Nainen ja auto

0

Stereotyyppiset ajattelumallit naisten ja miesten asioista ja ”maailmoista” tuntuvat olevan edelleen vahvasti voimissaan. Moni kotiaan remontoinut nainen on kokenut remonttiin liittyvistä asioista eri liikkeissä kysellessään, että myyjä puhuu remonttiasioista naisen mukana olevalle miehelle, vaikka nainen esittäisi kysymykset.
Autot kuuluvat, ainakin monen miehen mielestä, miesten maailmaan. Erityisesti autojen korjaamisen parissa työskentelevistä miehistä moni tuntuu ajattelevan, etteivät naiset voi autoista mitään ymmärtää.
Oikeuttaako tämä tausta-ajatus valehtelemaan tai kertomaan hyvin voimakkaasti muunneltua totuutta?
Vuosien ajan hyvin palvelleen melko vähän ajetun A-mersuni vaihteistoon tuli vika viime kesänä. Kyseiseen merkkiin erikoistuneen yksityisen korjaajan mukaan vaihdevikaisena autoni arvo olisi korkeintaan 500 euroa eikä korjausta kannattaisi miettiäkään. ”Romuttamoon vaan”, kuului tuomio. Samainen korjaaja olisi kuitenkin suostunut maksamaan autosta tuhat euroa. Merkkikorjaamon huollon työntekijä tarjosi autosta, epävirallisesti ja yksityisesti, ”pari sataa euroa varaosiksi vaimon autoon”. Kyseiseen malliin erikoistunut yksityinen korjaamo kertoi, ettei Suomessa kukaan tee vastaavia korjauksia, ja auto olisi lähetettävä Latviaan kahdeksi viikoksi huoltoon, kustannusarvio oli noin 4 000 euroa.
Auton vikakoodi luettiin Motonetin Motomaatin testaus- ja palveluasemalla muutamalla eurolla. Vika paikallistui nopeussensoriin, jonka korjaaminen vaatii hydrauliikkayksikön vaihdon. Merkkihuollossa korjaus maksaa 3 000 euroa, alkuperäisellä varaosalla muussa korjaamossa 2 300 euroa. Kyseessä on yleisin tämän ikäluokan mallin tyyppivika.
Ensiapuna vaihdelaatikon öljyt vaihdettiin huuhdellen. Vika ei korjautunut, mutta auto kulki jopa 130 km/h, mutta kiihtyi hitaasti. Sattumalta törmäsin tuttavan tuttavaan, joka tiesi paljon autoista mutta ei ole tekemisissä autojen myynnin tai korjauksen kanssa. Häneltä sain neuvon laittaa auto myyntiin nettiautoon, hyvien kuvien ja huolellisen tilanneselostuksen kera. Auto oli muutoin hyvä yksilö ja ulkoa ja sisältä erittäin siistissä kunnossa. ”Voit pyytää ja saada, jos vaan jaksat myydä autoa riittävän pitkään, 3 000 euroa”, evästi autotuntija.
Autoni ehti olla myynnissä autonetissä tasan viikon. Sain muutamia hupaisia soittoja miehiltä, jotka olettivat ostavansa auton 500–700 eurolla. Viikon sisällä löytyi ostaja, jolle myin auton 2 200 eurolla – ja olisin luultavasti saanut pyytämäni summan, jos olisin jaksanut jatkaa prosessia pidempään.
Joskus nainenkin voi ymmärtää autoista jotain tai ainakin ymmärtää ottaa selvää.

Päivi Arvonen
vapaa kirjoittaja, valokuvaaja ja viestintäyrittäjä