Huoli&Hoiva vie sairaanhoitajan palveluita koteihin

0
Laura Nuotio

Laura Nuotio perusti sairaanhoitopalveluja kotiin vievän Huoli&Hoiva -yrityksen. Hän arvelee sille olevan tarvetta Somerolla, jossa ikäihmisiä riittää ja useimmat asuvat yksin kotona ja omaiset ovat kaukana.

– Tämä on sairaanhoitajan vastaanotto, joka menee asiakkaan kotiin. Ei välttämättä tarvitse lähteä terveyskeskukseen poistattamaan tikkejä tai huuhtelemaan korvaa, selvittää Nuotio.

Omaisilla voi olla huoli, miten iäkkäät vanhemmat pärjäävät kotona. Pitkän välimatkan takia äitiä ja isää ei pääse katsomaan niin usein kuin haluaisi.

– Jo sillä voin auttaa, että käyn kerran viikossa tarkastamassa, että oikeat lääkkeet on syöty ja jaan seuraavan viikon lääkkeet dosettiin (lääkeannostelijaan). Samalla näen, mitä vanhukselle kuuluu. Yksi huoli omaiselta on pois, kun tietty yksi luottohenkilö käy katsomassa, miten vanhus voi.

– Voin hoitaa haavaa, mitata verenpainetta ja sokeriarvoja, antaa pistoksia lihakseen, ottaa labrakokeita ja pissanäytteitä ja kiikuttaa ne laboratorioon. Voin auttaa suihkuun, saunaan tai voi siinä yhteydessä hoitua kauppareissukin, vaikken varsinaista kauppapalvelua pelkästään teekään.

Nuotio toivoo yhteistyötä Someron perusturvan kanssa.

– Kaupunki voisi ostaa minulta palveluita. Olisin hätäapuna tai täydentäisin kaupungin antamia palveluja. Esimerkiksi jos vanhus kotiutuu sairaalasta ilta-aikaan, niin kävisin hänet kotiuttamassa. Silloin se olisi pois kaupungin kotihoidon iltahoitajien listoilta. Katsoisin, että homma lähtee pyörimään ja asiakas voi turvallisin mielin mennä levolle. Tai jos hoivakodeissa on jostain syystä hoitajavajetta, niin voin sairaanhoitajana auttaa, käydä vaikka tiputtamassa antibiootit.

Nuotiolla on monia ideoita. Esimerkiksi sellainen, että kaupunki ostaisi kiireapua yksityiseltä sairaanhoitajalta, vaikkapa maanantaiksi neljä tuntia.

– Siitä hyötyisivät asiakas, yrittäjä ja kaupunki. Sillä saataisiin lisää resursseja hoitotyöhön, mutta ei kuitenkaan tarvitse palkata lisää kokopäiväistä väkeä. En tiedä, onko Somero vielä valmis ulkoistamaan joitain palvelujaan, pohtii Nuotio.

Mielellään hän vetäisi kaupungin eri toimipisteissä kerhotoimintaa, esimerkiksi vanhusten ja työttömien päivätoimintaa.

– En kilpaile kaupungin palvelujen kanssa, vaan olen vaihtoehto tai täydentävä palvelu. Kaupungin ja yksityisen yrittäjän yhteisenä päämääränä pitää olla sairaan potilaan hoitaminen ja kuntalaisen auttaminen.

Laura Nuotiolla on vakituinen työpaikka sairaanhoitajana Lohjan sairaalan erikoissairaanhoidon päivystyksessä.

– Meillä saa tehdä kunnolla töitä ja työllä on merkitystä. Työporukka ja -ilmapiiri ovat innostavia.

Hän pitää työstään, mutta alkoi jostain syystä uupua. Hän mietti, johtuuko se epävarmasta ja työntäyteisestä korona-ajasta, vaikka Lohjan sairaalan tilanne on ollut koronan osalta rauhallinen. Vai johtuuko se iästä, oman isän saattohoidosta vai mistä.

– Se voi olla monen asian summa. Tai sitten mulla pitää olla koko ajan pöhinä päällä; edellisen rupeaman päätyttyä jo uusi rutistus tiedossa. Pähkäilin, mikä on minun elämäni juttu. Päädyin siihen, että ihmisellä voi olla monia tärkeitä asioita, joista saa iloa ja puhtia.

Laura Nuotio päätti ryhtyä tekemään lyhennettyä 80-prosenttista työaikaa. Se oli mahdollista senkin takia, että esikoistytär meni ekalle luokalle. Toinen tytär on viskarissa.

– Ja kun tekee vuoro- ja yötyötä, niin se tuottaa pitkiä vapaapäiväjaksoja. Mulle jää oikeasti paljon vapaa-aikaa, enkä minä osaa olla paikoillaan.

Nuotio ajatteli, että nyt olisi aika kokeilla, tarvitaanko Somerolla yrittäjää, joka antaa sairaanhoitopalveluja, ja onko palvelulle kysyntää.

– Lääkärithän jo myyvät palvelujaan yksityisesti, mikseivät siis sairaanhoitajat. Ehkä olen taas etuajassa tällaisen palvelun antajana. Mutta katson nyt tämän yrityskortin loppuun. Ei tässä ole mitään hävittävää.

Laura Nuotion aiempi yritys, Kotipalvelu Nuotio toimi vuosina 2011–2013. Yritystoiminta piti laittaa hyllylle, koska silmäterät, Pinja ja Ilona syntyivät, ja uudelle elämäntilanteelle piti järjestää tilaa.

Yritystoiminta jäi takaraivoon kolkuttelemaan. Laura Nuotiosta aika siihen keskittymiselle on nyt oikea.

Sairaanhoitajaksi Nuotio valmistui 2018.