Eläkeläisten liikuntakortti tarvitaan nyt

0
Rajoitukset sulkivat monet liikuntatilat ainakin kuun puoliväliin saakka.

Liikunta on tärkeä osa ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämistä. Hyvä fyysinen kunto auttaa pysymään terveenä ja vähentää ikääntymisestä seuraavia haittoja elimistössä. Liikkuminen auttaa myös pitämään mielen virkeänä. Pienituloisille eläkeläisille nykyiset varsin maltillisetkin liikuntapalvelujen käyttömaksut saattavat muodostua esteeksi niiden käyttämiselle.
Salon kaupungissa on käytössä eläkeläisliikuntakortti, joka oikeuttaa kuntosalin ja uimahallin käyttöön 55 euron vuosimaksulla. Salossa kokemukset kortin käyttöönotosta ovat olleet erittäin lupaavia. Esimerkiksi eläkeläisten uimahallin käyttö miltei tuplaantui kortin käyttöönoton myötä. Samaan aikaan kaupungille koituva tulonmenetys on ollut hyvin vähäinen.
SDP:n valtuustoryhmä esitti valtuustoaloitteessaan helmikuussa 2017, että Somerolle luodaan Salon korttia vastaava järjestelmä, joka mahdollistaa eläkeläisille edullisen liikkumisen. Poliittisessa keskustelussa ja juhlapuheissa puhutaan usein ennaltaehkäisevien palvelujen tärkeydestä. Silti konkreettisia toimia on nähty vähän. Jokainen kaupungin somerolaisten liikkumisen edistämiseen panostettu euro maksaa itsensä monin verroin takaisin. Rahasta ei muutenkaan voi olla kyse, jos urheilukentän remonttiin ollaan valmiita laittamaan suuri summa, jonka hyödytkin valuvat merkittäviltä osin muille kuin somerolaisille.
Sivistyslautakunta on käsitellyt asiaa viimeksi vuosi sitten helmikuussa, jolloin todettiin, että asiaan palataan, kun liikuntapalveluiden siirto kaupungille on valmis. Siirto tapahtui vuodenvaihteessa. Nyt onkin paikallaan tuoda liikuntakortista esitys lautakunnalle mahdollisimman pian, jotta heti koronan väistyessä liikuntakortti voidaan ottaa Somerolla käyttöön.

Ismo Valve
kaupunginvaltuutettu, SDP