Murhasyyte elokuisesta tulipalosta

0
Tulipalo tuhosi täysin rakennuksen, ja sen asukas kuoli sairaalassa.

Elokuussa Lautelassa Paakantiellä tapahtuneesta tulipalosta on nostettu murhasyyte. Syytettynä on kuusikymppinen nainen. Hänen katsotaan sytyttäneen tahallaan tulipalon, jossa puurakenteinen asuinrakennus tuhoutui täysin. Vuokralla asunut vuonna 1952 syntynyt mies kuoli. Syyttäjän mukaan teko on raaka ja törkeä, sillä sisällä ollut mies oli puolustuskyvytön. Hän oli nukkumassa, liikuntarajoitteinen ja nauttinut alkoholia.

Syytetyn pitkäaikainen seurustelukumppani vahingoittui palossa pahasti. Rajoittuneesta liikuntakyvystään huolimatta mies pääsi raahautumaan ulos, mutta kuoli vammoihinsa myöhemmin samana päivänä.

Naista syytetään myös aiemmin, vuonna 2013 tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä. Tällöin hän on syyttäjän mukaan sytyttänyt sängyn palamaan, jossa mies nukkui silloisessa asunnossaan. Miehen päällä olleet verryttelyhousut paloivat jalkaan kiinni ja aiheuttivat palovamman, vaikean ruumiinvamman tai hengenvaarallisen tilan.

Uhri ei halunnut mennä lääkäriin; joten vammoista ei ole kirjallisia todisteita. Miehen pojan kertoman mukaan hänen isänsä olisi kertonut, että naisystävänsä oli sytyttänyt palon.

Viime elokuun tapahtumista nainen sai syytteen myös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Hän oli poliisiautossa ottanut taskustaan kaksi tupakansytytintä, sytyttänyt toiseen tulen ja uhannut polttaa poliisin.

Elokuun tapahtumahetkestä asti vangittuna ollut syytetty kiistää rikokset.

Syytetyn kertomukset vaihtelivat siitä, missä hän oli palon syttyessä. Hän kertoi olleensa palon syttyessä ulkovessassa. Yksi versio on, että hän oli lämmittämässä pihasaunaa. Poliisin valokuvien mukaan valtaosa saunan kivistä oli poistettu kiukaasta erillisiin astioihin, eikä saunassa ollut vettä. Hiukan tummuneita, palamattomia puita oli kiukaan pesässä.

Syytetty kertoi, että palon havaitessaan hän juoksi talon portaille ja yritti saada puhekontaktia keittiössä olleeseen miesystäväänsä, kun eteinen oli ilmiliekeissä. Syytetyn mukaan mies oli laittanut keittiössä ruokaa.

Lääkärilausunnosta ilmenee, etteivät miehen vammat voineet tulla ruoanlaiton yhteydessä. Vammojen sijainti kehossa osoitti uhrin olleen todennäköisesti makuulla. Jalat olivat palaneet pahiten.

Palopaikan tutkiminen oli haastavaa, kun rakennus oli niin tuhoutunut. Tutkimuksissa ei saatu selville palon tarkkaa syttymissyytä, eikä mistä se sai alkunsa. Palopaikalta löytyi kyllä useista kohdista jäämiä mineraalitärpätin tyyppisestä seoksesta.

Hella oli ollut päällä, mutta kaksi levyä vain keskilämmöllä. Sähkönkulutusraportin mukaan kulutuksessa näkyi vain lyhytkestoinen korkeampi taso. Hellapaloissa syttymisvaihe on hyvin pitkä, useita tunteja. Näihin tietoihin perustuen pallotarkastaja piti hellasta alkanutta paloa epätodennäköisenä.

Palon arvioitiin olleen hyvin voimakas. Sen palotarkastaja perusti siihen, ettei uhri ollut hengittänyt keuhkoihinsa runsaasti savukaasuja, mutta silti miehen palovammat olivat hyvin vakavat.

Oikeudessa kuultiin ja tarkasteltiin palopäivän puheluita ja viestejä.

Hätäkeskukseen tuli ilmoitus palosta kello 15.18. Sen soitti syytetty. Hän oli soittanut keskukseen myös tuntia ennen paloa. Syynä oli naisen koiran katoaminen.

Paloilmoituksen jälkeen hätäkeskuksesta oli soitettu takaisin naiselle pariin otteeseen ja esitettiin lisäkysymyksiä. Näin tehtiin, koska puhelut olivat katkenneet.

Hätäkeskukseen oli soittanut myös palopaikan lähistöllä asuva nainen, joka oli huomannut palon ulkona ollessaan. Hänen soittonsa oli kirjautunut kello 15.19. Hän lähti palopaikalle ja näki pihamaalle raahautuneen miehen. Hän yritti auttaa miestä hätäkeskuksen ohjeiden mukaan. Syytetty oli tuolloin istunut henkilöautossa.

Syytetty kertoi, ettei hänellä ollut mitään mahdollisuuksia palon sammuttamiseen, rajoittamiseen tai miesystävänsä auttamiseen ulos rakennuksesta. Syytetty selvitti, että kun mies oli päässyt rakennuksesta omin avuin, hän kävi miehen luona katsomassa tämän tilan. Hän oli todennut, ettei kykene miestä millään auttamaan. Nainen oli sen jälkeen ajatellut siirtää palavan talon edustalla olleen henkilöauton kauemmaksi. Silloin hän oli huomannut, että paikalle oli saapunut ulkopuolisia henkilöitä.

Poliisin mukaan syytetty käyttäytyi palopaikalla vihaisesti. Virkavalta pyysi naisen istumaan ja keskustelemaan poliisiautoon. Poliisin mukaan syytetty otti taskuistaan sytkärit molempiin käsiin. Toisen hän sytytti, työnsi lähelle poliisin rintaa ja uhkasi polttaa poliisin. Poliisi otti sytkärit talteen.

Oikeudessa syytetty kiisti sytkäriepisodin poliisin kanssa. Naisen mukaan sytkärit oli takavarikoitu pois häneltä jo ennen poliisiautoon menoa.

Syynä tekoon arvellaan olleen riita koiran katoamisesta. Syytetyn mielestä kumppani ei tehnyt elettäkään lemmikin löytämiseksi, vaikka koira oli ollut kateissa pitkään. Myös alkoholi oli aiheuttanut kitkaa. Pariskunta käytti alkoholia ajoittain runsaasti ja riitojakin oli ollut sen tiimoilta. Kun nainen puhallutettiin palopaikalla, promillelukema oli 0,7.

Tapausta käsiteltiin maanantaina ja tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syytetty oli vankilassa joutunut karanteeniin, joten jutun käsittely hoidettiin videoyhteyden kautta.

Tuomio annetaan 10. helmikuuta.