Kyläyhteisöt ovat seudun yhteinen ilonaihe

0
Antero Laukkanen luovuttaa käädyt seuraajalleen.

Somerniemen torin uudenvuoden vastaanottojuhlaa ei tänä vuonna voitu pitää, joten myös Torineuvoksen juhlapuhe jäi pitämättä. Torineuvos Antero Laukkanen välittääkin terveisensä Somero-lehden välityksellä.
– Tämän vuosikymmenen ensimmäinen vuosi oli varmasti jotain muuta, kuin mitä odotimme. Korona saapui, eikä kukaan ollut valmis. Ei maailma, ei Suomi. Mutta kuten aina, suurien vaikeuksien edessä, me ryhdistäydymme ja kohtaamme vaikeudet yhdessä. Vastatoimet tehoavat ja tilanne tasaantuu vain neljässä kuukaudessa. Kansakunta huokaisee syvään.
– Somero selviää vain muutamilla kolhuilla. Raskaimmin pandemia kolhaisee yleisötilaisuuksia. Ei raikaa musiikki, eikä nouse jalka tanssilavoilla. Myös Somerniemen kesätori ja kesäteatteri hiljenevät, alueelliset vetonaulamme taipuvat viruksen voimasta. Sitten alkaa tapahtua ja somerolaiset sisuuntuvat. Yritykset, järjestöt, kotitilat, eri palveluiden tuottajat yhdistävät voimansa ja alkaa syntyä uusi luovia tapoja tarjota omia tuotteita asukkaille. Some-ryhmät kukoistavat, viestintäketjut ovat kunnossa ja ihmiset liikkuvat. Tämä on kotiseudun liikekannallepano. Positiivista liikettä, jota ei synnytetä puolueohjelmilla eikä valtuustosaleissa, vaan keittiön pöytien ympärillä. Tämä on kyläyhteisöjen voiman näyttö.
– Ämyrinmäelle syntyy Reko-ruokapiiri. Somero Sydämessä -kuntoportaat nousevat hetkessä, Kesätorin kahvila aukeaa. Mahtavaa, meillä on toivoa, kun on lettuja ja lämpimiä pullia. Viidakkorumpu toimii. Asukkaat kiittävät ja tulevat paikalle. Ihmiset kohtaavat jälleen toisiaan, jonossa huudellaan kaikki tärkeimmät.
– WhatsApp-ryhmä Somerniemen kehittämiseksi syntyy. Ideat lentävät kuin tähdet taivaalla. Uskoa riittää jopa Oinasjärven tien kunnostukseen. Ja ihmeen saamme. Kunnostus alkaa ensi kesänä.
Antero Laukkanen uskoo vahvasti yhteisöllisyyteen.
– Meissä on voimaa, kätkettyä hyvyyttä, joka yhteen tullessaan ylittää kaikki hurjimmatkin yksilösuoritukset. Jos jotain olen tässä elämässä oppinut on se tämä: kaikki ”loistavat” ideani, ovat aina porukassa parantuneet.
– Someron kaupungissa on voimaa, kyläyhteisöjen kätkettyä kyvykkyyttä ja luovuutta, toimeliaisuutta jota kaupungilla ei ole varaa menettää.
Laukkanen kertoo, että on saanut Somerniemen kesätorin torineuvoksena tutustua kylän henkisiin jättiläisiin ja hiljaisiin sankareihin, jotka itseään säästämättä rakentavat kaikille toritapahtuman kesä toisensa jälkeen. Näin on ollut jo yli 30 vuoden ajan.
Ideoita ja uskoa riittää myös vuodelle 2021.
– Se on mahdollisuuksien vuosi. Pyörätie Somerniemeltä Somerolle on tehtävissä. Valtiolta saa nyt erityistukea pyöräteiden ja kevytväylien rakentamiseen. Tähän mahdollisuuteen on kaupungin päättäjien tartuttava. Ihme on, jos eivät tartu. Kyläkouluja ei tarvitse lakkauttaa. Jos vain tahtoa on, rahat on löydettävissä. EU:n sosiaalirahasto tarjoaa tukea muun muassa koulutukseen. Paljon on tehtävää, enemmän on käyttämättömiä voimavaroja.
– Someron kyläseudut ovat alueen rikkaus. Somero on juuri niin vahva kuin sen kyläseudut ovat kukoistavia ja virkeitä.
Kristillisten kansanedustaja muistuttaa myös, että meneillään on kuntavaalivuosi.
– Se voi myös olla koko Someron uuden alueellisen yhtenäisyyden alku. Uudet päättäjät sen ratkaisevat.
– Somerniemen kesäasukkaana olen kyläseudustani ylpeä ja innoissani sen tulevaisuudesta. Olisko aika ottaa käyttöön mökkiläisaloite, niin saisimme myös kesäasukkaiden ideoita liikkeelle, vinkkaa Laukkanen toivottaessaan kaikille menestystä ja Jumalan siunausta vuodelle 2021.