”Nähdä voin kauniin maan”

0
Levyn julkaissut Pentti Koskimaa Someron kuuluisan nähtävyyden, Badding-pysäkin vierellä.

Toivo Kärjen lauluja – tuttuja ja tuntemattomia

Yhteensä 41 minuuttia säveltäjämestari Toivo Kärjen kynästä lähtöisin olevaa musiikkia kolmelta artistilta. Sitä on tuore levy, Nähdä voin kauniin maan.

Vaikka artisteja on kolme, niin kantavana voimana on Pentti Koskimaa. Viime vuonna Koskimaa sai mahdollisuuden päästä levyttämään Topi Kärjen ennen kuulematonta materiaalia. Tilaisuus oli kutkuttava. Tammikuussa ilmestyi levy, Wanhan hywän ajan laulu.

Aloitus Kärjen laulujen levyttämiseen tuli jo 2017 ilmestyneestä Henry Theelin muistolevystä, jossa oli mukana pari Topi Kärjen kappaletta.

Monien sattumusten kautta nämä kappaleet kantautuivat Toivo Kärjen pojan, musiikintutkija Kalervo Kärjen kuultaviksi. Pentti Koskimaa sai kuulla, että Kalervo Kärjen hallussa on hänen isänsä jäämistössä runsaasti ennen julkaisematonta nuottimateriaalia.

Niitä Pentti Koskimaa sai levytettäväkseen. Oli vain ajan kysymys, koska niitä kuullaan lisää. Nyt on siis vuorossa toinen kerta.

Koskimaa tulkitsee levyn 12 kappaleesta puolet. Loppuosasta huolehtivat Rantatuvallakin Evergreens-kokoonpanossa monesti esiintynyt naantalilainen jazz-laulaja Tuula Kuitunen sekä Erimieskvartetti. Jälkimmäisen kokoonpanoon on kuulunut Koskimaan lisäksi Leif Lindberg ja Olli Urmas, sekä äänitysten jälkeen edesmennyt Hannu Laakso.

Mukana on kolme jo aikaisemmin levytettyä kappaletta, kuten hyvinkin tunnettu tukkilaislaulu Me tulemme taas.

– Se oli Koskimaan oma ehdotus. Kaksi ystävää -kappaleen halusin mukaan, koska se ei ole niitä kaikkein kuuluimpia isäni sävelmiä. Yleensä se on laulettu slovarina, mutta nyt jenkkana. Tango Jos muistelet mua on myös harvoin kuultu. Se on isäni sodanjälkeistä tuotantoa, jota haluan tuoda esille. Se poikkeaa suurestikin toisesta tangobuumista 1960-luvulla, nuotistoa hallinnoiva Kalervo Kärki toteaa.

Kärki antaa vihjeen tulevastakin.

– Sellaista on pikkuisen väläytelty levyn äänityksestä ja suurelta osin myös taustoista huolehtineen Timo Salmenojan, kuten myös Koskimaan itsensä taholta. Ja materiaaliahan on, siitä ei homma ole kiinni!

Levyn soundi on sopivan vanhanaikainen. Tunnelmaa luo aito puupuhallin, Heikki Syrjäsen soittama klarinetti, sekä somerolaistaustan omaavan, Jyväskylä Sinfoniassa soittavan Siiri-Sofia Kanervan viulu neljälläkin kappaleella. Salmenoja puolestaan loihtii hyvin luonnonmukaista ksylofonia koskettimillaan.

Muut muusikot ovat Pekka Leppälä pianossa, Antti Roos rummuissa ja Pentti Vesala bassossa. Instrumentteja on enemmän, mikä nostaa kokonaisarvosanaa. Myös äänitykseen on ilmeisesti tuotu edelliseen verrattuna joitakin ”palikoita” lisää.

Koskimaa aloitti lauluharrastuksen jo lapsena. Parhaimpina hänen tulkinnoistaan levyltä nousevat esille tuttu Kaksi ystävää sekä Luonasi onneni saan.

Tuula Kuitusen siniset sävelet tuikkivat Kuin auringonsäde -kappaleella. Erimies-kvartetti loistaa levyn päättävällä nimikappaleella, kauniilla laulelmalla Nähdä voin kauniin maan. Esitys poikkeaa levyn muista tunnelmista.

Äänite löytyy kaikista netin suoratoistopalveluista ja sitä on prässätty 300 kappaleen erä. Julkistamiskonsertti on jouduttu ajoittamaan koronan takia tapahtuvaksi myöhemmin. Mutta tulossa se on.

Levyn kappaleet

1. Toiveet taskussani, foxtrot

2. Ei kenenkään maa, foxtrot

3. On taasen yö, tango

4. Kuin auringonsäde, foxtrot

5. Liian kaunis, hidas valssi

6. Jos muistelet mua, tango

7. Ei onnea suurempaa, tango

8. Meren äärellä kuutamossa, tango

9. Kaksi ystävää, jenkka

10. Me tulemme taas, hidas jenkka

11. Luonasi onneni on, foxtrot

12. Nähdä voin kauniin maan, laulelma