Vuosi 2021 on yleisurheilun arvokilpailujen supervuosi, mikäli koronatilanne sallii

0
Silja Kosonen on tyytyväinen treeniensä sujumiseen, kiusana oli vain punkinpurema, jonka vuoksi piti ottaa antibioottikuuri. Kuva Mikael Rydenfelt/TS.

Teksti Aulis Tiensuu

Urheiluväki katsoo toiveikkaana alkavaan vuoteen. Yleisurheilussa 2021 on tältä vuodelta siirrettyjen kilpailujen kanssa todellinen arvokilpailujen supervuosi, sillä niitä tarjolla on kaikkiin ikäluokkiin, osaan jopa tuplasti. Maailmanlaajuisen korona-pandemian tilanne on tässä peikkona, mutta juuri aloitetut rokotukset toivon mukaan tuovat tilanteeseen ratkaisevan helpotuksen viimeistään kesäksi.
Alkutalven kotimaisia hallikilpailuja on peruttu tammikuun loppupuolelle saakka. Yksi niistä oli Someron perinteinen halliseiväskisa, jonka piti olla viime sunnuntaina.
Näillä näkymin miesten ja naisten SM-hallikisojen pitäisi olla Jyväskylässä 20.–21. helmikuuta ja nuorten viikkoa myöhemmin Tampereella. Moukarin talvimestaruuskilpailut Kaustisilla sitten maaliskuun 6. päivänä. Talven kansainvälisistä kisoista EM-tasolla kilpailtaisiin Puolassa 5.–7. maaliskuuta ja pitkien heittojen osalta Portugalissa viikko sen jälkeen.
Someron Esan urheilijoiden tähtäimessä olevien kesän kansainvälisten arvokilpailujen sarjan aloittaa juhannuksena Romaniassa käytävät EM-joukkuemestaruuskilpailujen 1. liigan kisa. Seuraavana ovat vuorossa 19-sarjan EM-kisat Tallinnassa heinäkuun puolivälissä.
Yleisurheilun osalta Tokion olympiakisoissa kilpailtaisiin heinäkuun 30. ja elokuun 8. päivän välisenä aikana. Olympiakisojen tapaan viime vuodelta siirretyt 19-sarjan MM-kilpailut Keniassa ovat vuorossa elokuun 17.–22. päivinä, joten ikäluokalla on ensi kesänä kahdet arvokisat. Tämä tietää sitä, että esimerkiksi Silja Kososella on mahdollisuus kilpailla niissä molemmissa sekä myös olympialaisissa, mikäli selviää myös sinne.
Kauden päätteeksi vielä olisivat elokuun lopussa 17-sarjan EM-kisat Italiassa ja opiskelijoiden Universiadit Kiinassa.
Tässä vaiheessa Esan urheilijoiden talviharjoittelu on käynnissä täydellä teholla. Harjoituskaudelta tihkuneiden tietojen mukaan kaikki on sujunut tähän saakka hyvin. Viime kesäkauden lopun loukkaantumisesta kärsinyt seiväsmies Tommi Holttinen on myös päässyt jo koko syksyn harjoittelemaan normaalisti.
Myös moukariporukan harjoittelusta kantautuneet tiedot ovat olleet positiivisia.
– Kaikki mennyt tosi hyvin yhtä viikkoa lukuun ottamatta, kun punkin puremasta johtuneen antibioottikuurin vuoksi pidin taukoa. Myös treenipaikat ovat olleet kaiken aikaa käytettävissä, kertoo omalta osaltaan Silja Kosonen.