Onni on onnekas rahastonomistaja

0
Emmi Oksanen ei ole vauvaelämässä yksin. Hän vetää Sykkeen vauvajumppaa, nyt ulkona, ja on pystynyt ”koronaturvallisesti” tapaamaan muita äitejä yhdessä Onnin kanssa.

Onni Heikki Hermanni Lehtinen syntyi 10. heinäkuuta 2020. Vaavin hiukset olivat syntyessään tummat ja tuuheat, mutta ovat jo vaalenneet.
Vanhemmat, Emmi Oksanen ja Olli Lehtinen , ovat tuttuja urheilua seuraaville somerolaisille. Usein heidän nimensä ovat olleet Somero-lehdessä , toinen lentopalloon liittyen ja toinen jääkiekkoon liitettynä.
Onni-poika ryhtyi nuorena, jo neljän kuukauden ikäisenä rahastosäästäjäksi. Tai no – ei hän siitä itse vielä tiedä, mutta tulee olemaan aikanaan iloinen vanhempiensa päätöksestä.
– Aloimme säästämisen Onnin ollessa 3–4 kuukauden ikäinen. Ajatus oli, että heti alussa voisi aloittaa. Pientä summaa, koska äitiyslomalla ei ole liiemmälti rahoja laitettavaksi sivuun. Muutoinkin olemme niin sanottuja tavallisia, työtä tekeviä ihmisiä, Emmi Oksanen luonnehtii.
– Jos pienestä asti laittaa pieniä määriä, niistä aikaa myöten kertyy isompi summa!
Säästämistyyppi on osakerahasto. Se on kannattava sijoitusmuoto, kun lapsi on pieni. Osakerahastoon ohjautuu säännöllisesti kuukausittain pieni summa. Kyseessä ei ole vain ”rikkaiden ihmisten juttu”, vaan on omiaan ihan ”tavallisille tallaajille”.
– Erilaisia vaihtoehtoja ei tarvinnut kauhean paljon tutkia, koska olen itse jo aiemmin säästänyt rahastoon. Se tuntui tutulta ja turvalliselta. Itseltäni menee pieni summa, kun talous antaa myöten.
Hän kertoo saaneensa talouskasvatusta lapsesta asti.
– Toki se vasta aikuisena selkeästi puri. Mutta kotona kannustettiin säästämiseen. Minulle kohteena oli ajokortti.
Äiti, Ritva Oksanen , kannusti muutama vuosi sitten tytärtään avaamaan rahastotilin.
– Nyt mulla on itselläkin pari rahastoa. Myös Onnille laitetaan perheen taloustilanteen mukaan ylimääräisiä summia. Tai kun hän jotain saa, esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi. Se on järkevämpää kuin säästötili, koska niille ei nykypäivänä mitään korkoja maksella.
– Meidän taloustilanteessa muutama kymppi kuukaudessa on ollut ihan sopiva. Työtä tekevänä tiedostan, ettei kaikilla ole siihen mahdollisuutta. Eikä aina itselläkään, jos tulee enemmän laskuja – tai jos jään hoitovapaalle Onnista. Itse tulen aloittelemaan töitä pikkuhiljaa.
Hyvin pienillä summilla pystyy varautumaan tulevaan, esimerkiksi ajokorttiin.
– Tai jos eteen tulee jotakin kalliimpaa harrastusmenoa tai vaikka pyörän osto. Jos joskus myöhemmin on tiukempaa, niin silloin on varaa ja puskuria.
Esimerkiksi jääkiekko on rahaa vievien harrastusten joukossa.
– Jos Onni isän jalanjälkiä sattuu menemään, voi luistimet viihtyä jalassa. Isompana junnuna ne voivat tulla hieman maksamaan, Emmi Oksanen huvittuu.
Lamminniemessä he ovat asuneet viime kesästä asti. Tehneet remonttia, joka jatkuu vielä.
– Täällä on kiva fiilis ja lämmin henki. On monta tuttua. Naapureiden kesken täällä ollaan ehkä keskimääräistä enemmän tekemisissä.
Olli Lehtinen on rakennusalalla timpurina. Emmi Oksanen on sosiaalialalla.
– Tein ennen äitiyslomalle jäämistä neuropsykiatrista valmennusta yrittäjänä ja myös lastensuojeluun liittyviä töitä alihankintana. Niitä ennen olin lastensuojelussa Somerolla ja perhekuntoutuksessa Salossa.
Hän aikoo jatkaa sosiaalialan opiskelua.
– Olen nyt sosionomi. Tähtäimessä on yhteiskuntatieteitten maisterin tutkinto. Toivottavasti, sillä tavoite on jossakin kolmen, neljän vuoden päässä. Haluaisin päästä tekemään sosiaalityöntekijän töitä ja siirtyä julkiselle puolelle.
Tällä viikolla Onni nukkui ”megapäiväunet”. Tähän mennessä hän on kukkunut öisin ja veti vastasyntyneenä 20–40 minuutin unia, viime aikoina sentään vajaan tunnin mittaisia.
– Nyt tuli reilu kaksi tuntia, Emmi Oksanen iloitsee.
Ennätyspäikkärit!