Korttimaksu onnistuu edelleen helposti kaupoissa– Vääriä huhuja on ollut liikkeellä

0

Somerolla on liikkunut viime viikkoina huhuja, että tammikuun jälkeen kaupassa pitää palata ajassa taaksepäin, ja ryhtyä taas maksamaan käteisellä, kätevän korttimaksun sijasta.

Taustalla on maksupalvelulain PSD2-uudistus, joka on yhtenäistänyt EU:n maksuliikennemarkkinoita. Tavoitteena on parantaa verkkomaksamisen turvallisuutta. Toisen maksupalveludirektiivin (PSD2) siirtymäaika päättyi tammikuun alussa.

Iltapäivälehdet ovat nyt lööppihakuisuudessaan jakaneet väärää informaatiota. Esimerkiksi Iltalehti otsikoi 30.12.: ”Ensi vuonna pankkitunnukset on pidettävä mukana – pienikin ostos voi edellyttää vahvaa tunnistusta”.

Todellisuudessa tilanne ei ole niin paha, kuin on kerrottu ihmisille. Kortilla pystyy edelleen maksamaan kaupan kassalla, ilman vahvaa tunnistautumista. Uudistus vahvasta tunnistautumisesta koskee ainoastaan verkkomaksamista, eli siis nettiostoksia.

Someron Säästöpankin pankinjohtaja Joni Rintamaan mukaan käytäntö on jatkossa menneeseen verrattuna monin tavoin parempi.

– Kortilla maksaminen kaupan kassalla tulee edelleen olemaan ihan ok. Sen sijaan mobiilimaksaminen esimerkiksi puhelimen avulla bensa-asemalla muuttuu, sillä jatkossa appi kysyy aika ajoin tunnuslukua. Se on sama kuin lähimaksamisessa: silloin tällöin tunnusluku pitää kirjoittaa, mutta ei joka kerta. Kyse on asiakkaan rahojen turvaamisesta.

Rintamaa huomauttaa, että tunnuslukujen kysymiseen on silloin syynä jokin normaalista poikkeava tilanne. Ostotapahtumaa ollaan tekemässä vieraalla paikkakunnalla, tai summa voi poiketa ylöspäin siitä, mitä normaalisti makselee.

– Asioissa näyttää menneen nyt puurot ja vellit sekaisin. Seteleihin ei kenenkään pidä palata. Pankin tunnuslukusovellus kannattaa ottaa käyttöön omassa kännykässä. Jos tarvitsee apua, me pankissa kyllä autamme, Rintamaa lupaa.

Kännykällä tunnistautuminen on osa vahvaa tunnistautumista. Tekniikka on kehittynyttä: käyttäjä tunnistetaan joko sormenjäljellä tai kasvojentunnistuksella.

– On hyvä, ettei verkko-ostoksia pysty jatkossa tekemään pelkällä kortin numerosarjalla. Petoksia on tehty erityisesti ulkomailla, kun väärät tahot ovat saaneet kortin tunnukset selville, Joni Rintamaa huomauttaa.

Kauppa-asiointi ja maksaminen on edelleen helppoa. K-Supermarket Härkätien kauppias Mika Pukkila katsoo, että seteleihin siirtyminen olisi ollut askel takapakkia, varsinkin kun huomioidaan korona.

Veikkauksen peliautomaateille tuli tiistaina voimaan uudistus, jonka mukaan automaateilla edellytetään jatkossa tunnistautumista. Siihen tarvitaan joko Veikkauksen kortti tai Veikkauksen appi.

– Se on hyvä uudistus, ikärajavalvonta helpottuu. Ehkä myös liiallinen pelaaminen voi tunnistautumisen jälkeen pikkuisen vähentyä. Joka tapauksessa pelikoneet ovat nyt olleet kiinni koronan takia, Pukkila toteaa.