Härkätulilla muistettiin tapahtuman äitiä

0
Kari Löfberg oli tehnyt vaimonsa Seijan muistolle reliefin, jonka valaisi elävin tulin.

Kultelan kylästä alkanut härkätuliperinne ruuhkautti totutusti liikenteen Hämeen Härkätiellä loppiaisena.
Tänä vuonna tapahtumassa kunnioitettiin viime syksynä menehtyneen kultelalaisen Seija Löfbergin muistoa.
– Sovittiin Seijan kanssa ennen hänen kuolemaansa, että teen hänelle ristin loppiaistulille, kertoo tapahtuman voimahahmo Jarkko Korpihuhta .
Tapahtuma sai alkunsa siitä, kun Härkätien varren asukkaat Kari ja Seija Löfberg laittoivat 2000-luvun alkupuolella 14–15 roihua Laukkonlammin jäälle jouluaattona. Monet huomasivat kauniit roihut ja asia otettiin puheeksi myös Kultelan Kyläyhdistyksessä. Päätettiin, että muutkin asukkaat laittaisivat tulia pihoilleen ja lähiympäristöön.
Loppiaisena yhdistys poltti ylijääneitä tai puoliksi palaneita tulia uudestaan Härkätien varrella. Vuoden 2003 lopussa Härkätie-yhdistys ehdotti kultelalaisille, että käytäntöä levitettäisiin laajemmallekin. Luvan saatuaan, se innosti heti vuoden 2004 alussa tienvarren asukkaita Turusta Hämeenlinnaan tulien sytyttämiseen. Tapa on levinnyt ja suosio kasvanut vuosi vuodelta.
Seija Löfbergin mies Kari Löfberg teki Härkätulille vaimonsa muistoksi reliefin, jossa on enkeli.
Korpihuhta on useana vuotena tehnyt tapahtumaan lumiveistoksia. Veistos on esillä tänäkin vuonna, mutta sitä ei oltu tehty lumesta.
– Se vähä lumi, mikä nyt satoi, oli sellaista höytälunta, ettei se missään asennossa pysynyt. Niinpä tein veistoksen uretaanista.
– Ajattelin tehdä siitä Seijan näköisen, mutta ajanpuutteen vuoksi en ehtinyt sitä kunnolla viimeistelemään, Korpihuhta toteaa vaatimattomasti.
– Veistin uretaania Reino Koivuniemen ohjeitten mukaan, eli lähdetään vuolemaan ja katsotaan, mitä sisältä löytyy. Naisen melkoinen uhkeus johtuu siitä, että uretaanissa oli rinnan kohdalla ontto kohta, eikä siitä kohtaa voinut veistää yhtään enempää pois, hän naurahtaa.
Korpihuhta osti tapahtumaa varten lavallisen ulkotulia.
– Siinä oli varmaan sellaiset 700 roihua. Myös vanhoja tulia oli vielä jäljellä, eli yhteensä niitä oli varmaan tuhatkunta. Ihan kaikkia ei kuitenkaan ehditty illan aikana sytyttämään.