Vuonna 2010: Veikeät lettipäät ja vesselit palaavat mieleen

0

Somero-lehti 23.12.2010

Somero-lehti esittelu joulunumerossaan 2010 lukijoiden tekemiä tai muuten tärkeitä tonttuja. Tässä Anni Kyyrän tontut.

teksti Anni Kyyrä, kuvat Sauli Kaipainen

Tonttujen esi-isän äitini Marjatta Jalonen on ostanut Turusta markkinoilta 1950-luvulla. Kyseinen tonttujen esikuva on aina istuskellut kotonani joulukuusen alla, lapsena tiesin tontun olevan 700 vuotta vanha.
Vuosien päästä, joskus 2000-luvulla askartelin itselleni näitä tonttuja; rautalankavartalossa on paperimassapää, -tumput ja -lapikkaat, huovasta vaatteet. Sittemmin olen askarrellut tonttuja myös oppilaitteni kanssa. Samalla ohjeella tulee erilaisia, hyvinkin ilmeikkäitä vekkuleita, vähän tekijästäkin riippuen. Haastava työ, joten en juuri tätä mallia ole joka vuosi teettänyt koulussa.
Adventtiaikaan nostan esille erilaisia joulukoristeita, joilla oppilaani ovat opettajaansa jouluaikaan muistaneet – pikkulahjojen myötä mieleeni tulvii vuosien takaa herttaisia ja veikeitä lettipäitä ja vesseleitä, nyt jo isoiksi varttuneita. Näiden tonttujen myötä haluan toivottaa kaikille, erityisesti entisille oppilailleni ja heidän kotiväelleen, lämmintä joulumieltä.