Maskeja suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille

0

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikille 12 vuotta täyttäneille. Käytännössä se tarkoittaa, että tämän ikäiset lapset ja nuoret käyttävät koulussa maskeja.
– Kannustamme myös lapsia käyttämään maskia laajasti, myös muualla kuin kouluissa, aina jos riittävä etäisyyttä ei voi pitää. Turvavälejä tulee pystyä noudattamaan niin arjessa, liikennevälineissä, kaupassa kuin harrastuksissakin. Esimerkiksi harrastuksissa tulee pitää vähintään suksisauvanmitta, jotta koronavirus ei pääsisi tarttumaan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.
Koronakoordinaatioryhmä on jo aiemmin kannustanut maskin käyttöä harkittavaksi vielä nuoremmillekin, alakoulujen 4.–5. luokkalaisille erityisesti hankalilla epidemia-alueilla. Kunnilla on alueellisen tilanteen mukainen harkintavara.
Maakunnan epidemiatilanne ei anna mahdollisuutta suositusten keventämiseen.
– Koska olemme vasta päässeet huippulukemista alaspäin, olisi väärä signaali keventää suosituksia. Vaikeasti ennustettava ja todellinen uhka voi olla herkästi tarttuva koronavariantti. Se saattaa nostaa ilmaantuvuuslukuja erittäin nopeasti, vaikka Varsinais-Suomessa on todettu vasta muutama sen aiheuttama tartunta, Pietilä toteaa tiedotteessa.
Koronavirustapausten ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on kahden viikon seurantajaksolla pudonnut alle sadan ja on nyt 98,5. Positiivisten osuus testatuista on laskenut reilusta neljästä 3,4 prosenttiin. Testattavien määrä on palannut samalle tasolle kuin ennen vuodenvaihteen lomakautta. Sairaanhoitopiirin alueella tartunnan lähde on pystytty selvittämään 70-prosenttisesti.
– Varsinais-Suomen koronatapausmäärät ovat joulukuun puolivälin lukuihin verrattuna matalampia. Pyhät eivät tuoneet aiemmin pelkäämäämme kiihtymistä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.
Eniten tartuntoja saadaan yhä samassa taloudessa asuvilta ja lähipiiriltä, mutta enenevässä määrin tartuntoja tuodaan ulkomailta. Rintalan arvio on, että lukua ovat kasvattaneet alueelle ulkomailta palaavat työntekijät. Myös kotimaan matkoilta on saatu aiempaa selvästi enemmän tartuntoja.
Koronarokotukset ovat edenneet maakunnassa. Kuluvan viikon maanantaihin mennessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työterveyshuolto oli antanut koronarokotteen 1 260:lle terveydenhuollon ammattilaiselle.