Valtuustolla ensimmäinen etäkokous – miten sujui?

0
Valtuuston ensimmäinen etäkokous on juuri loppumassa. Hallintojohtaja Hanna Saarni ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen hoitivat, että kokous eteni.

Someron kaupunginvaltuusto piti historiallisen ensimmäisen etäkokouksen maanantai-iltana. Kaupungintalon valtuustosalissa olivat fyysisesti läsnä valtuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen sekä hallintojohtaja Hanna Saarni sihteerinä. Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen istui koneen ääressä kotonaan, virkamiehet sekä 34 valtuutettua missä parhaiten pystyivät keskittymään ensi vuoden talousarvion käsittelyyn.

Sähköinen kokous onnistui. Ensi vuoden budjetti saatiin nuijittua, ja yksi äänestyskin, urheilukentän peruskorjauksesta, käytyä läpi.

– Etukäteen jännitti, pelaavatko yhteydet. Kokous meni odotettua paremmin, huokaa hallintojohtaja Saarni ja kertoo, että kaupungin it-tuki päivysti puhelimen päässä.

Yhteydenotot kokouksen aikana onnistuivat, mutta niissä kului aikaa. Valtuutetun ääni kuului ensin, mutta kasvojen näkymisen kanssa meni pitempään.

Nimenhuuto ja äänestys kestivät pidempään kuin arvioitiin. Kokous oli läpi runsaassa runsaassa kolmessa ja puolessa tunnissa.

– Nimenhuutoon ja äänestyksiin pitää saada parannus. Järjestelmiä on olemassa. Ratkaisuja on selvitettävä mahdollisia seuraavia etäkokouksia varten, pohtii Saarni, joka totesi yhteyksiä ottaessaan useaan otteeseen: ”Ääni kuuluu, mutta saisimmeko vielä kasvot näkyviin. Kiitos, nyt näkyy.”

Myös kansalaiset pääsivät seuraamaan kokousta. Se välitettiin maailmalle suoratoistona kaupungin kotisivujen kautta. Striimaajana oli Antti Leino.

Kokousta seurasi netin välityksellä liki 50 kansalaista. Hallintojohtaja Saarni vilkuili aina silloin tällöin lukemaa, ja hänen katseensa vangitsi korkeimmaksi luvuksi 46 seuraajaa. Hänestä se on ihan hyvä katsojaluku, kun tavallisissa kokouksissa lehtereillä on ollut yleensä kymmenkunta henkeä.

Yleisöä paikan päällä kaupungintalolla oli ainoastaan Heikki Kärri. Maksimissaan saliin olisi maskeissaan otettu kymmenen kuuntelijaa.

Hallintojohtaja toivoo, että pian päästäisiin palaamaan normaaleihin valtuustokokouksiin. Hänestä etäkokouksissa vuorovaikutuksesta jää jotain pois.

– Läsnäoloa ei pysty saavuttamaan etäkokouksissa. Se vaikutta keskusteluun, kun puhuja ei näe, miten sanat vaikuttavat kuulijoihin.