Vuonna 2010: Ilotulitteiden testaushässäkästä säpinää myyntipisteisin – raketteja aamulla pois hyllystä ja päivällä takaisin

0
Teemu Koskinen on tällä viikolla ilotulitepakkausten ympäröimä Someron Rautia K-Maatalouden myyntipisteessä. Verkkaisesti alkanut myyntikausi vilkastui päivä päivältä ja loppuun hän ennakoi ruuhkaa.

Somero-lehti 31.12.2010

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Yllätykset ja uutismylläkkä ilotulitteiden testausepäselvyyksistä ovat ympäröineet rakettikaupan lyhyttä kautta, joka kestää maanantaista uudenvuodenaattoon. Kauppiaat poistivat keskiviikkona ilotulitteita pois hyllyiltä Turvatekniikan keskuksen Tukesin määräyksestä, ja kantoivat niitä pitkin päivää takaisin.
Tukesin internet-sivustoa seurattiin valppaana Someron Rautia K-Maataloudessa. Rakettikaupan vastuuhenkilö Satu Tammilehto-Kuosa kertoo, että kuusi myyntipisteessä ollutta ilotulitetta vietiin pois ja niistä viisi saatiin tuoda takaisin. Torstaiaamuna enää yksi pata oli myyntikiellossa.
Hän ihmettelee, miksi Tukes ei valvonut ennen ilotulitteiden tuloa myyntiin, että testaukset olivat kunnossa. Testaamattomia raketteja ei olisi pitänyt päästää markkinoille.
Ilotulitteita saa myydä ainoastaan 18 vuotta täyttäneille. Teemu Koskinen, jolla on menossa toinen vuosi rakettimyyjänä, on havainnut, että eniten ilotulitteet innostavat 10–15 -vuotiaita. He tulevat kauppaan vanhempiensa kanssa.
Naisilla ja miehillä on erilainen maku. Naiset eivät halua pauketta, vaan ostavat mieluummin patoja, joista suihkuaa eri värisiä liekkejä ja kipinöitä muutaman metrin korkeuteen. Miehet ja pojille on tärkeää, että ilotulitteesta tulee ääntä.
Rahamäärä, jolla ilotulitteita ostetaan, vaihtelee paljon. Toisille riittää 25–30 euron rakettipaketti ja 20 euron pata tai kenties lasten iloksi vielä kympin laatikko, kun toiset tekevät usean sadan euron kaupat.