”Näkymätön” patsas

0

Urheilukenttää on komistanut vuodesta 1961 asti patsas, joka pystytettiin kaskistolaisen sepän, urheilukuningas Einar Ellmanin (30.3.1902–10.2.1960) muistolle.
Patsas tullaan siirtämään Kaskiston Koulumäelle. Perusteltua siirtoa ajoi eteen päin kyläyhdistys.
Somero-lehden uutisoinnin yhteydessä kävi selville, että suuri osa somerolaisia ei kysyessäni ollut koskaan huomannut patsasta. Siitä huolimatta, että se seisoo näkyvällä paikalla juoksuradan katsomon puoleisessa, pohjoisessa kaarteessa. Itse muistan sen aurinkokellolla kruunattuna. Kello on on kadonnut ilmeisesti ilkivallan takia.
Patsas on ollut ”näkymätön”, vaikka suurin osa somerolaisista on kentällä urheillut, vähintään koululiikuntatuntien ansiosta. Noh, nuoret silmät eivät kaikkea näe. Silti hämmästyttää, kuinka heikosti huomioimme asuinympäristömme kulttuurin muistomerkit aikuisinakaan.


Viikko jälkeen, kun jutut lehdessä olivat, Olli Nuotio Somero-Seurasta soitti ja kertoi saaneensa historiapapereita patsaan tiimoilta. Nivaskan oli tuonut Tuomo Grönholm , joka oli saanut ne joltakin kivenveistäjä Mauno Kankaa n jälkipolviin kuuluvalta henkilöltä.
Papereiden joukossa oli erilaisia luonnoksia patsaasta. Alkuperäinen ajatus oli, että kivipaadesta tulisi kolmikulmainen. Kankaan Manu oli oletettavasti selvittänyt hankkeessa oleville, että suorakulmainen muoto on edullisempi.
Johtaja Mauno Kankaalle kutsun 26.6.1961 Hotelli Somerhovissa pidettävästä patsastoimikunnan kokouksesta lähetti Vihtori Nurmi , lautelalaisen tilanomistaja Sipi Tuohimäen ilmoittamana. Esillä kokouksessa oli patsaan luonnoksia, asemapiirros sekä selvitys, joilla rahavarat voitaisiin nostaa pankeista.
Keräyslista on tallessa, ja hämmentävän pitkä. Olli Nuotio toteaa: ”Tuollaista listaa et tänä päivänä saisi koskaan aikaiseksi. Kukaan ei nykymaailmassa ryhtyisi noin mittavaan kerjuuhommaan. Mielenkiinnosta katsoin, että oli oma isäkin, Pentti Nuotio mukana. Listaa oli mielenkiintoista tarkastella, ketkä olivat mukana ja ketkä puuttuivat.”
Kaikkiaan listassa on puolentoistasadan somerolaisen nimet. Suuri osa hyvinkin tuttuja nimiä.
Kalle Pomppu muisteli olleensa mukana patsaan paljastustilaisuudessa.

Sauli Kaipainen
toimittaja