Hiljaista hinausrintamalla – ”Ihmiset osaavat jo kuunnella säätiedotuksia”

0
Heikki Uutela ehti keskiviikkona iltapäivällä Somerolle rauhassa syömään.

Kuluneen viikon lumipyryistä huolimatta Someron Hinaus 24/7 on saanut tehdä töitä varsin rauhallisesti, turhia hötkyilemättä. Hinauksia ja onnettomuuksia on tullut varsin vähän, ottaen huomioon, kuinka paljon myrskystä ja lumimyräkästä etukäteen kirjoiteltiin ja ihmisiä varoiteltiin.

Heikki Uutela haki keskiviikkona yhden Mersun Vihdistä. Tiistaina oli pari ojaanajoa, joihin tilattiin hinaus. Toinen oli Forssassa, toinen Koijärvellä.

– Somerolla on ollut rauhallista. Keli on ollut varsin haasteellinen. Lumi oli pöpperöä, jossa auton pyörä pitää heikosti, Uutela kuvailee.

Tiistaina Hovimäen avantouimarit tarvitsivat apua.

– Olivat ajaneet alas rantaan. Hinausautolla ei tehnyt mitään, vaan piti kutsua Pohjolan Jussi apuun. Hän autteli traktorin ja levyn kanssa autot ylös. Vähän siinä heiteltiin hiekkaakin. Hieman on peiliin katsomisen paikka, jos alas ajaa näillä keleillä, Uutela hämmästelee.

Isoilla teillä havaitsee liikenteen nykivän.

– Vähän kun rupesi lunta tulemaan, niin osa autoilijoista jo hidasti 20 km/t. Eli osa ajaa liiankin varovasti ja heitä sitten osa lähtee ohittamaan. Siitä aiheutuu turhia vaaratilanteita.

Autot ja kuskit ovat erilaisia – samoin menokyvyt. Osa autoista on nelivetoja, loput etu- tai nykypäivänä harvinaisempia takavetoja. On kitka- ja nastarenkaita. Eroja syntyy, kuka pääsee mistäkin paikasta.

– Ei neliveto kaikessa auta. On siitä tullut kokemusta. Kovemman vauhdin takia niitä on joutunut tieltä suistumisen jälkeen hinaamaan kauempaa metsästä. Vaijeri pitää olla, että ne saa tielle.

Kaksi Mersu-maasturia oli hyytynyt matkalle. Akut eivät toimineet ja automaattiautoissa oli neliveto.

– Ne joutui vetämään raakana lavalle. Poissaamiseen pitääkin sitten käyttää erinäisiä vippaskonsteja.

Paikallinen autokauppias Simon Moradi työllistää Heikki Uutelaa jonkin verran.

Puolet asiakkaista on somerolaisia, puolet ulkopaikkakuntalaisia.

– En päivystä missään kauempana. Mutta pyyntöjä tulee lähteä auttamaan.

Nimi 24/7 velvoittaa.

– Jonkun näköinen pakko siitä on lähteä.

– Aika rauhallista on ollut. Ihmiset varmaankin nykyään kuuntelee säätiedotuksia. Kovin montaa ei enää talvi yllätä.

Poliisi ei nykyisin jaa medialle tietoja ojaanajoista.