
Paljon raskaita kaasujalkoja
Rinnakkaistien liikennevalvontakamerat kantatie 52:lla aiheuttivat tullessaan porua. Niihin on jonkun verran totuttu, sillä tekstareissa tolpista ei ole enää kirjoiteltu.
Poliisi kokoaa yhteen kameratolpista saatavan datan. Somero-lehti sai Ely-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klangin kautta poliisin liikenneturvakeskuksen keräämät tilastot siitä, kuinka usein Somerolla mitattiin tolppien avulla ylinopeuksia.
Lukemat ovat hämmentävän isoja. Kaasujalat ovat painavia.
Elo–joulukuun aikana viime vuonna Someron neljän kameratolpan salamavalo räpsähti liikennevirhemaksun merkiksi kaikkiaan 1 949 kertaa. Se tarkoittaa keskimäärin 13 ajettua ylinopeutta Someron keskustan tuntumassa joka päivä.
Yksi ”tienattu”, ylinopeudesta aiheutunut liikennevirhemaksu, on suuruudeltaan 100–200 euroa. Voidaan laskea, että autoilijat ovat maksaneet Someron keskustan kameroista valtiolle 194 000–389 000 euroa riihikuivaa rahaa.
Tämä tulonsiirto kertyi siis pelkästään liikennevirhemaksuista. Niiden lisäksi Someron kameroihin ajettiin viidessä kuukaudessa sakkorangaistuksen arvoisesti yhteensä 207 kertaa. Kokonaisarvo näistä ei ole tiedossa, sillä sakkorangaistuksen suuruus riippuu rikkeen tehneen autoilijan tuloista.
Pahin paikka oli Tehdastien risteyksen jälkeinen peltipoliisi, joka mittaa Forssan suunnasta saapuvien autojen nopeuksia. 207:stä sakkorangaistuksesta peräti 200 räpsähti kyseisestä tolpasta.
Jaakko Klang pitää kameroiden saamista Somerolle syystäkin tarpeellisena. Voittaja on liikenneturvallisuuden paraneminen.
– Tarpeeseen ne ovat tulleet. Vielä kun näihin lukuihin peilaa Someron liikenneonnettomuustilastoja, niin aika samanlaista tarinaa ne kertovat.
Klang toivoo, että kameroilla ja tilastoilla olisi lopulta positiivisia vaikutuksia.
– Kaasujalka voisi vähän keventyä. Nopeusrajoitukset on kuitenkin laitettu yhteiseksi hyväksi. Niillä halutaan kertoa, että ollaan sellaisessa ympäristössä, missä riskitekijöitä on enemmän.
Esimerkkeinä riskitekijöistä Klang mainitsee jalankulkijat ja pyöräilijät.
– Tai sitten kyseisessä paikassa liikenneympäristössä on jokin tekijä, että on katsottu nopeusrajoituksen mukaisen ajonopeuden olevan sopiva ja turvallinen.
Pelkästään nämäkään eivät aina riitä aiheeksi alentaa ajonopeutta.
– Keliolosuhteet voivat olla sellaiset, että turvallinen ajonopeus on huomattavasti matalampi kuin on liikennemerkeillä osoitettu.
Asia on todennettavissa vaikkapa tilanteessa, jossa jalankulkija mustissa vaatteissaan, sadekelillä ja pimeän aikaan on ylittämässä tietä. Häntä autoilija ei välttämättä huomaa edes viidessäkympissä.
Jaakko Klang huomauttaa Someron kameratilastojen olevan huomattavasti keskiarvon yläpuolella Varsinais-Suomessa.
– Muualla kameroita on pidetty myös aika paljon pidempiä aikoja kuin Somerolla. Niitä on pidetty siksi, että kameravalvonnalle on ollut tarvetta. Mutta isoilta nämä Someron luvut näyttävät!
Tehdastien tolpan välähdysmäärät olivat isommat kuin muilla. Näin siitäkin huolimatta, että kamera oli Tehdastien tolpassa vasta joulukuussa. Kameroihin ei oltu siis millään tavalla ”totuttu”, vaikka ne olivat olleet Somerolla käytössä jo elokuusta lähtien.
– Väittäisin, että suurin osa rangaistuksen saaneista on ihan paikkakuntalaisia. Sellainen tieto on tullut muutoinkin.
– Tilannetta voitaisiin parantaa, mutta ihmisille on hyvin inhimillistä, että liikenneympäristön parantamisista keskustellaan hyvin paljon. Silti kaikki tilastot näyttävät, että Suomen liikenneturvallisuusongelmat ovat asennepuolella.
Klang huomauttaa, että asiaa on alettu avaamaan mediassa.
– Piittaamattomuus liikenteessä on ollut esillä paljon, ihan viime syksynäkin.
Shellin risteyksen liikenneympyrä on ollut jonkun verran tapetilla. Sillä voisi olla vaikutusta siihen, että liikenteen nopeudet alenisivat. Ympyrän toteuttamiseen tuoreet tilastot eivät Klangin mukaan juuri vaikuta.
– Ehkä toivoa voisi. Mutta tällaiset isommat hankkeet etenevät ihan omalla aikataulullaan. Jos perusteltua viestintää tarvitaan, niin ympyrä voidaan osoittaa tilastojen mukaan perustelluksi hankkeeksi.
Klang muistuttaa myös ongelmaryhmästä, jota voidaan nimittää ”nuoriksi miehiksi”.
– He erottuvat tilastoissa. 15–18-vuotiaat miehet ovat kärjessä, mitä tulee onnettomuuksien määrään. Sitten meno yleensä rauhoittuu, kun ruvetaan perustamaan perhettä. Käyttäytyminen muuttuu aika voimakkaasti.
– Lasten kouluteiden turvallisuudesta tulee meillekin paljon palautteita ja yhteydenottoja. Kun se oma elämäntilanne muuttuu, ollaan hyvin kiinnostuneita.
– Yleisesti ollaan kiinnostuneita kaikista liikenneturvallisuutta parantavista seikoista ja toimista, kun ne koskevat omia rakkaita.
Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen kiinnittää huomionsa siihen, että Jokioistentien suoralla on kovin vähän merkkejä siitä, että nyt ollaan tulossa taajamaan.
Teollisuushallit on ripoteltu kauas tiestä pitkin peltoa. Taajamamerkin lisäksi autoilija saa vain heikon signaalin siitä, että nopeutta pitäisi alentaa.
– Tiemerkintäohjeen mukaiset nopeusrajoitusnumerot asvaltissa auttaisivat. Silloin autoilija huomaisi taajamaan tulonsa helpommin.
Valtonen pitää rinnakkaistien ongelmina suojateitä ja sivuteiden risteyksiä.
– Ei ole ongelma ajaa 50 km/t, vaan se, että jotakin sattuu. Esimerkiksi jalankulkija ilmestyy eteen. Siinä vaiheessa nopeuden ylityksen merkitys kasvaa tärkeäksi.
Juha Valtonen katsoo Tehdastien risteyksen olevan suurin ongelma rangaistusten määrissä.
– Se on hankala tasoristeys, jossa ongelmana on, että siinä autot voivat kolahtaa. Paikassa pitäisi olla eräänlainen rakenteellinen taajamaportti: ”Hei, olet nyt tulossa Somero-Cityyn” – esimerkiksi.
Kyseessä olisi eräänlainen ” self-explaining ” -liikenneympäristö.
– Kantatien varteen tällainen ”portti” ei ehkä käy, mutta Somero voisi hoitaa asian tien viereen pystytettävällä mainostaululla. Näin sen asian näkisin, vaikka muuten en tienvarsimainonnan puolella olekaan.
Valtosella on ehdotus Jokioistentien varteen. Ennen valvontapistettä pystytettäisiin nopeusnäyttötaulu. Se ”herättäisi” autoilijan.
– Uudet tolpat ovat hyvin havaittavissa. Siihen en jaksa uskoa, että sallitun nopeuden ylittäjistä suurin osa olisi somerolaisia. Se olisi jo jonkinlaista tyhmyyttä, kun kuitenkin kameroiden olemassaolosta siellä ollaan jo tietoisia. Eivät ihmiset montaa kertaa suostu rikkeistään maksamaan.