”Mä oon Heli ja mul on korona. Oon jo tovin miettinyt, että pienellä paikkakunnalla supistaan ja jupistaan ja vaietaan asioista ennemmin kuin puhutaan niiden oikeista nimistä, näitä miettiessäni päätin antaa kasvot tälle taudille”.
Näin aloitti MH Huolto-osan yrittäjä Heli Mäki päivityksensä Facebookissa, ja jatkoi muun muassa näin:
”Millä fiiliksillä olen kotona ollut perheeni kera ensin kaksi viikkoa karanteenissa ja sitten eristyksen ollessa loppumassa vielä itse sairastuessa 10 päivää lisää. Onko tää hirvittävän pelottavaa perusterveelle vai ei? Mitä muuta tulee ajatelleeksi, kun muu maailma suljetaan ulkopuolelle?”
”Miksi on turvallisempaa seuraa täältä parannuttuani kuin sinä, joka et vielä ole tätä sairastanut? Onko tää kaikki sen arvoista, että koko maailma saa luvalla sotia toisten mielipiteitä vastaan ja antaa negatiivisuuden levitä eteenpäin aiheuttaen ihmisissä hirvittävää pelkoa ja lopulta vielä sairastuneeseen kohdistetaan syytöksiä, jotka muuttuvat itsesyytöksiksi? Nyt annan teille kaikille tilaisuuden kysyä ihan mitä vaan, mikä mieltä painaa koronaan liittyen. Vastaan niihin omalla perusterveellä henkilökohtaisella mielipiteelläni. Antaa tulla!”
Heli Mäen eristys loppuu huomenna keskiviikkona ja torstaina hän on valmis palaamaan töihin.
– Ääni on vielä vähän puissa, mutta muuten voin hyvin, hän kertoo voinnistaan.
Heli Mäki halusi kertoa rehellisesti ja julkisesti sairastavansa koronaa, kun sai perheineen kokea, miten ihmiset suhtautuivat heihin, kun kuulivat asiasta. He saivat vastaansa niin syyttelyä kuin pelkoakin.

Heli Mäen puoliso Markus Mäki sai kuulla joulukuun alussa, että on altistunut koronaan. Eli joku koronaan sairastunut oli nimennyt hänet listalle, joka kertoo kenen kanssa oli ollut tekemisissä kahden päivän sisällä.
– Markus meni testeihin ja myös minä. Saimme molemmat negatiiviset tulokset.
– Jo testituloksia odotellessani ilmoitin puhelimitse asiasta niille henkilöille, joita olin tavannut kahden päivän aikana. Sitten alkoi syyttely.
– Mutta eivät ihmiset sitä tahallaan tee. Meidät on vain lietsottu sellaiseen pelkotilaan, joka purkautuu siten.
Markus Mäki määrättiin altistuneena karanteeniin kymmeneksi päiväksi. Muu perhe sai jatkaa elämää normaalisti.
– Altistuneen altistuneita ei laiteta karanteeniin, koska heitä on koko Somerokin täynnä. Yhteiskunta pysähtyisi, jos siihen lähdettäisiin.
Markus Mäen karanteeni loppui oireettomana. Pian sen jälkeen hän kuitenkin tunsi olonsa hiukan flunssaiseksi, joten meni uuteen testiin ja sai positiivisen tuloksen.
– Olin töissä, kun soitto tuli. Sitten vain koko perhe välittömästi kotiin. Kaksi lapsista asuu yhä kotona. Tyhjensin työpöydän kertahuitaisulla pahvilaatikkoon. Yritin saada mukaan kaikki mahdolliset kaikki rästityöt sun muut, Heli Mäki kertoo.
– Koko seuraavan päivän olin aamusta iltaan puhelimessa, ja koitin selvittää asiaa ja rauhoitella ihmisiä.
– Itsellekin tuli sellainen alkusäikähdys. Pelko, että kehen olen levittänyt tautia. Kun selvisi, etten kehenkään, putosi iso kivi sydämeltä.
Heli Mäen ensimmäinen karanteenipäivä oli 15. joulukuuta.
– Pahimmalta tuntui heti se, että en saisi viettää joulua 2-vuotiaan lapsenlapseni Devinin kanssa, sanoo Heli Mäki puhelimessa ja linjalle tulee hetkeksi hiljaisuus, jonka katkaisee vain pari syvää nielaisua.
– Mutta videopuheluita on otettu välillä monta kertaa päivässäkin, ja on leikitty puhelimen välityksellä Devinin kanssa, hän jatkaa.
Ylipäätään karanteeni oli Heli Mäelle pahempi asia kuin tauti itse.
– Meillä korona esiintyi lähinnä lievänä flunssana.
Heli Mäki muistuttaa, että tauti ei todennäköisesti tartu sillä, että pelkästään kulkee jonkun sairastuneen ohitse.
– Pitää olla noin 15 minuuttia samassa tilassa sairastuneen kanssa. Pintakosketuksesta ei vielä niin tiedetä.
Hän kuitenkin muistuttaa, että maskien ja käsidesien käyttöä sekä turvavälien huomioimista on kaikkien hyvä noudattaa.
– Mutta muuten voi elää suht normaalisti, pelko pois. Paikallisia palveluita pystyy käyttämään ja elämään arkea. Mihinkään juhliin en kyllä lähtisi.

Koronan oireina Heli Mäellä oli ensin yksi kuumeinen päivä, sitten tuli kova päänsärky, jonka jälkeen oireet loppuivat.
– En ollut pelännyt koronaa ennen sairastumista, joten päätin etten pelkäisin nytkään. Päätin myös ottaa taudin vastaan sellaisena kuin se tulee, en heikennä omaa immuniteettiani pelkäämisellä.
– Karanteenissa lenkkeilin koiran kanssa, mutta välttelin ihmisiä. Eristyksessä ei saa käydä kävelemässä missään, missä voi törmätä muihin.
Perhekaranteeni kestää aina kaksi viikkoa.
– Se on oikeasti tarpeenkin, sillä tauti itää tosi hitaasti. Sekin vaihtelee sen mukaan, mistä ketjusta tartunnan saa. Tämä, mikä Somerolla on levinnyt, on ilmeisesti lieväoireinen ja hitaasti tarttuva.
Arki sujui eristyksissä läheisten avulla, kauppareissut hoiti anoppi ja yksi firman työntekijöistä.
Markus Mäki pääsi karanteenista ennen joulua, joten sen jälkeen oli yksi perheestä vapaa asioita hoitelemaan.
– Kyllä siihen jossain vaiheessa tottui, että on kotona. Olen tässä hoidellut yöpaitasillani yritykseen liittyviä suuriakin käänteitä. Teams on ollut kovassa käytössä. Eristyksen myötä on löytynyt erilaisia välineitä, miten hoitaa asioita. Olen huomannut, että pystyn tekemään etätöitäkin.
– Töissä meillä on tosi hyvä yhteishenki. Työntekijät ovat hoitaneet hommat niin hienosti, että nostan heille kaikille hattua. Itsestä tuntuu pahalta, kun suljetaan yhteisöstä ulkopuolelle. Sitä ikävöi kovasti.
– Kotiin on kiva joskus sulkeutua hetkeksi, mutta se on eri asia, kun siitä tulee pakko. Ja kun eristys on pitkä, niin siitä tulee ahdistavaa.
Toisaalta perhe on osannut hyödyntää kotonaoloaikaansakin. Heillä on ollut jo kauan haaveena myydä talo pois ja hankkia koti kunnolla maalta, että olisi tilaa hevosille, kissoille ja koiralle. Nyt he tarttuivat toimeen ja koti on siivottu esittelykuntoon nurkasta nurkkaan.
– Eli ei eristyksissä olossa pelkästään huonoja puolia ole ollut. Se on hiljentänyt vauhtia. Olen nyt levännyt, liikkunut ja tehnyt sellaisia asioita, joihin ei muuten ole ollut aikaa.
Heli Mäki haluaa muistuttaa, että koronan jo sairastaneita ei tarvitse pelätä ja vältellä.
– Me olemme itse asiassa turvallisempaa seuraa kuin ei-sairastaneet. Kuka tahansa terveistä voi olla kantaja, mutta meillä on nyt vasta-aineet. Sairastanut ei tartuta. Tämänhetkisen tietämyksen mukaan immuniteetti voisi kestää puolikin vuotta.
Hän myös toivoo, että julkisuudessa tiedotettaisiin yleisesti enemmän siitä, mitä tehdään jos sairastuu ja mitä tapahtuu paranemisen jälkeen. Ja miten suhtaudutaan taudin sairastaneisiin.
Häntä itseäänkin mietitytti julkisuudessa asiasta kertominen, erityisesti yrityksen vuoksi.
– Mietin, voinko vahingoittaa yritystä, kun teen sairastumisestamme julkisen. Olemme kuitenkin tehneet kaikkemme, ettei korona leviä. Eikä ole levinnytkään esimerkiksi työntekijöihimme. Meillä on myös palvelutiskillä pleksi ja silti asiakaspalvelussa maskipakko. Myös autojen sisällä pidetään aina sekä maskia että käsineitä.
Heli Mäki lupasi rohkeasti vastata Facebookissa kaikille kiinnostuneille omista kokemuksistaan koronasta.
– Yksityisviesteillä ei ole vielä kysytty mitään. Kommenteissa udeltiin esimerkiksi oireista.
– Meitä, jotka pärjäävät koronan kanssa kotona, on tosi paljon. Joillekin tauti tulee oikeasti tosi pahana, sitä en yhtään kyseenalaista. Mutta halusin omilla kokemuksillani liennyttää pelkoa. Toisaalta, jos pelottaa, niin sekin on hyväksyttävää. Sitten vain jäädään kotiin.
– Hyvin yksinkertaisiahan nämä varotoimenpiteet ovat. Niitä on helppo noudattaa.
– Koitan yleensäkin elämässä pitää jalat maassa ja käyttää maalaisjärkeä, sama toimii suhtautumisessa koronaankin.
