Vuonna 2010: Jouluseimen kokoamisesta sukeutui rakas harrastus

0
Liisa Salon rakentama jouluseimi.

Somero-lehti 23.12.2010

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Liisa Salo on koonnut olohuoneen pikku pöydälle jouluseimirakennelman. Maria ja Joosef ovat seimen äärellä ja katselevat Jeesus-lasta. Takana lepää eläimiä, kuten aasi ja härkä. Kolme tietäjää on saapunut paikalle kamelin kanssa ja suuri joukko paimenia lampaineen tullut toisesta suunnasta. Tallin päädyssä Gloria-enkeli vartioi koko komeutta. Enkelin alla lukee: Gloria in Excelsis deo.
Tallin ylisineen on rakentanut Liisa Salon aviomies, Simo Salo. Seimirakennelma on kuin nukkekoti. Vierailulla käyvät lapset innostuvat siitä kovin ja erityisesti hahmoista.
– Ne ovat minun aarteitani, niin kuin vanha tavara yleensä, toteaa Liisa Salo rakkaasta harrastuksestaan.
Hän on kerännyt hahmoja ja pikku rekvisiittaa pikku hiljaa. Suurin osa niistä on löydetty Saksan joulumarkkinoilta, pääasiassa Münchenistä ja muutama Nürnbergistä. Suomessa hän on kolunnut huutokauppoja. Hän hankki paimenia ja lampaita myös suomalaisesta yrityksestä Taivaan lahja.
Ensimmäinen Liisa Salon hankinta olivat tietäjät ja jokunen paimen. Salolla on jo kaikki tarvittava rakennelmassaan.
– Mukavampi olisi, jos kaikki hahmot olisivat vanhoja ja samalla aikakaudella tehtyjä, tuumii Salo. Hän on kiinnostunut 1900-luvun alkupuolella tehdyistä hahmoista, joita hänellä on jo useita.
Liisa Salon seimiharrastus alkoi viitisentoista vuotta sitten. Hän otaksuu, että merkitystä on myös sillä, että hän opiskeli ja asui Saksassa 15 vuotta. Saksan vuodet saivat hänet innostumaan vanhasta katolisesta seimiperinteestä, joka näkyi turuilla ja toreilla Keski-Euroopassa kuukausia ennen joulua. Siellä jouluseimiä on monenlaisia ja -kokoisia. Hahmoja on tehty puusta, muovista, kivestä, kipsistä ja siltä väliltä.
Liisa Salo sanoo, ettei perheen tarvitse olla uskonnollinen, mutta jouluseimi rakennetaan silti. Vähitellen joulun lähestyessä seimen ympärille lisätään hahmoja, viimeksi Jeesus.
Jouluseimi on Keski-Euroopassa yksi suosituimmista joulukoristeista. Seimiperinne on saanut alkunsa jouluevankeliumin kertomuksesta Jeesuksen syntymästä. Seimi tarkoittaa savesta, kivestä tai puusta tehtyä eläinten ruokakaukaloa. Seimi oli Jeesuksen ensimmäinen vuode.
Nykyään sanalla seimi ja etenkin sanalla jouluseimi tarkoitetaan eri hahmoista ja esineistä sommiteltua Jeesuksen syntymään liittyvän tapahtuman kuvaavaa kokonaisuutta.