Maailman meno koronoineen mietityttää raskaana olevaa

0
Neljättä lastaan odottava Marjukka Lamppu kertoi raskauden sujuneen hyvin alkupahoinvoinnin jälkeen. Laskettu aika on juhannuksen tienoilla.

Somerolainen Marjukka Lamppu odottaa neljättä lastaan. Laskettu aika on juhannusviikolla.

– Sitä miettii maailman menoa, ja pohtii, voiko tällaiseen maailmaan lapsia tehdäkään. Mitä niillä on edessä, huokaa Marjukka Lamppu korona-ajan raskautta ja jälkipolven tulevaisuutta.

Hän työskentelee lähihoitajana kotihoidossa, jossa asiakkaat ovat pääasiassa ikäihmisiä. Hoitajana hän olisi saanut ensimmäisten joukossa rokotteen covid-19 -virusta vastaan, mutta raskaana olevien ei suositella ottavan rokotetta.

– Kun minua ei ole rokotettu, niin tunnen olevani raskaana riskialttiimpi saamaan sen taudin. Ilman raskautta olisin mennyt heti käsi ojossa rokotusjonoon. Minua ahdistaa ajatus, että altistan vanhukset. Me olemme vastuussa asiakkaista, toteaa 34-vuotias äiti.

Lamppu sai ensimmäisen lapsensa parikymppisenä. Tuo nuorukainen täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Perheen tytöillä tulee olemaan kuluvana vuonna 10- ja 12-vuotissynttärit.

– Haluaisin syksyllä päästä vauvan kanssa käymään kerhoissa. Vaikka avoimessa päiväkodissa, jota ei vielä ollut, kun vanhemmat lapset olivat pieniä. Vaikea kuvitella, että olisin vauvan kanssa pelkästään kotona neljän seinän sisällä.

Hän uskoo parempaan tulevaisuuteen.

– Luotan siihen, että tilanne Somerolla pysyy yhtä rauhallisena kuin se nyt on.

Viime vuonna Somerolle syntyi vain 48 vauvaa

Someron äitiysneuvolasta kerrotaan, ettei korona-aika ole aiheuttanut somerolaisille vauvabuumia. Syntyvyysluvut jatkavat laskuaan.

Somerolle syntyi viime vuonna 48 vauvaa; tyttöjä ja poikia yhtä paljon. Nyt mentiin ensimmäistä kertaa alle viidenkymmenen. Vuonna 2019 vauvoja syntyi 50 ja sitä edellisenä vuonna 63.

– Tahti näyttää olevan sama vuodesta toiseen. Alaspäin mennään, kertovat äitiysneuvolan terveydenhoitajat Anu Puotsaari ja Pia-Stina Mettala.

Korona-aika ei ole saanut somerolaisvanhempia innostumaan lisääntymispuuhiin.

Puotsaari laskee, ettei joulukuussa syntynyt lapsia aiempia joulukuita enemmän eikä laskettuja aikojakaan ole tiedossa normaalia enempää alkuvuodesta 2021.

Terveydenhoitajat sanovat äitiysneuvolan arjen olevan hyvin samanlaista kuin ennen koronavirusta.

– Samalla tavalla käydään neuvolassa, äidit tarkastuksissa ja odotusta seurataan. Me teemme kotikäyntejä perheisiin, joissa on syntynyt vauva. Se on erona, että maskit ovat päässä, toteaa Puotsaari.

Perheiden ryhmävalmennuskursseja ei järjestetä neuvoloissa eikä tutustumiskäyntejä sairaaloiden synnytysosastoille. Somerolla aiotaan kuitenkin pitää livenä vauvakerhon tapaamiset ja niihin kutsutaan osallistujat paikalle.

– Hyvää tietoa on tarjolla netin kautta, ja me jaamme neuvolasta linkkejä vanhemmille, ohjeistaa Puotsaari.

Hän jatkaa, että monessa paikassa perinteisistä ryhmävalmennuksista on luovuttu jo ennen koronaa.

Sairaalat ovat tehneet vanhemmille esittelyvideoita synnytyssairaaloista. Etäyhteyksien kautta voi käydä tutustumassa, minne on menossa. Myös synnytysvalmennusta ja ohjeistukset sairaalakäytännöistä, kuten tukihenkilöstä synnytyksessä ja vierailuajoista, saa etäyhteyksien kautta.

Turvattomuudesta synnyttäjän ei tarvitse kärsiä. Synnyttäjällä voi olla mukana tukihenkilö synnytyssalissa, samoin äitiyspoliklinikalla ja vuodeosastoilla. Kaikkien muiden vieraiden, myös perheen muiden lasten vierailut sairaalojen osastoille on kielletty.

– Aika on nyt vaan tällainen. Vanhemmat, samoin työntekijät, eivät kyseenalaista koronan vakavuutta. Sopeudumme vallitsevaan tilanteeseen, toteavat Mettala ja Puotsaari.

– Sellaista epävarmuudessa elämistähän tämä on. Mutta toisaalta järjestelmällistä: joka päivä tullaan töihin, hoidetaan työt ja lähdetään kotiin.

– Alku oli hankalaa, mutta kummasti sitä sopeutuu maskielämäänkin, toteaa Pia-Stina Mettala.

Äitiys- ja lastenneuvolan henkilökunta on koronavirustilanteen takia varautunut toimimaan myös muissa tehtävissä kuin heidän normaali työsarkansa on.

– Erilaisia valmistautumisia on tehty ja harjoiteltu. Tulevat joukkorokotukset tulevat työllistämään meitä, tietävät terveydenhoitajat.

Äidit ovat kyselleet, voiko odotusaikana ottaa covid-19 -rokotteen. THL suosittelee, ettei odotusaikana otettaisi koronarokotetta.

Mettala sanoo vanhempien kaipaavan avointa päiväkotia ja vertaistukea, jota siellä muilta vanhemmilta saa lastenhoitoon ja kasvatukseen. Sepäntien avoin päiväkoti on ollut suljettuna viime keväästä asti koronavirustilanteen vuoksi.