Vuonna 2010: Liikenneonnettomuudet kovassa kasvussa Somerolla

0
Kevyt liikenne on suurimmassa vaarassa. Sunnuntai-iltana tämän suojatien ohi ajoi pysähtymättä noin 30 autoa.

Somero-lehti 14.12.2010

Teksti ja kuva Sauli Kaipainen

Salossa onnettomuudet ovat laskussa, Varsinais-Suomi on hiukan koko maata huonommalla puolella, mutta Somerolla mennään huomattavasti koko Suomen keskiarvotilastojen pahemmalla puolella.
– Vuosina 2005–2009 Somerolla on tapahtunut asukaslukuun suhteutettuna 67 prosenttia enemmän onnettomuuksia ja 50 prosenttia enemmän henkilövahinkoihin johtaneita onnettomuuksia kuin koko Suomessa keskimäärin, kertoo Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelmaa tekevä Katja Seimelä Destiasta.
Peura on mukana noin puolessa onnettomuuksista. Katja Seimelää huolestuttaa eniten yksittäisonnettomuuksien määrä.
– Liian usein suurin syy löytyy ratin ja penkin välistä. Tienpitäjän raha ei riitä korjauksiin ja olosuhteiden parantamisiin, silloin kun onnettomuuden syynä on ylinopeus, päihteet tai väsymys.
Ikäluokka 15–20 vuotta on eniten altis onnettomuuksille, mutta kaikki onnettomuudet eivät näy tilastoissa.
– Poliisia täällä kaivattaisiin. Peurakolarimäärät kirjautuvat tilastoihin, koska niistä saa korvauksia, mutta mopoilijoiden kolarit tulevat esille vain koulujen poissaolotilastoissa, sivistysjohtaja Laila Mäkelä toteaa.
Maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola kertoo, että liikennemerkkejä joudutaan oikaisemaan usein.
– Tolpat ovat niin vinossa, että varmasti autoon on jälkiä jäänyt, mutta syylliset kärsivät vahingot nahoissaan.
Läheltä piti -tilanteita on liikaa.
– Tiellä luistatellaan ja ajetaan lujaa. Jos kaadetun liikennemerkin tilalla olisi jalankulkija, seuraukset olisivat kohtalokkaita, Mäkelä muistuttaa.
Vaarallisimpia paikkoja varten on valtiolta jo saatu lupa suojatietolpan tehostinmerkkeihin. Joensuuntielle sekä museon ja Lahden koulun kohdalle on tulossa jalankulkijaa ilmaiseva led-valo.
Liikenneturvallisuussuunnitelma Somerolle ja Saloon valmistuu alkuvuodesta.