Kokoomuksessa käy iso vaihto

0
Martina Ramsay

Kokoomuksella on kaupunginvaltuustossa kuusi valtuutettua. Joukosta on jäämässä pois kolme.

Pauli Eino kertoo syyksi 70 vuoden ikänsä. Hän haluaa antaa tilaa uusille ajatuksille.

Viime vaaleissa neljänneksi eniten ääniä saanut Piia Maavirta irtautuu myös.

– Olen ollut mukana niin kauan, yhteensä neljä kautta. On aika antaa vuoro muille. Aikaa tarvitsevat myös työ ja lastenlapset.

Kolmas poisjäävä on Juha Wiskari, joka kertoo koronan muuttaneen kohdaltaan koko työntekomallin. Niitä on tullut lisää. Wiskarin organisaatioiden kehittämistä tekee noin 10 hengen asiantuntijaverkosto ”Great Brains”.

Valtuustokausi oli mielenkiintoinen ja opettava.

– Pääsin mukaan somerolaisuuteen ja somerolaisiin.

Kritiikkinsä ja turhautumansa Wiskari liittää hoivakoti-episodiin.

– En ole kulunillittäjä enkä kulujenleikkaaja. Mutta taloudelliset päätökset on nähtävä investointeina, joita päätöshetkellä ohjaa järki ja tarkka analyysi, sekä näkemys tulevaisuuteen.

– Neuvottelimme Mehiläisen ulkoistamissopimusta vuoden, ja saatiin loistava sopimus Somerolle. Se kaatui valitukseen, jonka perusteet jo täältä lähtiessä, puhumattakaan hallinto-oikeudesta, todettiin täysin kestämättömiksi.

– Lopputuloksena menetimme 2,5 miljoonaa riihikuivaa rahaa. Meillä olisi tänä päivänä uusi Tervaskanto ja vanhassa uutta toimintaa. Lisäksi meillä olisi uusia työpaikkoja.

Wiskari huomauttaa, että Someron operatiivinen tulos ei ensi vuonnakaan ole positiivinen.

– Budjettiraamissa oltiin millin verran pakkasella. Meiltä häviää pois 2,5 miljoonaa euroa koronarahoja. Sitten pitää miinustaa pois ne 3 miljoonaa, jotka tasesiirroilla saatiin myytäessä Lamminniemen kiinteistöä sinne sun tänne, joka ei tuonut yhtään rahaa kaupungin kassaan. Kun nämä lasketaan yhteen, olemme 6 miljoonaa tappiolla!

Kaiken päälle Wiskari laskee ylikierroksille ajautuneen urheilukentän korjaamisen.

– Syömme tällä väestökehityksellä ja tällaisella taloudellisella ajattelulla tulevaisuutta, joka tarkoittaa kyläkoulujen syömistä pois.

Wiskari kiittelee valtuutettuja. Sitoutuneita, paikkakunnan kehittämiseen suuntaavia, asioita analysoivia, joustavia ja ratkaisuhakuisia ihmisiä.

– Heitä on läpi puoluelinjojen. Upeita yksilöitä, jotka haluavat kantaa vastuuta. Lähtien kaupunginhallituksen puheenjohtajasta sekä kaupunginjohtajasta. Heidän kanssaan on ollut suuri ilo tehdä töitä.

Kati Fonsell-Laurila ja Henry Seppälä harkitsevat.

Varavaltuutettujen puolelta mukaan ovat lähdössä Eero Manni, Totti Nuoritalo ja Anne Teräväinen. Listoille ovat lupautuneet lähtemään myös Olla-Riitta Mäkelä, Matti Mako, Jaakko Mäkinen ja Olli Salomäenpää.
Manni kertoo lähtevänsä mukaan vain, ellei mukaan saada riittävän monta häntä nuorempaa yrittäjää.

Nykyisestä valtuustosta suuntaa jatkoon kaksi: Markku Mäki-Teeri ja Jutta Varjus.

Kokoomuksen tavoitteena on kerätä kokoon ainakin 20 ehdokasta.

– Ehdokkaiden hankinta on ollut aina vaikeata ja niin myös nyt. Monasti suostumus annetaan viime tipassa. Nytkin on lukuisia, jotka vielä harkitsevat ehdokkuutta, toteaa nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pauli Eino.

Juuri nyt on hyvä aika tulla ehdokkaaksi, koska moni nykyinen valtuutettu on jäämässä pois. Myös yhteiskunnassa tulee suuria muutoksia.

– Koska väki Somerolla vähenee ja vanhenee, on tärkeää sopeuttaa palvelut uuteen tilanteeseen, jotta hyvinvointipalvelut voidaan jatkossakin turvata. Soteuudistuksessa päätösvalta siirtyy käytännössä Turkuun, joten tulee pyrkiä vaikuttamaan siihen, että sotepalvelut säilyvät vähintään entisellään Somerolla, Pauli Eino luotsaa.

Uusista ehdokkaista voidaan nostaa esille Martina Ramsay ja Kalle Malin.

Malin on 30-vuotias, koko ikänsä Somerolla asunut maanrakentaja. Takana on logistiikkapuolen koulutus Salossa. Puoli vuotta Kalle Malin oli Libanonissa.

– Siellä näki ainakin sen, et-teivät asiat Suomessa ole mitenkään huonosti. Kuka toisin sanoo, saattaa katsoa elämänmenoa pienellä katseella.

Ykkösasiaksi hän näkee Someron menestymisen.

– Minua kiinnostaa kaupungin tulevaisuus. Yritysten toimintaa tulee tukea ja luoda edellytyksiä, että tänne saadaan myös uusia yrityksiä. Että Somerolla olisi vetovoimaa. Että pieni kylä kiinnostaisi muitakin muuttamaan tänne, Kalle Malin luotsaa.

Martina Ramsay on samoin 30-vuotias. Pusulassa ensimmäistä luokkaa opettava Ramsay valmistui luokanopettajaksi vuosi sitten huhtikuussa. Omimmiksi asioikseen Ramsay merkitsee sivistyspuolen.

– Lisäksi liikuntapuolen asiat ovat Somerolla nyt murroksessa. Edellisen ammattini takia Someron liikuntaneuvojana omaan asiantuntemusta myös sille puolelle. Kouluverkkoselvitys tulee olemaan valmistuttuaan mielenkiintoinen. Kouluista päättäminen ei tule olemaan helppo asia.