Golfin harrastajat saivat oivan sisäharjoittelupaikan

0
Pieni otos Someron isosta ja aktiivisesta golfkansasta. Heikki Lehtinen, Anu-Miisa Forell ja Tero Hovila ovat kolme harjoitteluhallin aktiivista käyttäjää.

Golf on ollut jo pitkään somerolaisten suosima laji. Vaikka kunnan alueella ei omaa kenttää ole, niin lähellä, puolen tunnin, tunnin ajomatkan päässä kenttiä riittää paljon.

Someron mestaruuskisoihin osallistuu vuosittain noin 30 pelaajaa. Heidän lisäkseen on arviolta saman kokoinen joukko muita golfaavia somerolaisia.

Harrastaminen on lähimpien golfkenttien etäisyyksien puolesta helppoa. Tammikuun 5. päivä tarjoutui Somerolla myös ihan uusi mahdollisuus entistä syvempään lajiin paneutumiseen.

Elixin hallissa on nyt golfin sisälyöntipaikka. Pallon lyöminen ja kesää varten treenaaminen onnistuu talvellakin, sillä hallin lämpötila pysyy pakkasillakin noin 10 asteessa.

Hankkeen puuhamies on Tero Hovila. Innokas golfaaja aloitti lajin vuonna 2002 toimiessaan Kuortaneella opettajana.

Nyt Hovilan suunnitelmissa on hankkia hallille myös lyöntitutka, jonka avulla pelaaja voi entistä tarkemmin ja viihteellisemmin ottaa tuntumaa siihen, millä tavoin palloa tulee lyödä.
————————–

Putti etenee viivasuoraan matolla kohti greenin reikää markkeeraavaa muovikaarta. Asialla Heikki Lehtinen.

Harrastuspuitteet kuntoon kotikulmilla

Golfin pelaajat Somerolla ovat saaneet ensimmäisen kerran kaupungin tiloja käytettäväksi harrastukseen. Hieno paikka kattoikkunoineen löytyi Elixin hallista, Pellavaenkelin vierestä.

Ensimmäistä kertaa Somerolla ei talvigolfia lyödä. Yli 10 vuotta sitten golfpallot paukahtelivat Sporttikoneen lyöntipaikassa, jossa golfaajilla oli viikoittainen vakiovuoro. Se tila tarvittiin sittemmin liikkeen omaan käyttöön.

Golfaaja, ampuja ja opettaja Tero Hovila oli läsnä, kun Elixin halliin rakennettiin viime keväänä uutta ilma-aserataa korvaamaan monarin remotissa menetty rata.

– Katselin, että tuohonhan jää juuri sopiva välikkö harjoitella golfia lyöntiverkkoon. Vastaavan mestarin Markus Ällin kanssa puhuimme, että jos tekisin siihen lyöntipaikan – sellaisen minkä pystyy purkamaan tarvittaessa pois. Ihan siltä varalta, jos kaupungille tulee tähän jotain muuta käyttöä.

Sporttikoneesta Hovila osti vanhan verkon ja lyöntimatot. Verkko nousi uuteen paikkaansa joulukuussa.

– Pari kertaa löin siihen. Aloin miettiä, että kun kerran verkkoa jäi jäljelle, niin paloista saisi chippaus-paikan lyhyitä lähestymislyöntejä varten. Kasasin pulteilla toisen lyöntipaikan, että senkin saa siirrettyä tarvittaessa pois.

Chippi-kori Hovilalla oli jo valmiina. Puttausmatto löysi paikkansa hallin käytävästä. Se ei vaadi asennuksia, vain auki rullaamisen.

Ensimmäisen kerran paikassa lyötiin ”yhteisesti” 5. tammikuuta. Avaaminen oli luontevaa, kun lyöntipaikkoja oli yhteensä jo kolme. Hallin eri osissa kokoontuvat nyt ampujat, nuorten moottoripaja torstaisin, ja golfaajat.

– Olkoon tämä paikka vaikka ”Elixia-halli”, kun kerran Somerolla monitoimitalo jo on, Anu-Miisa Forell keksii paikalle nimenkin.

Anu-Miisa Forell
on pelannut golfia
vuodesta 2008 ja
pitää lajista suuresti.
Talviharjoittelu auttaa peliä kulkemaan paremmin,
kun kesän pelikausi taas muutaman kuukauden
kuluttua alkaa.
Viime vuonna kausi alkoi monilla kentillä
jo huhtikuussa, ja päättyi juuri ennen joulua.

Kaupunki hakee koko ajan tiloille muuta käyttöä. Golfin vaatima välikkö on kuitenkin niin syrjässä, että juuri siihen tuskin kellään on tarvetta. Ainakin edellytykset jäämiselle vaikuttaisivat olevan kunnossa.

– Tarvetta tuntuu olevan vähän joka hommaan. Moni harrastajaryhmä Somerolla tarvitsee oman paikkansa, Heikki Lehtinen pohtii.

Jopa golfsimulaattorille olisi tilaa. Se on kuitenkin niin iso hankinta, että golfaajien on parempi ajaa autolla naapurikaupunkeihin.

Golf on saanut hyvän jalansijan Somerolla. Kylien konehalleissa on useita lyöntipaikkoja. Monessa olohuoneessa on puttimatto. Kesällä pääsee helposti pelaamaan, sillä puolen tunnin, tunnin ajomatkan sisässä sijaitsee useita kenttiä.

Tero Hovila on jäsenenä Wiurilan kentällä. Hän aloitti 2003 Kuortaneella, jossa oli opettajana. Sen jälkeen Hovila on tehnyt innokkaasti muun muassa YouTube-videoita, jotka tutustuttavat uusille kentille.

– Suomessa olen pelannut 111 kenttää ja ulkomailla 28. Yhteensä Suomessa on yli 150 kenttää.

Anu-Miisa Forell aloitti tyttärensä Roosa Lehtisen kanssa 2008 ja on jäsenenä Loimijoella.

Puoliso Heikki Lehtinen kertoo tutustuneensa lajiin 2015 ”J. Kyyrän” kautta, joka oli tehnyt sinunkaupat golfiin Thaimaassa. Hän halusi Lehtisenkin pelaamaan.

– Neljä vuotta siinä kiukuttelin itsekseni, kun pelistä ei tullut mitään. Ehkä kaksi viimeistä kesää olen oppinut vähän, Heikki Lehtinen hymähtää golfin vaikeusasteesta, joka alussa on melkoinen.

Kauimmin somerolaisista, 1980-luvulta asti, on pelannut Kari Nieminen. Esko Eronen aloitti 1991, jolle Espanjassa asuessa tuli kierroksia parhaimmillaan 200 vuodessa.

Maija Piispasen aloitus oli 1998, ja kaksi ”holaria” eli Hole in one -tulosta omaava Kari Kuosa aloitti 1999. Seppo Hurmerinta hurahti golfiin 2000.

– Kyl se golf kivaa on! Mutta niin on talvikin, Forell vertaa.