Itsepalvelusta sun muuta

0
Kuva Martiina Saitanen/TS

Kiitos Kriittinen Älykkö. Tuttuahan tuo on, itsepalvelu. Olen itsekin kiertänyt ympäri Suomea saarnaamassa itsepalvelun autuudesta ja sen tuomasta tuloksen parantumisesta 1980-luvulla. Apunani oli amerikkalaisten tutkimustuloksista kertova filmi. Sen mukaan itsepalvelun vaikutus on todella valtava.
Kaupassa heräteostoksia syntyy heidän mukaansa keskimäärin 52 prosenttia. Eli olet oikeassa, talous romahtaisi itsepalvelun yhtäkkisestä lopettamisesta.
Taisin kuitenkin kirjoittaa sanojen käytöstä. Herätit kuitenkin ajattelemaan asiaa laajemmin.
Edelleen olen sitä mieltä, että on asioita, joissa pitäisi pitää palvelua itsepalvelun rinnalla, esimerkiksi vaikka pankkipalvelut, Kela, vakuutusyhtiöt. Tottahan sekin on, että joukossamme on meitä vanhuksia, joilla on vuosikymmenien kokemus atk:n käytöstä ja pitkä myös etäyhteyksien hyödyntämisestä. Mutta kaikki emme ole semmoisia.
Tuosta 52 prosentin osuudesta amerikkalaiset tutkijat eivät osanneet sanoa, mikä osuus siitä oli asiakkaille ”tuota en olisi muistanut, jos ei olisi ollut esillä” -tavaraa ja mikä osa ”voi kun kiva, ostan tuon, vaikka en tiedä miksi” -tuotteita.
Aika paljon yhteiskuntamme talous pyörii tarpeettoman tavaran varassa. Tähän on kuitenkin menty. Se on sitten eri asia, onko se kaikin osin hyvä.
Miten nuo ilmastoasiat siihen liittyvät? Entä maapallon rajalliset materiaalivarastot?
En edes ajatellut että itsepalvelulla voisi olla tämmöisiä vaikutuksia, mutta kiitos kun herätit. Lähinnä ajattelin, että kaikille tuotteet jossain ylähyllyillä ja telineissä eivät ole helposti saatavilla oman rajallisuuden vuoksi.
Toisilla ihmisillä on varaa ostaa tavaraa ihan ostamisen ilosta, toisilla ei. Aiheuttaako se yhteiskunnallista epävakautta, jos tilanne vielä siltä osin kärjistyy?
Sisällissotia on ollut nälän takia, myös valtioiden välisiä. Voiko itsepalvelu olla siihen vaikuttava, tilannetta kärjistävä? Minun älyni ei riitä sen ymmärtämiseen.
Entä jos kaikki toimisikin palvelupohjalla? Olisiko meillä vähemmän työttömyyttä, kenties nollatyöttömyys? Vähemmän turhaa roinaa? Tavarat korkeammalla hinnalla ostettuja, koska hinnat sisältäisivät enemmän työpalkkoja? Ehkä verotus olisi keveämpää, kun maksajia olisi enemmän ja sosiaalipuolen kuluja vähemmän?
Aika monimutkaisia asioita, en ole aiemmin tullut ajatelleeksi. Tiedot eivät kuitenkaan riitä noiden kokonaisuuksien laajaan ymmärtämiseen. On hyvä, kun joku herättää ajatuksia ja on kriittinen. Mikä on kokonaisuuden etu? Mikä on pienemmän osan etu? Millä varmistetaan yhteiskunnan ja maapallon hyvä tulevaisuus? Siinä meillä on tärkeitä asioita mietittävänä. Jospa yhteiskunta yhdessä hakisi niihin ratkaisua? Ehkä se olisi tärkeämpää kuin suurien pääomien kasaaminen? En tiedä.

Kyösti