Vuonna 2010: Kotiportin teline yhdistää ihmisiä Häntälässä

0
Eila Hellström on laittanut tulen lyhtyyn, valaisemaan joulun tuloa.

Somero-lehti 23.12.2010

Teksti ja kuvat Sauli Kaipainen

Helsingissä työelämänsä ajan asuneiden Eila ja Per-Erik Hellströmin vankassa tähtäimessä oli päästä muuttamaan Somerolle. Tie kävi ensin silti Satakunnan Lavian sekä Perniön kautta, kun sopivaa ostokohdetta ei Somerolta aluksi löytynyt.
Hellströmit ovat olleet valintaansa tyytyväisiä. Ympärillä on kaunis luonto ja ystävälliset ihmiset.
– Aivan erinomaista täällä on ihmisten ystävällisyys. Meillä on ollut paljon ihan kivojakin naapureita, mutta nämä ihmiset täällä ovat ylittäneet odotuksemme, Per-Erik Hellström hehkuttaa.
Kesällä kotiportin vierellä Hellströmeilläkin roikkuu kukka-amppeli. Talvella sekä erityisesti näin joulun alla siinä on kynttilälyhty.
Idea telineistä pyörähti alulle Lounais-Someron Kyläyhdistyksen pohdiskeluista, mitä yhteistä kivaa voitaisiin keksiä kaikille kyläläisille. Niin hoksattiin yhdistää teline, johon voi ripustaa vuodenajan mukaan lyhdyn tai kesäkukkasen.
Malli on ilmeisen onnistunut.
– Tänne Häntälään niitä on mennyt noin 30, mutta kaikkiaan olen valmistanut telineitä noin parisataa. Kaukaisimmat ovat käytössä Lapissa asti. Malli on täysin oman tuotekehittelyn tulosta, ja vuonna 2007 taivuttelin ensimmäisen, kertoo kyläläinen ja metallialan yrittäjä Teemu Mäkitalo .

Kaunis, sulava kaari, ei ripustimeen tarvita kuin talvella lyhty.

————————————————————

 

Maisemat täällä ovat ihania!

Eläimet ja luonto ovat kaikki kaikessa Häntälässä juhannuksesta asti asuneille Eila ja Per-Erik Hellströmille.
– Sitä minä toivon hartaasti, että ihmiset muistaisivat syöttää lintuja. Ne raukat ovat ulkona tuolla pakkasessa. Ruokaa ja huolenpitoa ne tarvitsevat, toivottaa suureksi luonnonystäväksi tunnustautuva Eila Hellström keittiön pöydän ääreen istahdettuaan.
Nurkassa leivinuuni henkii lämpöä. Tällä kertaa tuli on ollut vain hellassa. Leipien paisto saa vielä odottaa, sillä takana on parin kuukauden ajan jatkuneet remontit, jotka ovat syöneet tehokkaasti aikaa. Nyt niiden puolesta on valmista.
Muhkeankokoinen ja leveäotsainen rottweiler Roni vaatii huomiota jo pelkällä olemuksellaan. Pienenpieni tiibetinspanieli Tessa osaa sekin temput. Se hyppää tarvittaessa tuolille, jonka Roni on päättänyt viisaasti jättää tekemättä.
– Ne ovat mitä ihanimmat ystävykset keskenään. Kolmantena lemmikkinä meillä on kissa. Niitä on tällä hetkellä vain yksi, kun toinen siirtyi autuaammille hiirimaille. Hyvin ne sopivat tänne kaikki yhteisesti, pariskunta toteaa.

Ajallisesti kaikki on lähellä

Eila Hellström kertoo miehensä olevan syntyperäisiä helsinkiläisiä. Hän itse on lähtöisin Pohjois-Karjalan Liperistä. Monta yhteistä kotia on takana. Isompiakin on ollut, mutta iän myötä on parempi olla pienemmissä tiloissa.
He halusivat tulla Somerolle, ja Häntälästä löytyi heille koti. Valintaansa Hellströmit perustelevat sijainnilla.
– Somero on sijainniltaan niin hyvä. Täältä on sopiva matka Someron palveluiden lisäksi Saloon, Turkuun ja Helsinkiin. Lähisukua meillä on Helsingissä ja Veikkolassa. Ajallisesti kaikki ovat täällä hyvin lähellä, Per-Erik Hellström toteaa.
Kaupan päälle he saivat mukavia ihmisiä naapureikseen. Sitä he eivät voineet aavistaa ennalta.
– Nämä ovat aivan ainutlaatuisia. Välillä meiltä käydään ihan kysymässä, pärjäättekö te nyt täällä. Kaupungissa naapureihin tutustuu niin kovin vähän, ja täällä tavataan sanoa meille uusillekin aina kohdatessa hei tai päivää. He lainaavat koneitakin, eikä kaikkea tarvitse ostaa itse.
Toiveita ei juuri ole. Hellströmit naurahtavat, että järven voisi joku tuoda lähemmäs. Sitten he kuulevat Nummijärvestä, ja kiinnostuvat heti.
– Uimahallin valmistuminen on meillä jo odotuslistalla. Ja jumppaan pääsyä odottelen, kai täällä sellainenkin on vanhemmille ihmisille, Eila Hellström varmistelee ja kyselee.
Liikkumaan pääsy on molemmille tärkeätä. Kesällä odottavat jälleen Häntälän notkot, pellot ja metsät.