Vuonna 2010: Heleniuksen kuljetusliike on Vuoden yritys Somerolla

0
Joulukuinen keskipäivä sinertää. Aimo helenius on juuri lähdössä perusturvan kuljetuksiin pikkubussillaan.

Somero-lehti 10.12.2010

Tekstit ja kuvat Sauli Kaipainen

Somerolaisten yrittäjien valinta Vuoden yritykseksi on Kuljetus A. Helenius Oy. Vuonna 1998 perustetun kuljetusliikkeen toimialue on pääosin Euroopassa.
Kuljetusalan laaja huomioiminen Varsinais-Suomen yrittäjäjuhlassa Wiurilassa on Aimo Heleniukselle mieleen. Monta alalle ojennettua tunnustusta kertovat siitä, että kuljetusyrittäjiä tarvitaan, ja on tärkeää, että he ovat olemassa.
– Jos maantiekuljetusten pyörät pysähtyvät, niin aika nopeasti kaupan hyllyllä on tyhjä kolo. Kaupat elävät päivän syklillä, samoin kuin teollisuus, Aimo Helenius toteaa.
Mikäli tavarankuljetus myöhästyy vuorokauden, pysähtyy tehtaankin hihna, sillä tuotannon ja varastojen kanssa eletään tarkalle. Pahan päivän varalle ajattelu on unohdettu, ja toimintojen sujumiseen luotetaan. Iso vastuu ketjun toimimisessa on kuljetusyrittäjillä.
Somerolla vuoden yrityksen toiminta näkyy varsin vähän, sillä Aimo ja Oili Heleniuksen omistamat autot ajavat pääosin Euroopassa. Liikevaihdosta 87 prosenttia tulee ulkomailta.
– Me olemme lähteneet liikkeelle nollasta, käytännössä pystymetsästä. Kasvuun tarvitaan hyviä työntekijöitä ja minulla on ollut hyviä ihmisiä ympärilläni. Olen tyytyväinen elämääni, ja mielestäni olen onnistunut siinä ihan hyvin. Yrittäminen on ehtymätön luonnonvara, sanoo Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen Someron Yrittäjiltä saanut Aimo Helenius.

Yrittäminen on Aimo Heleniukselle ehtymätön luonnonvara.

Kuljetusalalla näkee maailmantalouden nousut ja laskut

– Yrittäjän työssä saattaa pöllähtää yhtälkkiä isokin asia vastaan, ja päätös siihen pitää tehdä heti. Ei ole mahdollisuutta sanoa, että soitan takaisin huomenna. Alkuun sai tottakai maksaa myös oppirahoja, Aimo Helenius pohtii kotonaan Kirkkojärven rannalla.
Tieliikenteen tavarankuljetusta, kappaletavaraa, viljaa, puukuljetuksia sekä myös ihmisten liikuttamista perille; tätä kaikkea kuuluu Kuljetus A. Helenius Oy:n toimialaan.
Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Aimo Helenius oli töissä 20 vuotta Forssan Hankkijalla, teki töitä koneiden ja ihmisten parissa. Kuljetuskalustonsa hän osti Lautelan kylästä Heljälän veljeksiltä, samasta suunnasta kuin myös puoliso Oili Helenius on kotoisin.
– Lähdin yrittäjänä liikkeelle täysin pystymetsästä. Pitkään kuljetusalalla toiminutta Vuoden yrittäjä -tunnustuksen saaminen lämmittää kovasti. Se, että työ on huomattu.
Oman toimialan luonnehdinta on Heleniukselle selkeää. Yrittäminen on projekti, jota itse vie eteenpäin ja josta itse kantaa vastuun, joskus onnistuen paremmin, jonain toisena hetkenä heikommin.
– Tämä on kova ja kilpailtu ala, joka elää isojen kustannuspaineiden alla. Kilpailu on veristä ja päälle tulevat viranomaismääräykset. Ei se ole helppoa. Tästä täytyy todella tykätä, että tätä tekee, Aimo Helenius pohtii positiivisesti.

Puoliso on tärkeä tuki

Lahden kylästä kotoisin olevalle yrittäjälle puoliso on tärkeä tuki, joka on mukana päätösten teossakin.
– Oili löysi minut 1960- ja 70-luvun taitteessa. Keväällä tulee oltua 40 vuotta naimisissa. Oikea valinta se oli, ja on yhä edelleen. Joka aamu hän laittaa aamupuuron, oli lähtö mihin aikaan tahansa.
Suhteiden pitää olla kunnossa aviopuolison ohella muuallekin.
– Aina tulee mieleen kuningasajatuksia. Niiden kanssa marssin pankkiin, jossa niihin ymmärtäväisesti suhtaudutaan. Mopo ehkä keulii joskus, ja ikä ihan hiukan hidastaa uuden toteuttamisia. Mutta onneksi minulla on Oili, joka painaa tarvittaessa mopon keulaa alaspäin, Aippa Helenius kehaisee vaimonsa suuntaan.

Asioiden päällä Somerolla

Pääosa autoista ajaa ulkomailla. Syksyllä Aimo Helenius otti hoitaakseen myös perusturvan kuntouttavan päivätoiminnan kuljetukset. Työ on sitovaa, mutta antaa riittävästi aikaa tekemään tottuneelle.
Kaikki ohjaus koti- ja ulkomaan liikennettä varten lähtee Somerolta, välineinä ovat sähköposti, tekstiviestit ja puhelin. Lyypekissä kuljettajilla on asunto ja varasto tavallisimpia varaosia, öljyjä ja renkaita varten.
– Noin kerran vuodessa käyn siellä, että näen, kenelle maksan palkkaa. On turha huolehtia enempää, he hoitavat työn. Puhelinsoitto tulee tänne, jos matkan varrella tulee vastaan jotakin ongelmaa. Olen koko ajan niin sanotusti asioiden päällä.
Kuljetusliikkeellä on autoja tällä haavaa ulkomaan ajossa yhdeksän, parhaimmillaan niitä on ollut 12. Kotimaan ajossa autoja on yhteensä viisi. Liikevaihdosta 87 prosenttia tulee ulkomaan ajoista.

Jeltsinin kultaiset hanat

Aimo Helenius aloitti yrittäjänä 1987 ja vuonna 1994 alkoi Venäjän liikenne. Se loppui Venäjän romahdukseen 1990-luvun lopulla, ja Helenius siirtyi Euroopan ajoihin.
– Se oli 24.3.1999 kun herra Nato rupesi pommittamaan Jugoslaviaa. Meillä oli auto ja suomalainen kuljettaja parhaillaan siellä. Teillä oli isot ruuhkat ja polttoainetta ei saanut enää mistään. Kuljettaja pääsi Tshekkeihin ja Italiaan lastaamaan autoa. Eikä risteilyohjuskaan tuhonnut autoa, kuten jälkeenpäin kävi mielessä.
Helenius on joutunut monta kertaa näkemään, miten kansainväliset tapahtumat, kuten Berliinin muurin murtuminen, vaikuttavat suoraan hänen työhönsä. Vuosi 1994 oli Venäjällä ihan erilainen kuin ennen.
– Autot kävivät Uralilla asti. Närväsen Eero vei Boris Jeltsinin huvilalle yhtä ikkunaa, kun rakennusmiehet olivat yhden Fenestralta lähteneen lasin siellä rikkoneet. Siinä talossa oli ovenkahvat ja hanatkin kultaa.
– Myöhemmin Vladimir Putinin taloon kelpasi vasta neljäs kuorma ruotsalaisia keraamisia laattoja, kun ne siihen asti olivat olleet väärän värisiä ja milloin mitäkin. Monenlaista maailmalla kuulee ja näkee, mutta ongelmia emme kohdanneet Venäjällä koskaan.

Turnauskestävyyttä

Yli 60 vuoden ikään mennessä yrittäjä tietää jo, että jossain vaiheessa pitää ruveta joko jäähdyttelemään tai vaihtamaan vetäjää. Aimo Heleniuksella terveyttä ja virtaa riittää, eikä kotona ole edes keinutuolia, jonka tuntumaan jäisi pyörimään.
Eläkkeelle siirtyminen ei ole ajankohtaista. Ensin Helenius haluaa katsoa, miten käy meneillään olevan maailmantalouden laman kanssa. Työn jatkajista on jo vihiä.
– Minulla on jo turnauskestävyyttä. Jahka ensin selvitään tämän laman kanssa, pidetään suu säkkiä myöten ja mennään vanhoilla opeilla. Nuorilla on joka tapauksessa omat suunnitelmansa tulevan suhteen.
Vävypoika Juha Lindström on hänkin automiehiä.
– Juhalla on bussi- ja rekkakortti ja hänet voi lähettää millä autolla tahansa ihan mihin paikkaan maailmassa tahansa. Monella matkalla hän on käynyt ja on aina tullut takaisin.
Tytär Sanna Lindström on pitänyt huolta perheyrityksen kirjanpidosta, palkanmaksuista ja kielitaitoisena myös kirjeenvaihdosta sekä asiakirjojen ja sopimusten kääntämisestä.
– Italialaista pitää lähestyä italian kielellä, espanjalaista espanjaksi ja sama on ranskalaistenkin kanssa. Sanna toimi aikaisemmin kansainvälisissä tehtävissä Nokialla, ja häneen apuunsa voin aina luottaa.
– Sanna ja Juha voivat nyt haistella, onko tämä heidän hommansa. Eivät ainakaan joudu ostamaan sikaa säkissä.

Yrittäminen tuntuu hyvältä

Lamaa ei ole vielä selätetty. Kuljetusyritys näkee talouden nousut ja aallonpohjat ensimmäisten joukossa. Uuden notkahduksen tulo on kysymysmerkki.
– Saksassa on ollut parin viikon ajan hiljaista ja vielä joulun alla. Se ei ennusta hyvää. Hetken siellä ehti olla jo vauhti päällä ja se auttoi meitäkin, kun Espanjassa ja Italiassa talouden vauhti pieneni.
– Onneksi minulla on hyviä ihmisiä ympärillä. Hyvät miehet jäävät aina viimeksi töihin, vaikka ajat olisivat vähän huonommatkin. Niitä päänuppeja ja jalkoja tarvitaan vielä moneen suuntaan. Ei muuta kuin rinta kaarella kohti uusia nöyryytyksiä, Aippa Helenius nauraa.
Hän on oppinut tietämään, mihin kohtaan pitää potkaista, että asiassa pääsee alkuun.
– Kun ihminen rupeaa yrittäjäksi, niin noin 200 lakia rupeaa toimimaan sitä vastaan. Niitä pitää alkaa selvittämään ja joskus pitää hieman tapellakin vastaan. Se vaatii ihan omanlaisensa luonteen. Mutta tästä minä tykkään vallan pirusti ja yrittäminen tuntuu edelleen hyvältä kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.