Vuonna 2010: Sotalapsen muisto

0

Somero-lehti 23.12.2010

Somero-lehti esittelu joulunumerossaan 2010 lukijoiden tekemiä tai muuten tärkeitä tonttuja. Tässä Raili Kyyrän tontut.

Raili Kyyrä sai lahjaksi ison joulutontun vuonna 1945 ollessaan sotalapsena Ruotsissa.
Raili-tyttö katseli vieressä, kun Alma Andersson (s. 1888) teki poikatonttua. Kuusivuotias sai itsekin osallistua sen valmistukseen. Rautalankakehikon päälle kierrettiin ensin sanomalehtiä pehmusteeksi ja sitten päälle kangassuikaleita. Tontulle tehtiin vaatteet kankaasta ja kudottiin villalangasta oikeat sukat ja tumput. Aitoa lampaanturkista on nutun hihansuissa ja helmassa sekä parrassa. Parta on jälkeenpäin uusittu. Samalla tekniikalla tehtiin isoja ja pieniä tonttuja.
Joka joulu Raili Kyyrä ottaa tontun vaatepussista säilytyksestä. Se tuoksuu hänen mielestään ullolle, mutta myös eteläruotsalaiselle maaseudulle. Lapsuusmuistot valtaavat mielen.