Elämän Helmiä on nyt Somero– somerolaista elämänmenoa televisioon

0
Tuula Saarela myy yrityksensä tuotteita ja palveluita tuolissa istuvalle Sinikka Vartiaiselle. Äänimies Ville Korhonen istuu etualalla ja vieressä kamera on kuvausvalmiina.

Somero saa ensimmäisen kerran ikioman tv-sarjan. Elämän Helmiä -työnimellä kulkeneen projektin palikoita alettiin pystytellä 2019. Kaikki on valmista. Sarjan nimeksi tuli hienosti ja ytimekkäästi Somero.

Kyseessä on 10-osainen reality -sarja, jossa viikon välein esitellään somerolaisia ihmisiä, yrityksiä ja ilmiöitä. Sarja alkaa ensi viikon maanantaina 18.1. kello 21.30 AlfaTV:n kanavalla.

Sarjan tuotannosta vastaa Oy KoDa Productions Ab. Espoolaisen tuotantotalon toimitusjohtaja Jarmo Korhonen vastaa sarjan käsikirjoituksesta, leikkauksesta, ohjauksesta ja kuvauksesta. Äänituotannossa on hänen poikansa Ville Korhonen.

Alkuun homma lähti siitä, kun Jarmo Korhoselle esiteltiin Anita Hallapelto, minkä jälkeen idea pilottijakson tekemisestä lähti etenemään suotuisissa merkeissä. Kaupunki lähti mukaan 7 000 eurolla. Sen jälkeen Korhonen esitteli pilottia monille TV-kanaville, joista AlfaTV kiinnostui kunnolla. Se ei halunnut alle 30 ikävuoden kohderyhmää, kuten Yle ja isot kaupalliset kanavat.

Nyt tuote on valmis. Korhoset tekivät Somerolla 40 kuvauspäivää, joten materiaalia tuli. Kuvaukset alkoivat vuosi sitten helmikuussa ja päättyivät marraskuussa.

Tätä seurasi tietysti kova leikkaaminen ja jälkityöstö. Jarmo Korhosen mukaan kaikki se vaiva kannatti. Lopputulos on hyvä!

– Juoni etenee monimutkaisten kuvioiden kautta. Kaikki ovat sydämestään mukana – kaikki saksaa ja singahtelee ihmisistä toinen toisensa jälkeen.

Epätyypillinenkin sarja on. Siinä mielessä, että yleensä tuotantoyhtiö valitsee esiintyvät ihmiset. Nyt oli ihmisiä, jotka itse halusivat.

Somero-sarja tulee jäämään historiaan siinä mielessä, että siinä kuvataan poikkeusaikaa. Korona on vaikuttanut kaikkien – jokaisen työhön, arkeen ja juhlaan. Se ei ollut Korhosella alunperin mielessä, mutta nyt asia siihen tuli.

– Sarja on lämminhenkinen ja ripaus huumoriakin on mukana. Jopa 17-vuotias tyttäreni kiinnostui siitä, kun vaimoni tarkistuskatsoi sarjaa kotonamme. Uskon, että saamme hyviä katsojalukuja, Korhonen arvioi.

———————————-

Televisiosarja Someron ihmisistä ja ilmiöistä

AlfaTV – kotimainen TV-kanava maanantaina 18.1. kello 21.30–22.00. Kausi yksi. Jakso 1/10.

”Somerolla eletään normaalia elämää, mutta yllättäen arki muuttuu ja aiheuttaa paljon pohdintaa koronauutisten jälkeen. Rajoitukset astuvat voimaan ja toiminta lamaantuu.”

Siinä on tiivistetty fakta siitä, mitä televisiosta tuuttaa ulos ensi viikon maanantaina.

Kodinomainen huone, jossa Heli Mäki istuu sohvalla, on yksi sarjan tapahtumapaikoista. Otoksessa häntä kuvaa tuotantoyhtiö KoDa Productionsin Jarmo Korhonen, poika Ville Korhonen on äänimiehenä.

– Se on minun toimistoni HM Huollossa Tehdastiellä. Tästä on koitettu tehdä pieni koti, kun täällä niin paljon kuitenkin aina ollaan, Heli Mäki selvittää iloisena puhelimessa.

Yritystä ja kotielämää kuvattiin kymmenisen kertaa.

– Ei riesaksi asti eikä tolkuttomasti, hän naurahtaa.

Niin paljon kuvattiin, että kameran edessä olemiseen tottui.

– Alkuhaastattelussa jännitin ihan hirveästi. Loppuvaiheessa tuli jo juttua, johon saatan itsekin olla tyytyväinen!

Perheen harrastuksia oli mukana tyttöjen ratsastuksesta kertova pätkä. Toisaalta oltiin Markus Mäen mukana autojen kiihdytysajoissa Vesivehmaalla.

– Ratsastamassa oli mukana myös Devin, joka on huhtikuussa kolme vuotta täyttävä lapsenlapseni.

Sarjasta saatava hyödyn näyttää aika. Sitten kun se ensin on alkanut TV:stä tulla.

– Toivomme, että ihmisille välittyy positiivista yrityskuvaa. Että täällä halutaan olla mukana, kun jotakin tällaista järjestetään.

Juonen Heli Mäki uskoo olevan monipuolinen.

– Jokainen mukana oleva tuo siihen omanlaisensa vivahteen. Sarja on maanläheinen, onhan siinä kuvattu Someroa. Se on sellainen lämminhenkinen reality-sarja.

– Tosin näillä mun työmäärillä ei telkkaria tule paljoa katseltua, ettei oikein osaa verrata muihin. Ei ole mitään sarjaa, jota seuraisin. Mutta tätä minä tulen seuraamaan!, Heli Mäki lupaa.

Somero -sarjan tuottaja Jarmo Korhonen osallistui sarjan tekemiseen lähes kaikissa ominaisuuksissa. Sarja on hänen käsialaansa. Vastaanotto AlfaTV:llä oli suurelta osin Korhosen odottama. Olihan hän muun muassa koenäyttänyt sarjaa etukäteen erilaisille ihmisille.

– Sitä on luonnehdittu sanoilla lämminhenkinen ja huumoriasisältävä. Sitä on pidetty kivana sarjana. Uskon sen löytävän katsojakunnan Alfalla erittäin hyvin, jossa ikää katsomatta on kaikille jotakin.

Alfa vihjaa ohjelmatiedoissaan jatkoon. Onhan ohjelmatiedoissa nimetty kyseessä olevan Kausi 1.

– Tässä vaiheessa ei pysty sanomaan, mikä on jatko. Sen aika näyttää. Toki jos kiinnostusta Somerolla on ja halua lähteä tekemään, niin minä olen aina innostunut, koska tämä oli yksi hauskimpia projekteja mulle vuosien varrella.

– Ilmapiiri Somerolla oli aivan mahtava. Yllätyin monissa asioissa somerolaisista, miten hyvin siellä yhteen hiileen puhalletaan, ja miten vilpittömästi asioihin suhtaudutaan. Myös siitä, miten iloinen meininki siellä on.

Kun Korhonen vertaa Someroa muihin paikkakuntiin Suomessa, joissa hän on samantyyppisiä töitä tehnyt, on vertaus hyvin Someroa mairitteleva.

– Somerolla on ihmisillä huomattavasti positiivisempi suhtautuminen toisiinsa kuin monessa muussa vastaavanlaisessa, pienessä kaupungissa. Tätä oli todella kiva tehdä. En kokenut tekeväni niin sanotusti ”töitä”.

Kun tehdessä on hauskaa, se silloin välittyy katsojillekin.

– Sarjaa aloittaessa ihmisillä oli alkujännitystä. Mutta loppua kohti homma parani. Nyt jos samojen ihmisten kanssa tekisi jatkosarjaa, niin en tiedä, miten lentoon se lähtisikään!

Jarmo Korhonen kertoo olevansa kiitollinen kaikille mukana olleille.

– Toivon vilpittömästi, että tämä sarja aikanaan hyödyttää koko Someron talouselämää ja ennen kaikkea näiden yhteistyökumppaneiden elämää tästä eteenpäin. Että he saavat tunnettuutta ja lisättyä kauppaa tämän sarjan myötä.

Anita Hallapelto on Somero-sarjan sarjan kantava voima, josta kaikki starttasi alkuun. Hän on Juha Wiskarille ominaisin sanoin sekä pursuavin määrittelyin: ” Muotiputiikki Helmen Duracell-pupun ja Marilyn Monroen yhdistelmä, sofistikoitu vintage-kansankiihottaja ja Pink Cadillacista nillittäjien kiihdyttäjä karismoineen ja säteilyineen.”

– Ensin me tehtiin pilotti, joka oli realityä. Sen jälkeen tarvittiin rahoitusta homman jatkamiseen. Kaikki mukana olevat ovat rahoittajina, että tämä kaikki saatiin toteutettua. Siitä tuli hieman erilainen kuin pilotti, mikä on hyvä asia, Anita Hallapelto riemuitsee.

Sarjan tekeminen maksoi 50 000 euroa.

– Kaikki pilotilla olleet eivät lähteneet mukaan. Mutta he näkyvät sarjassa flashbackeinä, välähdyksinä. Nämä tahot ovat Hiidenlinna, Hovimäki ja K-Supermarket Härkätie.

Hallapelto kuvailee kaikkien tykänneen pilotista ”ihan mielettömästi”.

– Olihan siinä mukana pieni, idyllinen kaupunki, jossa puuhaillaan vähän kaikenlaista. Muutenkin Somero tulee nyt hyvin tutuksi tämän sarjan myötä. Korhonen oli musta kiinnostunut ja lähti tähän työhön.

Anita Hallapelto toivoo Someron ottavan omalle nimelle ristitystä sarjasta kaiken mahdollisen irti.

– Tää on kuin lottovoitto saada tällainen sarja meille ja meistä. Talojen, tonttien – ihan kaiken myyntiin ja markkinointiin voi kaupunki tätä nyt käyttää. Ja tuleehan tästä sarjasta aikanaan vielä uusinnat päälle!

– Kyllä tämä Somero on aikamoinen. Täällä tehdään ja tapahtuu niin paljon. Kaikenlaista! Tämä on hieno homma, aivan käsittämätöntä!

Somero-sarjan myötä Someron kaupunki tulee tutuksi ihmisille ja täällä käyville turisteille: ”Jaa tää on nyt se pääkatu, joka on näkynyt aiemminkin televisiossa. Tässä se nyt on!