Vuonna 2010: Kirkkovaltuustoon kymmenen uutta ja naisenemmistö

0
Colette Roto oli seurakuntavaalien yllättäjä.Hän keräsi 78 ääntä.

Somero-lehti 19.11.2010

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Uudessa kirkkovaltuustossa on 12 naista ja 11 miestä. Ikähaitari painottuu vahvasti keski-ikäisiin ja vanhempiin ihmisiin. Kirkkovaltuutettujen joukossa on yksi alle 30-vuotias, yksi 30–39 -vuotias, kuusi 40–49 -vuotiasta, seitsemän 50–59 -vuotiasta ja kahdeksan yli 60 vuoden ikäistä.
Keskustan listalta tulivat valituiksi Hanna-Liisa Kärki, Colette Roto (uusi), Anja Kallio, Niina Mikkola, Pertti Purola (uusi), Eino Leppänen, Touko Roto, Tuula Kanasuo, Marketta Aaltonen (uusi), Heikki Veikkola (uusi), Tuula Salonen, Anja Kurvinen, Pentti Manner (uusi) ja Eini Moisander (uusi).
Kansallisten seurakuntalaisten ehdokkaista pääsivät läpi Markku Mäki-Teeri, Hanna Munter (uusi), Maija Soini-Ruohonen, Pauli Eino, Matti Härkönen ja Matti Kultanen.
Sosialidemokraattien ja sitoutumattomien listalta kirkkovaltuustopaikan saivat Antti Kujansuu, Taina Ruuhilehto (uusi) ja Harri Kurttila (uusi).
Arpa ratkaisi sekä Keskustan että Kansallisten seurakuntalaisten viimeisen valtuustopaikan. Keskustan Eini Moisander, Päivi Älli ja Anne Kalin saivat saman äänimäärän ja päätyivät arvontaan, joka suosi Eini Moisanderia. Kansallisten seurakuntalaisten arvonta käytiin Elina Välttilän ja Matti Kultasen kesken, ja Kultasella oli parempi arpaonni.
Ääniharavien kolmen kärki oli; Hanna-Liisa Kärki, 87, Colette Roto,78, ja Markku Mäki-Teeri, 65 ääntä.
Someron seurakunnan 6 903 äänioikeutusta 1 463 kävi äänestämässä. Nuorimpien eli 16–17 -vuotiaiden ikäluokkaa kävi vähänlaisesti äänestyspaikoilla. Äänioikeutettuja oli 216 ja äänioikeuttaan käytti 23 eli 10,6 prosenttia. Tytöt oli selvästi aktiivisempia. Heidän osuutensa oli 61 ja poikien 39 prosenttia.