

0
Uimahalli Loiskeen avajaisia vietettiin syksyllä 2012. Nauhaa leikkaamassa kaupunginjohtaja Leo Haltsonen ja Someron Liikunnan toiminnanjohtaja Veera Hälli.

Kaupunginhallitus katsoo, ettei uimahallin vakuusasian käsittelyä ole enää tarpeen jatkaa. Se on Someron kaupungin osalta loppuun käsitelty. Se ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se näin veisi asian päätökseen. Valtuusto pitää kokouksen ensi maanantaina 14.12.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että myönnettäisiin kaikilta osin vastuuvapaus tilikaudelta 1.1.–31.12.2015 tekniselle johtajalle Marko Mäkiselle sekä 30.4.2015 asti kaupungin palveluksessa olleelle tilakeskuksen päällikölle, Jouni Elolle.

Kun aikoinaan käsiteltiin tilinpäätöstä vuoden 2015 osalta, niin kaksikko ei saanut tuolloin tili- ja vastuuvapautta uimahallin vakuuden osalta. Uimahallin 665 000 euron rakennusaikainen vakuus oli päässyt vanhenemaan.

Tämän vuoden marraskuussa Someron kaupunki ja vakuutusyhtiö Nordic Guarentee sopivat, että kun vakuutusyhtiö maksaa kaupungille 400 000 euron summan, niin kaupunki vetää asian pois käräjäoikeudesta.

Asiaa on puitu pitkään. Uimahallin rakentaminen keskeytyi alkumetreillä loppuvuodesta 2010. Syynä oli maansortumariski. Seuraavana keväänä kaupunki purki urakan hallia rakentaneen Rakennusliike Kerroskiven kanssa. Rakentaja vaihtui Ojarannan Rakennukseksi.

Kerroskivi haastoi kaupungin oikeuteen. Oikeus tuomitsi Kerroskiven maksamaan kaupungille yli miljoonan euron korvaukset. Yritys meni konkurssiin eikä Someron kaupunki saanut korvauksia.

Kaupunki pyysi vakuutusyhtiö Nordic Guarenteeta maksamaan rakennusaikaisen vakuuden, joka Kerroskiveltä oli jäänyt maksamatta. Näin ei tapahtunut. Vakuutusyhtiö katsoi, että tuolloin ollut vielä tiedossa uimahalliurakasta aiheutuneen vahingon suuruutta.

Hovioikeus ratkaisi asian kaupungin hyväksi vuoden 2016 alussa. Kaupunki uusi pyynnön vakuutusyhtiölle, joka totesi vakuuden vanhentuneen.

Keväällä 2018 kaupunki nosti kanteen Nordic Guaranteeta vastaan Helsingin käräjäoikeudessa. Tänä vuonna oikeus opasti osapuolia etsimään sopua. Se saatiin marraskuussa, kun vakuutusyhtiö lupasi maksaa 400 000 euroa ja sen ehdon täytyttyä kaupunki hylkää kanteen. Tämän jälkeen osapuolilla ei ole vaatimuksia toisiaan kohtaan.

Uimahalli Loiske valmistui 2012.