Lumi lisää vahinkoja

0
Kuva Jane Iltanen/TS

Kerralla satanut suuri lumimäärä näkyy liikenteessä onnettomuuksina ja ruuhkina. Lisäksi autoilijoille sattuu paljon pienempiä vahinkotilanteita.
Tyypillisiin lumimyräkän jälkeisiin vahinkoihin kuuluvat esimerkiksi aurauskaluston aiheuttamat naarmut ja klommot. Aurausvallien yli ajaessa syntyy vahinkoja autojen alustoihin, puskureihin, pakoputkiin ja katalysaattoreihin.
Varsinkin pienemmillä teillä ja parkkipaikoilla syntyy hankalia ohitustilanteita, kun lumivallit ja sohjo kaventavat ajoväyliä.
Auto kannattaa kaivaa ja puhdistaa lumesta varovasti, koska auton maalipintaan syntyy helposti vaurioita.
Jos liikenteessä sattuu vahinko, kannattaa aina tarkistaa kolarin toisen osapuolen henkilöllisyys, ajoneuvon tiedot ja vakuutusyhtiö.
Vaikeissa ja epäselvissä tilanteissa apua on valokuvista sekä mahdollisista silminnäkijöistä, joiden yhteystiedot kannattaa ottaa ylös.
Rahanvaihto onnettomuuspaikalla ei ole suotavaa. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, siitä kannattaa tehdä kirjallinen sopimus.
Lähtökohtaisesti liikenteen vahinkotilanteissa autolle aiheutuneet vahingot korvataan vahingon aiheuttaneen osapuolen liikennevakuutuksesta. Jos esimerkiksi väistetään rinnakkain liian kapeassa kohdassa, katsotaan vahingon pääsääntöisesti aiheutuneen kummankin osapuolen menettelystä ja korvausvastuu menee usein puoliksi.
Turvallista matkaa!