Vuonna 1990: Mitä mieltä pakkoruotsista?

0
Henrika Kuusniemi, Mirkka Teräväinen, Mari Leino ja Jenni Koivisto.

Somero-lehti 27.11.1990

Teksti Raila Klemelä, kuvat Sari Koivuniemi

Suomen peruskouluissa ruotsin kieltä opiskellaan pakollisena kielenä. Eduskunnan sivistysvaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön, jonka mukaan yläasteella olisi äidinkielen lisäksi yksi pakollinen kieli, joka olisi valinnainen. Eduskunnan käsittelyyn asia tulee 28.marraskuuta.

Kyselimme muutamilta somerolaisilta, mitä mieltä he ovat pakkoruotsista. Ruotsinkielen opiskelu sinällään ei herättänyt ankaraa vastustusta, mutta tarpeellisuus oli useimpien mielestä kyseenalaista.

Henrika Kuusniemi, Mirkka Teräväinen, Mari Leino ja Jenni Koivisto olivat Jukolassa myyntivuorossa 7. luokkalaisten järjestämissä myyjäisissä. Tytöt ovat aloittaneet tänä syksynä ruotsin opiskelun ja kaikki vakuuttelivat yhteen ääneen lukevansa ruotsia ihan mielellään. Heidän mielestään englannin opiskelu ensimmäisenä vieraana kielenä on parempi kuin ruotsinkielen opiskelu.

Johanna Vuori.

Johanna Vuori on opiskellut ruotsia yläasteella ja sen jälkeen kauppaopistossa. Hänen mielestään on hyvä, että ruotsia opiskellaan. Ruotsin pakko-opiskelu ei ole häntä harmittanut, vaikka käytännössä hän ei juuri ole ruotsinkieltä tarvinnut.

Jouni Siivonen.

Jouni Siivonen on joutunut lukemaan ruotsinkieltä peruskoulussa. Ruotsin tilalle hän laittaisi mieluummin saksan tai englannin, jolla pärjää joka maassa. Ruotsinkielellä pärjää hänen mielestään vain Ruotsissa, joten ruotsinkielen opiskelu pitäisi hänen mielestään olla vapaaehtoista.

Reijo Tuomola.

Reijo Tuomolan mielestä on hyvä, että ruotsia luetaan, mutta se ei ole hyvä, että sitä pakotetaan lukemaan. Hän ehdottaa vaikkapa vapaatuntia ruotsin tuntien tilalle. Ruotsinkieltä hän ei ole juurikaan tarvinnut.

– Mitä nyt satunnaisesti vähän ruotsinmatkoilla. Etelässä riittää suomi, hän tuumaa.