Ensi viikolla tulee kunnolla lunta – ajokeli on heikko

0

Etelässä ja lounaassa sataa runsaasti lunta maanantai-illasta aina pitkälle keskiviikkoon. Lunta kertyy keskiviikkoon mennessä maan eteläosaan sekä Satakuntaan ja Pirkanmaalle noin 30–40 senttiä, paikoin enemmänkin. 

Ilmatieteen laitoksen tänään sunnuntaina tekemän ennusteen mukaan maanantai-iltana ja tiistain kuluessa Suomeen leviää voimakas lumipyry lännestä. Maanantaina lunta sataa etelä- ja lounaisrannikolla 5-15 senttiä. Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan lumisade alkaa Somerolla todennäköisimmin vasta tiistaina.

Suurimmat lumikertymät saadaan ennusteiden mukaan Rauma-Lahti-linjan eteläpuolella, jossa voi sataa lunta tiistaivuorokauden aikana 20–30 senttiä. Kolmen vuorokauden kokonaislumikertymä maanantaista keskiviikkoon voi olla samalla alueella 30–40 senttiä, paikoin 50. Satakunnassa, Pirkanmaan länsiosissa sekä Hämeen maakunnissa voidaan yltää 20–35 sentin kokonaislumikertymiin.

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi laajalti etelässä ja lounaassa.

”Lumi sataa voimakkaan tuulen kera, ja keliolosuhteita vaikeuttaa kinostuvan lumen lisäksi sakean lumisateen ja pöllyävän lumen heikentämä näkyvyys”, sanoo meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Lisäksi varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi koitua sähkökatkoja.

Keskiviikkona maan eteläosassa lunta voi sataa vielä 10 senttiä, ja torstaille sää kylmenee vähintään -10 asteeseen.

Viikonloppua kohden mennessä ennustetaan aurinkoista pakkaskeliä.